Nelosolut tulossa ruokakauppoihin: Eduskunta äänesti prosenttirajan nostosta 5,5 prosenttiin

Tämän päivän äänestyksissä esitettiin useita muutosehdotuksia äänestyksen pohjana olleeseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön.

alkoholijuomat
Oluttölkkejä kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Eduskunta on äänestänyt ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamisesta nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Uuden alkoholilain myötä kauppoihin ja kioskeihin on siis tulossa ensi vuonna myyntiin nelosolutta, vahvaa siideriä ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia eli niin sanottuja limuviinoja.

Nykyisin kaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja enintään 4,7-prosenttisia juomia.

Tänään perjantaina toimitettu äänestys oli hyvin täpärä, eduskunta äänesti lopulta prosenttirajan nostosta äänin 98–94. Katso täältä, miten edustajat äänestivät ratkaisevassa äänestyksessä.

Hallituspuolueet olivat sopineet, että kansanedustajat saavat äänestää omantuntonsa mukaan. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi kuitenkin eilen torstaina, että kokoomuksen ryhmä oli tehnyt ryhmäpäätöksen äänestää rajan nostamiseksi 5,5 prosenttiin.

Koska eduskunta ei hyväksynyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä sellaisenaan, asia meni vielä suuren valiokunnan käsiteltäväksi. Suuri valiokunta ilmoitti kokouksensa jälkeen yhtyvänsä eduskunnan täysistunnon päätökseen äänin 13–12.

Hallituksen alkuperäisessä esityksessä raja nostettiin 5,5, prosenttiin, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi eilen torstaina mietinnön, jossa valiokunta katsoi, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuutta ei pitäisi nostaa nykyisestä 4,7 prosentista.

Äänestyksessä myös etämyynnin kieltäminen

Tämän päivän äänestyksissä esitettiin useita muutosehdotuksia äänestyksen pohjana olleeseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön.

SDP:n kansanedustajan Anneli Kiljusen vastaehdotuksessa rajat ylittävä alkoholin etämyynti olisi haluttu kieltää. Oppositiossa on ollut huolta, että sen myötä Alkon monopoli saattaisi murentua.

Kristillisten kansanedustajan Päivi Räsäsen muutosehdotuksessa kaupassa myytävän alkoholin raja olisi alennettu 3,5 prosenttiin ja perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkelän esityksessä se olisi nostettu 8,5 prosenttiin.

Lopulta kuitenkin voittivat kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan ja keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän ehdotukset rajan nostamisesta 5,5 prosenttiin.

Lopullisesti alkoholilain kokonaisuudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on määrä päättää eduskunnassa ensi viikolla pidettävässä toisessa käsittelyssä. Tuossa äänestyksessä hallituspuolueiden edustajia sitoo tavalliseen tapaan puolueiden ryhmäkuri.

Uuden alkoholilain on määrä tulla voimaan ensi vuoden maaliskuun alusta. Juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo tammikuun alussa. Täältä voit lukea alkoholiuudistuksen pääkohdat.