Lapin pelastustehtävät ampaisivat kasvuun matkailun myötä – apua tarvitaan, kun turisti hyppää auton rattiin tai ryhtyy saunan lämmitykseen

Joulukuussa pelastustehtäviä on kolmanneksen keskimääräistä enemmän.

pelastustoiminta
aasialaisturistit
Ulkomaalaisturistien tieltä suistumiset työllistävät pelastuslaitosta. Helmikuussa niiden määrä lisääntynee, kun myös mannerkiinalaiset saavat oikeuden ajaa Suomessa.Antti Mikkola / Yle

Joulukuu on Lapin vilkkain matkailukuukausi. Rovaniemen keskustassa useimmat vastaantulijat ovat safariyrityksen kelkkahaalareihin pukeutuneita ryhmämatkalaisia, matkalaukkua perässään vetäviä aasialaispariskuntia tai monimetrisissä lumiröykkiöissä pelmaavia brittilapsia.

Kaupunki on pystyttänyt Kemijoen rantaan aidan, jotta turistit eivät menisi ottamaan selfieitä sulan reunaan. Myös varoitusmerkki muistuttaa heikoista jäistä.

– Oppaat ovat huudelleet turisteille moneen kertaan. On totaalinen ihme, että sinne jokeen ei ole kukaan tipahtanut. Jos sinne jokeen putoaa, se on bye bye sitten, tietää kiven heiton päässä rannasta Arctic Lifestyle-safariyritystään pyörittävä Juha-Pekka Mikkola.

Muita tehtäviä on Lapin pelastuslaitoksella riittänyt. Aiemmin kesän maastopalokausi oli pelastuslaitokselle vuoden kiireisintä aikaa, nyt kiireisintä on talvikausi.

– Nyt näyttää, että viime joulukuussa ja maaliskuussa tehtävämäärät ovat lisääntyneet 30 prosentilla normaalikuukausiin verrattuna. Kaikeksi onneksi tehtävät ovat pieniä, mutta määrällisesti kasvu on huikea, sanoo Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari.

varoituskyltti heikot jäät
Kyltti Rovaniemen keskustassa varoittaa menemästä Kemijoen jäälle.Antti Mikkola / Yle

Omatoimimatkailijoille sattuu ja tapahtuu

Eniten Lapin pelastuslaitosta työllistävät liikenneonnettomuudet. Useimmiten kyse on talvikeliin tottumattoman käsissä ojaan suistuneesta vuokra-autosta. Kevättalvella keikkaa riittää myös siksi, että kotimaan lomalaiset yliarvioivat kuntonsa tai suunnistustaitonsa.

– Maastosta haetaan loukkaantuneita potilaita tai eksyneitä tai ihan vain väsyneitä, Soudunsaari kertoo. Pelastustehtäviä oli tämän vuoden maaliskuussa 450, kun keskimäärin tehtäviä kuukauden aikana on noin 300.

Avun tarvitsijat ovat useimmiten omatoimimatkailijoita. Ainakin isot safariyritykset huolehtivat Soudunsaaren mukaan hyvin asiakkaistaan. Vuosia safaritoiminnassa mukana ollut Mikkola sanoo, että turvallisuutta mietitään jatkuvasti ja sitä on pystyttykin parantamaan niin, että myös tilastoissa näkyy. Yksi hyväksi havaittu keino on moottorikelkkojen nopeudenrajoitin, joka pitää vauhdin koko ajan alle neljässäkympissä. Mikkola tietää, että tarvetta napin painalluksella toimivalle rajoittimelle on.

– Siinä lähdön ensimmäisillä metreillä tapahtuu, jos tapahtuu. Myös ihan loppuvaiheessa, kun alkaa tulla sitä ajatusta että helppoahan tämä on, eihän se ole kuin ajella, mitä tuo opaskin tuossa niuhottaa. Siinä tulee se itsevarmuus, mikä sitten kostautuu.

Mikkolan mukaan Arctic Lifestylen retkillä ei tarvita lääkärin apua edes joka talvi. Pienissä törmäyksissä kelkkaan tulee lommoja, mutta ajaja selviää mustelmilla. Lapissa on kuitenkin tapahtunut viime vuosina kelkkaonnettomuuksia, joissa kelkkaa ohjannut ulkomaalaisturisti on kuollut tai loukkaantunut vakavasti.

Kelkkasafari Rovaniemellä.
Tapio Nykänen

Sopimuspalokuntalaiset päivystävät tunturikeskuksissa

Oppaan vastuulla on saada asiakas ymmärtämään, että moottorikelkalla ajo on jotain ihan muuta.

– Kaasumekanismi on erilainen ja lumessa ajaminen on erilaista. Vaikka olisit ajanut mönkijällä, ei se tarkoita että osaat ajaa kelkalla, Mikkola toteaa.

Ohjeita ajoon annetaan monella kielellä, mutta aina se ei riitä. Sen tietää myös pelastusjohtaja Soudunsaari. Pelastuslaitos on nostanut vapaapalokuntalaisten päivystysvalmiutta tunturikeskuksissa, joiden liepeillä on paljon vuokramökkejä. Vaikka mökissä odottavat käyttö-ohjeet, ei niitä aina lueta, saati ymmärretä.

- Kyllä siellä on aika hurjiakin kertomuksia. Takoissa ja saunoissa on pellit kiinni. Ei osata lämmittää, vaikka mökit onkin varustettu ohjeilla. Onpa pahimmillaan löydetty halot sähköuunistakin.

Soudunsaari kertookin miettivänsä parhaillaan, pitäisikö päivystysvalmiutta korottaa jo joulukuun alusta. Aiemmin riitti, kun muutama palokuntalainen oli ympärivuorokautisessa valmiudessa etelän hiihtolomaviikosta pääsiäiseen.

Korjattu 18.12. kello 8.46 alaotsikkoon vapaapalokuntalaiset sopimuspalokuntalaisiksi.