1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Kannuksen koululaisille pian etäopetusta 500 kilometrin päästä – ainutlaatuinen kokeilu alkaa ensi syksynä

Keskipohjalaisen Kannuksen Eskolan kylän koululaiset saavat etäopetusta syksystä lähtien toiselta puolen Suomen eli Lapinjärveltä. Molemmat kunnat hyväksyivät sopimuksen kokeilusta tällä viikolla, mutta iso urakka on vielä edessä.

Tero Pökkylä neuvoo oppilaita luokassa, jossa samaan aikaan opiskelee eskarilaisia ja oppilaita eri luokka-asteilta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kannuksen Eskolassa alkaa ensi syksynä ainutlaatuinen etäkouluopetus.

Kannuksen sivistyspalveluiden lautakunta hyväksyi keskiviikkona sopimuksen kokeilusta, mikä tarkoittaa, että Eskolan alakoululaisille tarjotaan etäopetusta 500 kilometrin päässä sijaitsevalta Lapinjärven Hilda Käkikosken koululta seuraavat neljä vuotta.

Myös Itä-Uudellamaalla sijaitseva Lapinjärvi on hyväksynyt kokeilun. Työmaata on vielä edessä, sillä mallia on rukattu jo pari vuotta ja aloituksen piti tapahtua jo tänä syksynä.

– Moni yksityiskohta on vielä sopimatta ja hiomatta, mutta toivottavasti yhteistyö voi alkaa jo ensi syksynä, kertoo Lapinjärven sivistysjohtaja Pia Aaltonen.

Tällä hetkellä opettaja vetää kotikoulua kymmenelle lapselle Eskolassa. Vanhempainyhdistys on järjestänyt opetuksen siitä asti, kun Kannus lakkautti Eskolan kyläkoulun neljä vuotta sitten.

"Kyläkoulu voi säästyä lakkautukselta"

Kokeilua viedään eteenpäin syksyllä niin, että Kannuksen Eskolassa opiskellaan koululuokkaa vetävän opettajan johdolla Lapinjärven opetussuunnitelman mukaan. Koulukuljetusten hoitaminen jää vanhempien vastuulle. Oppilashuolto ja erityisopetus tarjotaan Lapinjärveltä.

– Eskolan opettaja saa vertaistukea ja esimerkiksi sähköisiä oppimateriaaleja meiltä Lapinjärveltä. Juuri niiden kehittäminen ja kokeileminen korostuvat tässä mallissa. Koulut ovat yhteydessä myös esimerkiksi skypen avulla, kertoo sivistysjohtaja.

Kokeilusta toivotaan pelastusta syrjäkylien kouluille, jotka kärsivät katovasta oppilasmäärästä.

– Toimivasta etäopetusyhteistyöstä voisi olla suurta hyötyä esimerkiksi Lapissa. Parhaimmassa tapauksessa kyläkoulu säästyy lakkauttamiselta, pohtii Pia Aaltonen.

Lapinjärven kunta saa jokaisesta Eskolan oppilaasta kotikuntakorvauksen. Uudentyyppistä mallia toteutetaan valtakunnallisen Kokeileva Suomi -kärkihankkeen alla.