1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Kymmeniä tuhansia lapsia käytetty hyväksi Australiassa – yli puolet uhreista katolisen kirkon laitoksissa

Katolisen kirkon pappien selibaatti tulisi muuttaa vapaaehtoiseksi, hyväksikäytöstä tehdyssä tutkimuksessa todetaan.

Sydneyn arkkipiispa Anthony Fisher puhui toimittajille 15. joulukuuta. Hänen mukaansa katolisen kirkon ei ole tarpeen muuttaa ripittäytymiskäytäntöjään. Kuva: Joel Carrett / EPA

Australiaa kuohuttaa tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun), joka paljastaa lasten hyväksikäytön laajuuden eri instituutioissa. Sen mukaan kymmeniä tuhansia lapsia on käytetty seksuaalisesti hyväksi esimerkiksi kirkoissa, kouluissa, orpokodeissa ja urheiluseuroissa vuosikymmenten ajan.

Hyväksikäyttöä todettiin kaikkiaan yli 4 000 instituutiossa. Monet niistä olivat katolisen kirkon hallinnoimia.

Kaikkiaan yli 60 prosenttia teoista tapahtui katolisen kirkon piirissä, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Uhrien tarkkaa määrää on mahdoton tietää, tutkimuksessa todetaan. Sen mukaan kyseessä on "kansallinen tragedia, johon ovat vuosikymmenten ajan syyllistyneet monet luotetuimmista instituutioistamme".

Viisivuotisessa tutkimuksessa kuultiin yli 15 000 hyväksikäyttöä kokenutta ihmistä sekä heidän läheisiään. Osa kokemuksista oli tapahtunut vuosikymmeniä sitten.

Tutkimuksen mukaan tekijät eivät ole vain muutamia "mätiä omenia", vaan joissakin laitoksissa heitä on ollut useita.

Katolisia käytäntöjä ravistellaan

Tutkijoille selvisi, että seitsemää prosenttia Australian katolisista papeista syytettiin hyväksikäytöstä vuosina 1950–2010, mutta syytteitä ei koskaan tutkittu.

Syytettyjä pappeja oli yhteensä yli 1 800. Hyväksikäytetyt tytöt olivat keskimäärin 10-vuotiaita ja pojat 11-vuotiaita.

Tutkimus ehdottaa satoja keinoja ongelman ennaltaehkäisyyn, kuten katolisen kirkon pappien selibaatin muuttamista vapaaehtoiseksi. Selibaatin on todettu lisäävän hyväksikäyttöä.

Lisäksi katolisten pappien tulisi raportoida hyväksikäytöstä, kun ripittäytyjä tunnustaa sellaisen, tutkimuksessa ehdotetaan.

Australian ja Uuden-Seelannin orpokotilasten etujärjestön CLAN:in jäsenet kiittivät kyltissään hyväksikäyttötutkimuksen tehnyttä komissiota Australian Canberrassa 15. joulukuuta. Kuva: Lucas Coch / EPA

Uutistoimisto AFP:n mukaan Melbournen arkkipiispa Denis Hart on pyytänyt anteeksi kirkon "häpeällistä menneisyyttä". Hartin mukaan mahdolliset käytäntömuutokset ovat Vatikaanissa tehtäviä päätöksiä.

Sydneyn arkkipiispa Anthony Fisher suhtautui kielteisesti ripittäytymiskäytännön pyhyyden rikkomiseen, CNN kertoo. Fisherin mukaan selibaatin lopettaminen ei välttämättä kitkisi hyväksikäyttöä.

Koko tutkimuksen eri osineen voi lukea täältä. (siirryt toiseen palveluun)