Tuleeko nelosolut ruokakauppoihin? Kielletäänkö etämyynti? Eduskunnassa poikkeuksellinen jännitysnäytelmä, kun edustajat äänestävät alkoholilaista – Käsittely alkamassa noin klo 11.20

Yle näyttää suorana eduskunnan äänestyksen alkoholilain uudistuksesta. Kansanedustajat äänestävät kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajasta.

Alkoholilainsäädäntö
Olutta ja lonkeroa kaupan hyllyssä.
Suora lähetys eduskunnasta alkaa kello 10. Ennen alkoholilain äänestystä kansanedustajat äänestävät budjetin pääluokista.

Alkoholilain uudistamisesta äänestetään eduskunnassa tänään perjantaina.

Täysistunnon aluksi kansanedustajat ovat äänestäneet budjettiasioista. Alkoholilakiäänestys on vuorossa vasta niiden jälkeen, todennäköisesti noin kello 11.20. Puhemies keskeytti klo 10 alkaneen eduskunnan täysistunnon juuri ennen kuin alkoholilaista oli tarkoitus äänestää. Istuntoa jatketaan kello 11.20.

Luvassa on varsinainen jännitysnäytelmä, sillä ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholiprosentin nostaminen nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin riippuu siitä, miten kukin kansanedustaja päättää äänestää lain ensimmäisessä käsittelyssä tänään perjantaina. Myös alkoholin etämyynnin salliminen tai kieltäminen nousee esiin äänestyksissä.

Äänestyksestä on tulossa pitkä ja monimutkainen, koska valiokunnan mietintöön on tehty paljon muutosehdotuksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi eilen torstaina mietinnön, jossa valiokunta katsoi, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuutta ei pitäisi nostaa nykyisestä 4,7 prosentista. Hallituksen esityksessä raja olisi nostettu 5,5 prosenttiin.

Tavallisesti valiokunnan mietintö hyväksytään eduskunnan äänestyksessä. Tällä kertaa hallitus on kuitenkin sopinut, että hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää alkoholiprosentin nostosta omantuntonsa mukaan, eli puolueiden ryhmäkuri ei sido hallituspuolueiden edustajia.

Käytännössä edustajat ovat voineet ehdottaa äänestykseen mitä hyvänsä prosenttirajoja kaupassa myytävälle alkoholille. On siis myös mahdollista, että äänestykseen tulee muitakin prosenttirajoja kuin 5,5 ja 4,7.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä on päättänyt äänestää hallituksen esityksen mukaisesti 5,5 prosenttisten alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin,vaikka hallituspuolueiden kesällä tehdyn sopimuksen mukaan edustajilla olisi vapaat kädet äänestää omantunnon mukaan.

Äänestyksiä voit seurata suorana Yle Areenassa tai yllä olevaa kuvaa klikkaamalla kello 10 alkaen.

Alkoholilain kokonaisuudistuksessa paljon muitakin muutoksia

Ruokakaupassa myytävän alkoholin tilavuusprosentin mahdollisen nostamisen lisäksi alkoholilain uudistuspakettiin kuuluu monia muita uudistuksia.

Täältä voit lukea alkoholiuudistuksen pääkohdat.

Esimerkiksi pienet panimot saisivat uuden lain myötä oikeuden myydä omia niin sanottuja käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta eikä ravintoloiden tarvitsisi enää hakea erillisiä jatkoaikalupia anniskelun jatkamiselle kello 01.30:n jälkeen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta toivoi eilen myös hallitukselta selvää kirjausta lakiin alkoholin etämyynnistä, eli alkoholin tilaamisesta toisesta EU-maasta. Nyt se ei ole hallituksen alkoholilakiesityksessä kielletty, mutta perusteluissa on.

Alkoholiveron korotus peruuntumassa?

Tilannetta mutkistaa se, että hallituspuolueiden ryhmäjohtajat ovat kertoneet, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja ja kaavailtu alkoholiveron korotus ovat yhteydessä toisiinsa. Veronkorotukset ovat ilmeisesti peruuntumassa, mikäli eduskunta ei hyväksy alkoholiprosentin nostoa hallituksen linjaamaan 5,5:een.

Lopullisesti alkoholilain kokonaisuudistus hyväksytään eduskunnassa ensi viikolla pidettävässä toisessa käsittelyssä. Alkoholiveron korotuksesta äänestetään myöhemmin.

Lue myös:

HS-gallup: Niukka enemmistö suomalaisista haluaa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppaan

Alkoholilaista odotettavissa tiukka äänestys eduskunnassa – Ylen kyselyssä puolet edustajista kannattaa nelosoluitten tuomista ruokakauppoihin