Venäjä ei halua kuristaa Pohjois-Koreaa taloudellisesti – Japani lisäsi pakotteita

Venäjän varaulkoministerin mielestä Yhdysvallat voisi neuvotella turvatakuista Pohjois-Korealle.

Kansainväliset pakotteet
Igor Morgulov
Venäjän varaulkoministeri Igor MorgulovJulien Warnand / EPA

Venäjä ei ole valmis hyväksymään pakotteita, jotka kuristaisivat Pohjois-Koreaa taloudellisesti, kertoi Venäjän varaulkoministeri Igor Morgulov Moskovassa uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Morgulovin mielestä Pohjois-Korean painostus on saavuttamassa rajan, jota ei voi ylittää.

Morgulov sanoi, ettei Venäjä aio toistaiseksi karkottaa maassa työskenteleviä pohjoiskorealaisia, vaikka aikoo noudattaa pohjoiskorealaisia vierastyöläisiä koskevaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa.

Morgulovin mielestä Yhdysvallat ja Pohjois-Korea voisivat sen sijaan neuvotella siitä, että Yhdysvallat antaisi Pohjois-Korealle turvatakuut.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolestaan varoittanut Venäjän parlamentissa, että sotilaallinen toiminta Pohjois-Korean suhteen johtaisi katastrofiin.

Yhdysvallat turvautuu sekä pakotteisiin että diplomatiaan

Samaan aikaan Yhdysvaltain johtava Pohjois-Korea-diplomaatti on muistuttanut suoran diplomatian tärkeydestä.

– Meidän pitäisi harjoittaa sekä suoraa diplomatiaa että pakotteita, sanoi Yhdysvaltain Pohjois-Korea-politiikan erityisedustaja Joseph Yun perjantaiaamuna Thaimaassa.

Yunin mukaan Pohjois-Korean aikeita ei voi selvittää ilman todellista vuoropuhelua. Yun on vieraillut Thaimaassa ja Japanissa keskustellakseen uusista toimista Pohjois-Korean painostamiseksi.

Japani jäädyttää pohjoiskorealaisten varoja

Japani ilmoittikin perjantaina uusista Pohjois-Korean vastaisista pakotteista. Japani jäädyttää 19 yrityksen varat.

Japanin tarkoituksena on painostaa Pohjois-Koreaa palauttamaan ne Japanin kansalaiset, jotka Pohjois-Korea sieppasi 1970- ja 80-luvuilla. Lisäksi Japanin tavoitteena on painostaa Pohjois-Koreaa keskeyttämään ydinaseiden ja ohjusten kehittäminen.

Osana pakotteitaan Japani on tähän mennessä jäädyttänyt yli 200 yrityksen, yhdistyksen ja yksityishenkilön varoja.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tarjosi tiistaina Pohjois-Korealle neuvotteluita ilman ennakkoehtoja, mutta Valkoinen talo sanoi myöhemmin, että neuvottelut voivat tulla kyseeseen vain jos Pohjois-Korea ensin parantaa käyttäytymistään.

Venäjän mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat Pohjois-Korean tilanteesta puhelimitse torstaina.

Lähteet: Reuters, AP, AFP