1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyrkkeilijät nähdään tulevaisuuden mitalitoivoina – Vilma Viitanen yksi tukiurheilijoista

Etenkin naisnyrkkeily nähdään potentiaalisena kesäolympialaisten suomalaisena menestyslajina. Yksi tulevaisuuden menestystoivoista on 16-vuotias Vilma Viitanen.

Naisnyrkkeilijät
Jarkko Pitkänen ja Vilma Viitanen
Mikkelin Nyrkkeilijöitä edustava Vilma Viitanen on yksi potentiaalisista tulevaisuuden menestyjistä.Niklas Gabrielsson / Yle

Mira Potkosen iski ainoan suomalaismitalin edellistä kesäolympialaisista Riosta. Nyrkkeilijät nähdään potentiaalisina menestyjinä myös tulevissa kesäkisoissa, siitä kielivät myös olympiakomitean taannoin myöntämät tuet missä nyrkkeily kaksinkertaisti ensi vuoden tukirahansa.

– Kyllä he näin varmasti ajattelevat ja kyllä meillä on kaksi ihan maailmanluokan naisnyrkkeilijää tällä hetkellä. Aina kun he kisoihin lähtevät, niin kyllä sieltä mitalia odotetaan, toteaa Nyrkkeilyliiton päävalmentaja Jarkko Pitkänen.

– Me pystytään parantamaan nyt etenkin naisten perusharjoittelun laatua. Ollaan saatu tuotua siihen asiantuntijapalveluita ja tukitoimia.

Aina kun he kisoihin lähtevät niin kyllä sieltä mitalia odotetaan.

Jarkko Pitkänen

Mira Potkosen ja vuoden 2016 MM-pronssimitalistin Elina Gustafssonin ohella olympiakomitean henkilökohtaista tukea saavien urheilijoiden joukkoon nousi myös kesällä nuorten EM-hopeaa iskenyt Vilma Viitanen.

Vielä lukioikäiselle Viitaselle vuoden 2020 Tokion kisat saattavat tulla vielä liian nopeasti, mutta Pariisin kisoissa 2024 aika voisi jo olla kypsä.

– Pariisi on se ykkönen. Siellä olen saanut tarpeeksi kokemusta naissa. Tokiossa ottelisin ensimmäistä vuotta naisissa, toteaan nykyään Tampereella asuva ja harjoitteleva Vilma Viitanen.

Potkosen ja Gustafssonin kanssa Tampereella Maarit Teurosen valmennusryhmän mukana syksystä lähtien harjoitellut Viitanen siirtyy ensi vuonna a-junioreihin, missä vastus erät pitenevät ja vastus kovenee.

Nyrkkeilyliiton Mikkelissä asuva päävalmentaja Jarkko Pitkänen toimii laatii edelleen Viitasen henkilökohtaiste harjoitus ohjelmat. 16-vuotias Viitanen on kuitenkin tyytyväinen mahdollisuudesta harjoitella huippujen kanssa Tampereelle.

– Siellä saan todella laadukasta valmennusta ja saan harjoitella maailman huippujen kanssa. Siellä näkee mitä se vaatii jos haluaa huipulle, pohtii edelleen Mikkelin Nyrkkeilijöitä edustava Viitanen.

Siellä näkee mitä se vaatii jos haluaa huipulle

Vilma Viitanen

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön uuden tehostamistukijärjestelmän mukaan tukia keskitetään enemmän menestyspotentiaalisille urheilijoille. Nyrkkeily sai ensi vuodelle tehostamistukea 120 000 euroa, lähinnä juuri naisnyrkkeilijöiden ansiosta.

– Onhan heillä selkeä rooli siinä. Siitä 120 000 euron tukipotista valtaosa on suunnattu naisille. Se miten tukea ohjataan ja käytetään kertoo myös siitä, että naiset on sen työn osaltaan tehnyt, että tukea tuli, kertoo Jarkko Pitkänen.

Lue seuraavaksi