Oppositio moitti alkoholilakiesitystä etämyyntipykälien epäselvyydestä

Eduskunnassa epäiltiin Alkon monopolin olevan murtumassa.

alkoholijuomat
Mies istuu olutpullo edessään pöydän äärellä.
Tiina Jutila / Yle

Oppositio vaati alkoholilain yleiskeskustelussa lakiin selvempiä määräyksiä alkoholin etämyynnistä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah epäili hallituksen jättävän lakipykälät tietoisesti epämääräisiksi hallituksen sisäisten suhteiden vuoksi.

Essayah viittasi perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jonka mukaan laissa pitäisi olla selkeä määräys etämyynnin rangaistavuudesta, jos myynti halutaan kieltää. Käsittelyssä olevassa lakiesityksessä tällaista pykälää ei ole.

– Täytyy sanoa, että tämä on kyllä todella huolestuttavaa. Tämäkö hallitus jää historiaan sinä hallituksena, joka tulee tuhoamaan Alkon monopolin Suomesta, tulee ajamaan Alkon Suomesta alas, kysyi Essayah.

Essayah korosti, että lait pitäisi laatia niin, ettei niissä jätetä tietoisesti jotakin kohtaa tuomioistuinten tulkittavaksi.

Myös sosiaalidemokraattien Susanna Huovinen kiinnitti huomiota siihen, että jossain vaiheessa lainvalmistelussa mukana ollut etämyynnin rangaistavaksi määräävä pykälä on kadonnut lakiesityksestä.

– Tällä päätöksellä voi olla hyvin arvaamattomia ja kauaskantoisia seurauksia. Toivon todella, ettei tällaista päätöstä tehdä tässä eduskunnassa aivan vahingossa, sanoi Huovinen.

Huovisen mukaan tilanteesta on syntynyt vaikutelma siitä, että osalla hallituspuolueista on hankaluutta päättää onko Alkon monopoli järkevä vai ei.

Jokinen: Vapaista käsistä ei ole sovittu

Helsingin Sanomien mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä on päättänyt äänestää hallituksen esityksen mukaisesti 5,5 prosenttisten alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin,vaikka hallituspuolueiden kesällä tehdyn sopimuksen mukaan edustajilla olisi vapaat kädet äänestää omantunnon mukaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja kiisti eilisessä eduskuntakeskustelussa, että vapaista käsistä äänestyksissä olisi kirjausta sopimuksessa.

– Tästä kohdasta lukee, että tiedostetaan, että jollain edustajilla on ensimmäisessä käsittelyssä vaikeuksia tukea 5,5-tuotteiden tuloa vähittäiskauppaan. Tässä ei mainita mitään vapaista käsistä eikä omastatunnosta, mutta tiedostamme tämän tilanteen, sanoi Jokinen.

Lue myös:

Tuleeko nelosolut ruokakauppoihin? Kielletäänkö etämyynti? Eduskunnassa poikkeuksellinen jännitysnäytelmä, kun edustajat äänestävät alkoholilaista – Käsittely alkamassa noin klo 11.20

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus