Disney ahmaisee 21st Century Foxin elokuva- ja tv-toiminnan valtavalla kauppahinnalla

Disney tarvitsi aseita taisteluun kilpailijoitaan kuten Netflixiä vastaan.

The Walt Disney Company
Disney-yhtiön toimitusjohtaja Robert Iger
Disney-yhtiön toimitusjohtaja Robert IgerAndrew Gombert / EPA

Viihdejätti Disney ostaa osia media-alan jätti 21st Century Foxista. Kauppasumma on 52,4 miljardia dollaria eli 44,3 miljardia euroa, ja se käsittää 21st Century Foxin elokuva- ja tv-toiminnan ja joitakin kansainvälisiä toimintoja.

Disney ilmoitti historiallisen Hollywood-kaupan toteutumisesta torstaina. Kauppa tapahtuu Disneyn osakkeilla. Lisäksi Disney maksaa Foxin velkoja 13,7 miljardia dollaria eli yli 11 miljardia euroa, kertoo muun muassa Variety-sivusto ja uutistoimistot AFP ja Reuters.

21st Century Foxin omistaa media-alan suurpeluri Rupert Murdoch. Disney sanoo tiedotteessaan, että kauppa muun muassa antaa mahdollisuuden luoda aiempaa houkuttelevampaa sisältöä. Myös kuluttajiin saadaan entistä suoremmat suhteet tavoilla, jotka heille sopivat parhaiten, sanoi Disneyn toimitusjohtaja Robert Iger tiedotteessa.

Igerin oli määrä väistyä toimitusjohtajan paikalta vuonna 2019, mutta nyt jatko venyy vuoden 2021 loppuun.

Disney on havitellut Foxin sisältöjä, jotta sillä olisi paremmat aseet taistella kilpailijoitaan kuten Netflixiä vastaan. Disneyn on täytynyt keksiä keinoja uudistua nopeasti muuttuvassa mediamaailmassa, jossa suoratoistopalvelujen suosio on kasvanut, perinteinen televisio on menettänyt otettaan ja mainostulot ovat vähentyneet.

Disney omistaa ABC-tv-kanavan, ESPN-urheilukanavan sekä suuria studioita Hollywoodissa. Yhtiö suunnittelee oman suoratoistopalvelun avaamista.

*Lue myös *

Disney vetää elokuvansa Netflixistä – aloittaa oman suoratoistopalvelun