Pikkukaupungin asukkaat hankkivat turvapaikanhakijoille asuntoja ja auttavat vuokrassa: "Tässä hoidetaan huonoa omaatuntoa"

Turvapaikanhakijat saavat poikkeuksellista tukea Raaseporissa. Kaupunkilaiset maksavat kahden turvapaikanhakijaperheen vuokrasta osan.

Pian 6-vuotias Rimas leikkii kotona sillä aikaa, kun kaksi isosiskoa on koulussa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Irakilainen yksinhuoltajaäiti Adhraa Adhraa asuu kolmen tyttärensä kanssa kerrostalokaksiossa, jonka vuokrasta suurimman osan maksaa raaseporilaisaktiivien muodostama ryhmä.

– Olen kiitollinen. Lasten kanssa on erittäin vaikeaa olla vastaanottokeskuksessa, Adhraa toteaa englanniksi.

Epämiellyttävästi kaikuva asunto ei tunnu kylmältä, mutta Adhraa on pukeutunut paksuun takkiin ja asunnon lattiat on vuorattu matoilla. Adhraan nuorin tytär pelaa tabletilla, jonka näyttö on säpäleinä. Kaksi vanhempaa tytärtä on päiväsaikaan koulussa.

Hyvä omatunto maksaa 20 euroa kuussa

Turvapaikanhakijoiden käyttöön vuokratut asunnot ovat Berndt Holmströmin nimissä. Muita maksajia on noin 60.

– Halusin ja haluan auttaa jollain tavoin. En kuitenkaan voi ottaa ketään kotiin asumaan, joten perustimme tämän ryhmän. Asunnot on suunnattu sellaisille turvapaikanhakijoille, jotka eivät sovellu vastaanottokeskukseen, eli lähinnä perheille, Holmström kertaa.

Esimerkiksi Adhraa Adhraa maksaa asunnostaan vuokraa hieman alle puolet ja ryhmä loput. Kahdesta asunnosta maksettavaa kertyy noin 20 euroa kuussa henkilöä kohden.

– Tässä tavallaan hoidetaan huonoa omaatuntoa, kun haluaa tehdä enemmän kuin mihin pystyy. Myös nämä perheet ovat hyvin mielissään siitä, että heillä on oma koti, jossa asua.

Muussa kotimajoituksessa Raaseporin asukkaiden luona asuu tällä hetkellä jopa 70 turvapaikanhakijaa eli miltei yhtä paljon kuin Helsingissä. Koko maan luku on arviolta noin 500, mutta tarkkoja määriä ei tiedä kukaan.

Börje Mattsson Tryckeriteaternin katsomossa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Normaali arki auttaa kotoutumisessa

20 vuotta Länsi-Uudenmaan maahanmuuttajien parissa muun muassa koordinaattorina työskennellyt Börje Mattsson arvioi, että auttamishalu kumpuaa alueen lähimenneisyydestä. Karjaalle, Pohjaan ja Tammisaareen on vastaanotettu pakolaisia useista eri maista 90-luvulta lähtien.

– Meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia eikä tappeluita. Siksi täällä varmaan oli sellainen peruspositiivinen suhtautuminen myös näihin uusiin tulijoihin.

Mattsson kannattaa lämpimästi kotimajoitusta ja kaikenlaista kanssakäymistä turvapaikanhakijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä.

– Minun mielestäni se linja on täysin väärä, että pakolaiset olisivat jonkinlainen uhka tai ongelma. Mahdollisimman pian tavalliseen kotiin ja normaali arki pyörimään, silloin he pääsevät aivan eri tavalla kiinni yhteiskuntaan kuin jossain suljetussa vastaanottokeskuksessa, jossa varsinkin nuoret jätkät rupeavat kiehumaan.

Suurin osa Raaseporin pakolaisista on jäänyt sijoilleen

Raaseporissa on pitkät perinteet paitsi pakolaisten vastaanottamisessa, myös ystäväperhetoiminnassa, joka sekin on auttanut pakolaisia tutustumaan uusiin ihmisiin ja suomalaiseen arkeen. Suurin osa Raaseporiin tulleista pakolaisista onkin jäänyt alueelle pysyvästi.

– Usein pakolaisten vastaanottamisen yhteydessä on puhuttu siitä, että he muuttavat pikkupaikkakunnilta isompiin kaupunkeihin. Täälläkin oletettiin, että he lähtevät hyvin nopeasti Helsinkiin tai Turkuun. Osa kyllä lähtikin, mutta lähes kaikki heistä ovat tulleet takaisin, Mattsson iloitsee.

Berndt Holmström tuntee henkilökohtaisesti kurdiperheen, jota tapaa edelleen säännöllisesti.

– Kaikki perheen seitsemän lasta ovat käyneet koulut täällä, ovat nyt työelämässä ja maksavat veronsa.

"Haluan vain lapseni turvaan"

Adhraa Adhraan tulevaisuus ei näytä lainkaan yhtä valoisalta. Hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta aikoo kuitenkin vielä valittaa.

– Haluan vain lapseni turvaan, millään muulla ei ole mitään väliä. Irakissa meitä ei suojele kukaan.