Vantaalla suurmoskeija epäilyttää, Espoossa valmiutta perehtyä yksityiskohtiin

Massiivisen moskeijahankkeen rahoitus mietityttää Helsingin lisäksi myös muun pääkaupunkiseudun päättäjiä.

moskeijat
Kaupunkiympäristön toimialan havainnekuva näyttää, miltä Hanasaaren moskeija voisi näyttää.
Kaupunkiympäristön toimialan havainnekuva näyttää, miltä Hanasaaren moskeija olisi voinut näyttää.Helsingin kaupunki

Pääkaupunkiseudun suurissa kunnissa suhtaudutaan varauksella suurmoskeijahankkeeseen, ilmenee STT:n tavoittamien kuntapäättäjien haastatteluista.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Multala (kok.) huomauttaa, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suurmoskeijahanke ei Helsingissä ollut riittävän vakaalla pohjalla. Hankkeen johtaja Pia Jardi kertoi Ylelle, että projekti jatkuu, mutta keskusteluja yhteistyöstä muiden kaupunkien kanssa ei ole käyty.

– En usko, että näillä edellytyksillä hankkeella olisi Vantaallakaan edellytyksiä toteutua, Multala sanoo STT:lle.

Samoilla linjoilla on Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.). Hän korostaa, että kyseessä on hyvin massiivinen hanke.

– Suunnitellun kokoisia moskeijoita ei löydy tällä hetkellä esimerkiksi muista Pohjoismaista. Hankkeen taustalla olevilla tahoilla ei ole ollut osoittaa riittäviä suunnitelmia hankkeen rahoittamiseksi tai toteuttamiseksi huomioon ottaen hankkeen laajuus.

Multalan tietojen mukaan Vantaalla ei ole ilmennyt tarvetta uusille moskeijoille. Hän ei lähde arvioimaan, löytyisikö kaupungista edes sopivaa paikkaa suurmoskeijalle.

– Tokihan meillä on paljon kaavoitusta koko ajan käynnissä. Mutta kun kaupunki kasvaa kovaa vauhtia, niin silloin sellaisille tonteille, joille tehdään muuta kuin asuntorakentamista, olisi ensisijaisesti tulossa muuta rakentamista, kuten kouluja ja päiväkoteja.

Torstaina selvisi, että hanke on vetänyt tonttivarauksen pois Helsingin kaupunginhallituksen käsittelystä.

Rahoitus ja arkkitehtuuri vaikuttavat

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.) puolestaan sanoo, että hankkeen mahdollisuudet riippuvat sen yksityiskohdista ja toteutettavuudesta. Niitä ovat esimerkiksi rahoitus ja arkkitehtuuri.

– En ryhtyisi kategorisesti arvioimaan ennen kuin näen ne ja meidän omat asiantuntijat olisivat arvioineet, miltä se näyttää, miten sopii kaupunkikuvaan ja muuta vastaavaa.

– Lähtökohtaisesti Espoo kohtelee kaikkia uskontoja yhdenvertaisesti. Meillähän on esimerkiksi mormonitemppeli Espoossa. Se ei ollut edes mikään keskustelunaihe, kun oli tontti, suunnitelma ja rahoitus järjestyksessä, Kasvi sanoo.

Myös Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) sanoo, ettei suurmoskeijan sopivuuteen Espooseen kannata vielä ottaa kantaa. Jos hankkeen valmistelijat antavat asiasta perustellut ehdotuksen, niin kaupunginhallitus käy sen läpi ja linjaa, ryhdytäänkö hanketta valmistelemaan.

– Aika luontevasti meiltä Espoosta varmaan löytyisi sopivia paikkoja, siitä ei ole kiinni. Mutta onko sitten mikä tahto Espoon päättäjillä, Markkula pohtii.

– Maailma muuttuu, globaalisuus on merkittävää ja se pitää ottaa huomioon. Ei Espoossa, eikä Suomessakaan meidän kannata olla liian rajoittuneita, vaan pitää katsoa tämmöisiä ennakkoluulottomasti ja katsotaan siinä sitten, mitä mieltä päättäjät ovat.

Kauniaisiin ei mahdu

Kauniaisissa suurmoskeijahanke kilpistyisi kaupungin johdon mukaan jo siihen, ettei tonttia varten löytyisi riittävästi vapaata maata.

– Kauniainen on jo maamme tiheimmin rakennettu kunta, muistuttaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.).

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar kertoo, että kaupungilla on ollut vaikeuksia saada seudullisia asumistavoitteita täytettyä, koska rakennusmaa alkaa pikkuhiljaa loppumaan.

Mieluummin lähelle käyttäjiä

Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eemeli Peltonen (sd.) ei usko, että hankkeeseen olisi kunnassa kiinnostusta tai kaavallista valmiutta. Itse hän ei pidä hanketta Helsingin keskustelun pohjalta kovin realistisena.

Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen arvioi, että suurmoskeijalle voisi löytyä kunnan alueelta sijaintipaikka. Hänestä suurmoskeijan pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman lähellä pääkaupungin ihmisvirtoja ja liikenneyhteyksiä.

Samaa sanoo Tuusulan pormestari Arto Lindberg, jonka mukaan vastaavat hankkeet edellyttävät aika suurta käyttäjäpotentiaalia.

– En keksi mitään syytä, miksi hanketta sijoitettaisiin kehyskuntiin Helsingin seudulla.

Lue lisää:

Moskeijahanke ei lannistu lautakunnan päätöksestä: "Jos Helsinki ei ole halukas, niin ehkä sitten joku muu"

Lautakunnalta Helsingissä yksimielinen ei moskeijahankkeen jatkoselvittelylle – "Rahoituksen alkuperä mietityttää"

Kuuluuko rukouskutsu Helsingissä, jos moskeija rakennetaan? Ja 9 muuta kysymystä

Suurmoskeijasta ei ole vielä mitään päätöksiä, mutta ehtoja suunnitellaan jo

Suurmoskeijasta ei ole vielä mitään päätöksiä, mutta ehtoja suunnitellaan jo