1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autoliikenne

"Olemme pettyneitä" – Ainakin kaksi yritystä ja virasto saattavat valittaa bussialan kartellituomiosta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää markkinaoikeuden päätöstä tärkeänä kartellien vastustamisessa. Virasto, Pohjolan Liikenne ja Matkahuolto harkitsevat ratkaisusta valittamista.

linja-autoliikenne
Matkahuollon logo.
Matkahuolto harkitsee valittavansa markkinaoikeuden ratkaisusta. Essi Peijariniemi / Yle

Ainakin Matkahuolto, Pohjolan Liikenne sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) harkitsevat valittavansa markkinaoikeuden torstaina antamasta päätöksestä linja-autoalan epäillyssä kartelliasiassa.

Markkinaoikeus määräsi bussialalle 1,1 miljoonaa maksettavaa seuraamusmaksuina, kun KKV:n esitys oli yhteensä 30 miljoonaa euroa.

– Olemme pettyneitä markkinaoikeuden ratkaisuun. Markkinaoikeusprosessissa olemme tuoneet esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR-konsernin lakiasiainjohtaja Taru Uotila kommentoi.

– Tutustumme ratkaisuun tarkasti, ja sen perusteella harkitsemme valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Uotila jatkaa tiedotteessa.

VR-konserniin kuuluva Pohjolan Liikenne korostaa toimivansa vahvasti kilpaillussa joukkoliikenteen markkinassa ja kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua, josta sen mukaan hyötyvät sekä matkustajat että alan toimijat.

Myös Matkahuolto harkitsee valitusta

Matkahuolto kommentoi olevansa joiltain osin tyytyväinen nyt tulleeseen markkinaoikeuden päätökseen. Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharjun mukaan joukkoliikennelain muututtua joulukuussa 2009 tilanne oli pitkään epäselvä.

– Saimme viranomaisilta ristiriitaista ohjeistusta lain tulkintaan koskien uusia reittiliikennelupavuoroja. Menettely ei koskenut yksilöityjä bussiyrityksiä, vaan eri bussiyritysten liikennöimiä yksittäisiä reittiliikennevuoroja, joilla ei kelpuutettu Matkahuollon lipputuotteita, sanoo Oksaharju tiedotteessa.

– Pakettipalveluiden mukanaolo osana väitettyä kilpailulain rikkomusta on yllättävää, sillä Kilpailu- ja kuluttajavirasto totesi vuonna 2011 antamassaan ratkaisussa Matkahuollon toiminnan olevan kilpailulain mukaista.

Myös Matkahuolto korostaa toimivansa erittäin kilpailluilla kuljetusmarkkinoilla.

– Olemme tyytyväisiä markkinaoikeuden ratkaisuun pakettipalveluiden järjestelmää koskien, Oksaharju jatkaa.

Matkahuolto harkitsee vielä, tuleeko se valittamaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Linja-autoliitosta viestitettiin Ylelle, että ratkaisua käydään tarkasti läpi, eikä päätökseen ole vielä kommentoitavaa.

KKV: Tärkeä ratkaisu kartellien vastustamisessa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kommentoi päätöksen olleen osittain sen esityksen mukainen.

– Markkinaoikeuden ratkaisu on tärkeä kartellien vastustamisessa yleisesti, mutta erityisesti siksi, että tämä asia koski alalla olevien yritysten pyrkimyksiä mitätöidä niitä hyötyjä, joita markkinoiden avautuminen tuo asiakkaille ja kuluttajille, sanoo KKV:n pääjohtaja Juhani Jokinen tiedotteessa.

– Eri asia on, onko tuomittu sakkotaso riittävä, Jokinen kommentoi.

KKV aikoo tutustua tarkemmin markkinaoikeuden päätökseen ja päättää sen jälkeen, valittaako se korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti alan toimijoille yhteensä yli 30 miljoonan euron seuraamusmaksuja, mutta markkinaoikeus määräsi yhtiöt ja Linja-autoliiton maksamaan yhteensä 1,1 miljoonaa euroa seuraamusmaksuja kielletystä kilpailun rajoittamisesta.

Markkinaoikeus katsoi, että yhtiöt ja Linja-autoliitto olivat pyrkineet rajoittamaan kilpailua sulkemalla uudet reittiliikennevuorot Matkahuollon informaatio- ja lipunmyyntipalvelujen ulkopuolelle ja jättämällä myöntämättä näille rahdinkuljetusoikeuksia.

Lue seuraavaksi