1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän presidentti syytti oppositiota epävakauden luomisesta

Vladimir Putin kommentoi vuotuisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan myös muun muassa Yhdysvaltain Venäjä-tutkintaa.

Ulkomaat
Putin osoittaa sormellaan yleisöön. Hänellä on tumma puku ja punainen kravatti, jossa sinisiä raitoja.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisan suuren lehdistötilaisuutensa. Hän vastaili 3 tunnin ja 50 minuutin ajan kysymyksiin eri aiheista.Yuri Kochetkov / EPA-EFE

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Venäjän oppositiota epävakauden lietsomisesta.

Putin kommentoi opposition asemaa joka vuosi järjestettävässä suuressa tiedotustilaisuudessaan, jossa hän tällä kertaa vastaili 3 tuntia ja 50 minuuttia kotimaisten ja ulkomaisten toimittajien kysymyksiin.

Putinin mukaan Venäjän oppositiolta puuttuu positiivinen ohjelma ja jos se pääsee valtaan, seurauksena on Ukrainan kaltaisia levottomuuksia.

Putin vastasi presidenttiehdokkaaksi ilmoittautuneen televisiotähden Ksenija Sobtšakin kysymykseen, pelkäävätkö vallanpitäjät oppositiota.

Sobtšak mainitsi sen, että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä ei päästetä presidentinvaaleihin ja hänellä itsellään on ollut vaikeuksia vuokrata salia vaalitilaisuuksia varten.

Putin vakuutti, että vallanpitäjät eivät pelkää ketään.

Ksenija Sobtšak
Mediapersoona Ksenija Sobtšak innostaa nuoria.Sergei Chirikov / Epa

– Valta ei voi olla kuin parrakas maalaisukko, joka laiskasti kaivelee kaalia parrastaan ja katselee päältä, kun valtio muuttuu jonkinlaiseksi sameaksi lammikoksi, josta oligarkit kalastavat itselleen kultakaloja – kuten meillä oli 90-luvulla ja kuten nykyään tapahtuu Ukrainassa, Putin sanaili.

Putin sanoi, että hänen hallituksensa ei salli maan suistamista sekasortoon.

Putinin hallinto on jo pitkään vedonnut muistikuvaan kaoottisista ja köyhistä 90-luvun vuosista, jolloin joukko vallakkaita liikemiehiä hyötyi Neuvostoliitolta jääneen valtionomaisuuden yksityistämisestä.

Putin niputti poliittisia vastustajiaan

Putin ei vastauksessaan vanhaan tapaansa maininnut Navalnyitä nimeltä, mutta vertasi tätä Georgian entiseen presidenttiin Mihail Saakašviliin, joka on ryhtynyt oppositiopoliitikoksi Ukrainassa.

– Mitä tulee mainitsemaanne henkilöön... Haluaisitteko joukon saakašvilejä juoksentelemaan ympäriinsä? Putin kysyi.

– Olen varma, ettei suuri enemmistö venäläisistä halua sitä, eikä sitä sallita, Putin sanoi Sobtšakille.

Länsimielinen Saakašvili on Putinin vanha vastustaja, eikä Putinilla ollut hyviä sanoja tämän toiminnasta nytkään.

– Se, mitä Saakašvili tekee, on sylkäisy Georgian ja Ukrainan kansojen kasvoille, Putin luonnehti.

– Hänhän johti presidenttinä Georgian itsenäistä valtiota ja nyt hän kulkee [Ukrainassa] aukioilla ja huutaa kaikelle maailmalle: Minä olen ukrainalainen! Mitä, eikö Ukrainassa riitä oikeita ukrainalaisia? Ja Ukraina sietää tämän kaiken, Putin sanoi.

Tavalliseen tapaan Putin syytti Ukrainan hallitusta siitä, että Itä-Ukrainan tulitaukoa sääteleviä Minskin sopimuksia ei ole tehokkaasti noudatettu. Tulitauko on Itä-Ukrainassa horjunut käytännössä päivittäin.

Venäjä on sodassa tukenut Itä-Ukrainan separatisteja. Edelleen Putin kiisti, että Venäjän armeija toimisi Itä-Ukrainassa.

Putin sanoi, että venäläiset ja ukrainalaiset ovat pohjimmiltaan yhtä kansaa, jota yhdistävät samat historialliset ja henkiset juuret.

Putin: Yhdysvaltain Venäjä-tutkinta on politiikkaa

Putin kommentoi myös Yhdysvalloissa meneillään olevaa tutkintaa siitä, oliko presidentti Donald Trumpin vaalikampanjalla yhteyksiä Venäjään.

Venäjän syytetään sekaantuneen vaaleihin muun muassa vuotamalla julkisuuteen tietomurroilla hankittuja tietoja, jotka haittasivat demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia.

Putin kiisti edelleen Venäjän sekaantumisen ja toisti kantansa, että väitteet ovat Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa.

– Sen kaiken keksivät ihmiset, jotka vastustavat Trumpia ja yrittävät viedä hänen työltään oikeutuksen, Putin sanoi.

Putin sanoi, että Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljak oli tehnyt vain tavanomaista lähettilään työtä tavatessaan Trumpin lähipiiriin ja hallintoon kytkeytyviä henkilöitä.

– Sehän on yleismaailmallinen käytäntö, kun diplomaattiset edustajat ja jopa hallitusten jäsenet tapaavat kaikkien ehdokkaiden kanssa, kaikkien kampanjatiimien kanssa ja keskustelevat asioista, kehitysnäkymistä, Putin sanoi.

Putinin mukaan Trump on puhunut Venäjän-suhteiden parantamisesta mutta ei kykene siihen tunnettujen rajoitteiden takia. Tällä Putin viittasi Yhdysvaltain kongressin taannoiseen lakipakettiin, joka sitoi presidentin kädet Venäjä-pakotteiden suhteen.

Putin syytti Yhdysvaltain syyllistyvän median vapauden rajoittamiseen, kun se vaatii Venäjän valtiollisia RT-uutisorganisaatiota ja Sputnik-uutistoimistoa rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

Putinin mukaan venäläismedialla on hyvin pieni läsnäolo Yhdysvaltain mediamarkkinoilla. Venäjä on vastannut toimiin vaatimalla, että Yhdysvaltain rahoittamat Voice of America ja Radio Free Europe/Radio Liberty rekisteröityvät Venäjällä ulkomaisiksi agenteiksi.

Lisää aiheesta:

Presidentti Putin esitti hurjapäisen teorian - "Dopingpaljastajalle syötetty huumeita amerikkalaisten toimesta"

Aiheesta aiemmin:

Putin toimittajien tv-tentissä: Venäjän johto ei pelkää kilpailua mutta oppositiolta puuttuu positiivinen ohjelma – Yle seuraa hetki hetkeltä

Katso suorana Putinin kyselytunti kello 11 – Kansa seisoo presidenttinsä takana, koska muita ei ole

Tällainen on neljättä kautta tavoittelevan Vladimir Putinin tarina: Nousu Venäjän johtoon alkoi KGB:stä

Lue seuraavaksi