Jopa 70 tähdenlentoa tunnissa – vain onnekkaimmat näkevät meteoriparven huipun tulevana yönä

Pilvinen sää pilaa suurimmalta osalta näkymät geminidien järjestämään tähtitaivaan näytökseen. Onnekkaimmat ovat todennäköisesti aivan Ylä-Lapissa.

meteoriparvet
Geminidit tähdenlento.
AOP

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo (siirryt toiseen palveluun), kuinka yksi vuoden parhaista meteoriparvista on runsaimmillaan tulevana yönä. Geminidit nimittäin liitävät tähtitaivaalla tiuhaan tahtiin.

Geminidien parven tähdenlennot ovat runsaimmillaan noin kello kahden aikaan aamuyöstä. Ursan mukaan voi näkyä jopa 70 geminidiä tunnissa.

Harmillisesti pilvisyys peittää meteoriparven järjestämän tähtitaivaan näytöksen. Sääennusteen mukaan nimittäin vain harvat aivan pohjoisessa pääsevät näkemään tähdenlentoja tulevana yönä.

– Koko Suomi on aika lailla pilvien alla. Todennäköisimmin selkeää aluetta löytyy aivan Ylä-Lapista, eli Utsjoki ja kenties Kilpisjärven tienoo. Pilvilautta leviää sinnekin aamuun mennessä, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Pohjoisessa kannattaa siis katsoa taivaalle, sillä geminidien näkeminen on tulevana yönä harvinaista herkkua.

– Jos hyvä tuuri käy, niin Ahvenanmaalla pilvisyys voi rakoilla vähän. Mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella saattaa olla pilvipeitteen repeilyä siellä täällä. Mutta saa aika tuuri olla, että tähdenlennon näkee, Huutonen summaa.

Jos yrittää onneaan tulevana yönä, niin Ursa neuvoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) kohdistamaan katseen ylös keskelle taivasta. Yhdistyksen mukaan geminidit näyttävät tulevan Kaksosten tähtikuvion suunnalta, ja ne leviävät sieltä ympäri taivasta, eli tähtikuvion löytäminen ei ole tärkeää.

– Mitä pidempään ulkona tarkenee oleilla, sitä enemmän tähdenlentoja voi nähdä, joten kannattaa pukeutua lämpimästi ja ottaa vaikka kuumaa juotavaa mukaan. Kannattaa kiinnittää huomiota havaintopaikan pimeyteen – mitä vähemmän keinovaloja, sitä himmeämmät tähdenlennot tulevat näkyviin, Ursa kirjoittaa.

Eikä toivoaan kannata heittää, vaikka geminidit jäisivät näkemättä maksimin aikaan. Ursan mukaan nimittäin geminidejä voi nähdä vielä 17. päivään asti.

Aiemmassa tiedotteessaan tähtitieteellinen yhdistys kuvailee geminidejä muun muassa näin (siirryt toiseen palveluun):

– Geminidit ovat tähdenlennoiksi verraten hitaita, viipyen taivaalla sekunnin tai pari. Ne jättävät usein jälkeensä vanoja, jotka saattavat viipyä taivalla useita sekunteja, jopa minuutteja. Geminidien mukana on todennäköisesti useita kirkkaita meteoreja. Parven tähdenlennot näyttävät toisinaan hiukan kellertäviltä.