Taloyhtiöitä kannustetaan rakentamaan kerrostaloja sisäpihoille: "Osa asukkaista muuttanut pois"

Tampereen kaupunki havittelee keskustaan tuhansia uusia asukkaita. Taloyhtiöt saavat uusista asunnoista rahaa remontteihin.

täydennysrakentaminen
Talojen seiniä ja nosturi.
Puutarhakadun varteen nousee uusi kerrostalo kirkon viereen.Terri Niemi / Yle

Tampereen kaupungilla on kiire kasvaa. Osayleiskaavassa tavoitellaan keskusta-alueelle peräti 15 000 uutta asukasta.

Täydennysrakentaminen onkin sana, joka on päättäjien mieleen. Eri puolella kaupunkia kerrostalot nousevat uusiin ulottuvuuksiin rakennuksia korotettaessa.

Lisäksi taloyhtiöitä kannustetaan tutkimaan, olisiko avaria sisäpihoja muunnettavissa asumiseen. Tampereen asemakaavapäällikön mukaan varsinkin Tammerkosken länsipuolella tähän olisi mahdollisuus.

– Uusia tontteja ei keskustaan juuri tule, joten täydennysrakentaminen olisi tarpeen, Elina Karppinen toteaa.

Kaupunki tarjoaa porkkanaa

Asemakaavapäällikön laskelmien mukaan Tampereella on valmisteilla toistakymmentä pihoille tulevaa uudisrakennusta. Hankkeita toteutetaan keskustassa tai lähialueilla, esimerkiksi Tammelassa.

Kaupunki panostaa hankkeisiin paitsi tiedottamalla myös tinkimällä kaavamääräysten edellyttämistä pysäköintipaikoista. Syy on ymmärrettävä: täydennysrakentaminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin uudet asuinalueet.

Sisäpiha-alue Tampereen ydinkeskustan kerrostalokorttelissa.
Tampereen ydinkeskustasta löytyy avaria sisäpihoja.Terri Niemi / Yle

– Tampereen kaupunki on kannustanut kovasti kiinteistöjä tiivistämään tietyillä alueilla, ja monet taloyhtiöt miettivät tätä mahdollisuutta, Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja Jorma Koutonen kertoo.

Jorma Koutosen mukaan kiinteistöjen korjaustarpeet antavat aihetta pohtia lisärakentamista. Taloyhtiöt voivat rahoittaa rakennusoikeuden myynnillä peruskorjaukset joko osaksi tai kokonaan.

Kokouksissa ristiriitaa

Nalkalan kaupunginosassa on taloyhtiö, joka rakennuttaa sisäpihalleen neljä- tai viisikerroksisen kerrostalon. Suunnitelma on saanut valtuuston hyväksynnän ja rahoillekin on jo käyttöä.

– Julkisivut sekä kadun että pihan puolelta kunnostetaan, hissit uudistetaan, sähköt ja tietoliikennekaapelointi käydään läpi sekä viemärit pinnoitetaan, asunto-osakeyhtiö Hämeenpuisto 37 hallituksen puheenjohtaja Matti Vuoristo luettelee.

Arkkitehtitoimiston laatima havainnekuva kerrostaloalueesta.
BST-Arkkitehdit Oy:n havainnekuvassa uusi rakennus sijoittuu kantatalon läheisyyteen Hämeenpuistossa.Terri Niemi / Yle

Hintaa remonteille kertyy lähes kaksi miljoonaa euroa, joka aiotaan saada rakennusoikeuden myynnistä. Tarjolla on useitakin rakennusliikkeitä, koska ydinkeskustan yksiöt tekevät nopeasti kauppansa.

Taloyhtiön kokouksissa rakentaminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Osa asunnoista jää katveeseen, kun uusi rakennus nousee vain parinkymmenen metrin päähän kantatalosta.

– Osa on muuttanut jo pois, myyneet huoneiston ja sitten uusi osakkeenomistaja on hyväksynyt sen täydentämisrakentamisen tähän, Matti Vuoristo sanoo.