1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Jumanji-elokuvan tähti Jack Black on aina halunnut olla teinityttö

Uuden Jumanji: Welcome to The Jungle -elokuvan näyttelijä Jack Black muistelee edesmennyttä Robin Williamsia suurena esikuvanaan.

elokuvat
Jumanji: Welcome to the Jungle -seikkailuelokuvan lehdistökuva.
Jenni Koposen haastattelussa näyttelijät Mikko Leppilampi ja Lauri Tilkanen sekä ohjaaja Aleksi Mäkelä. Lisäksi haastattelussa myös Jumanji-elokuvan tähti Jack Black. Elokuva-arviossa 95 sekä Jumanji.

Vuoden 1995 Jumanji-elokuva saa jatkoa nyt uudessa elokuvassa. Alkuperäinen seikkailuelokuva on yksi edesmenneen näyttelijän Robin Williamsin rakastettuja koko perheen elokuvia. Jumanjissa Robin Williamsin esittämä hahmo jäi vangiksi lautapelin viidakkomaailmaan.

Nyt 22 vuotta myöhemmin pelataan videopeliä, joka imee sisäänsä joukon teinejä. Jumanji: Welcome to the Jungle -elokuvan viidakkopelissä nuoret saavat erikoisia kykyjä hallitsevat aikuishahmot. Lähtöasetelmalla herkutellaan: suositusta tytöstä tulee keski-ikäinen tiedemies, nörttipojasta lihaskimppu, urheilijapojasta nörtti ja ujosta tytöstä toimintasankari.

Jack Black haastattelussa.
Jack Black esittää yhtä pääosaa Jumanji-elokuvassa.Disney

Yhdessä pääosassa nähdään näyttelijä ja koomikko Jack Black. Esimerkiksi School of Rockista, King Kongista ja Kung Fu Pandasta tuttu Black tekee Jumanjissa unelmaroolinsa. Black vakuuttaa innoissaan, että mieheksi muuttuvan teinitytön hahmo teki häneen suuren vaikutuksen.

– Roolihahmo todella puhui minulle. Hahmoni on teini-ikäinen tyttö ja usko tai älä, mutta olen työstänyt teinitytön hahmoa itsekseni jo 25 vuotta. Hauskuutan ystäviäni näyttelemällä flirttailevaa teiniä. Minusta tuntuu, että olen syntynyt tähän rooliin.

Miksi teinitytön hahmoon pääseminen sitten oli Blackille inpiroivaa?

– Se juttu vain eli sisälläni. Minusta se oli hauskaa.

Jumanji: Welcome to the Jungle -seikkailuelokuvan lehdistökuva.
Jumanjin viidakossa voi joutua helposti villieläinten jalkoihin.CTMG

Vaikeita ja luovia teini-aikoja

Jack Black on itse elänyt teininä vaikeitakin aikoja. Black on aiemmin kertonut haastatteluissa ajautuneensa käyttämään huumeita vain 14-vuotiaana perheongelmien takia. Mutta jo teini-ikäinen Black kukoisti luovuudessa.

– Rakastin näyttelemistä ja piirtämistä. Rakastin taiteita ja ne olivat kutsumukseni jo varhain. En vain ollut ihan varma, minkä taiteen valitsisin. Lopulta valintaani vaikutti se, että en ollut kovin hyvä vaikkapa lukemisessa tai laskemisessa. Olin kuitenkin taitava laittamaan shown pystyy, Black kertoo isoin elein.

Tällä kertaa Jumanjin komediallinen seikkailu ja pelimäinen vetoaa etenkin nuoreen yleisöön, siinä missä alkuperäinen Jumanji oli enemmän koko perheen elokuva. Vuoden 1955 elokuvassa Robin Williams esiintyi sielukkaana seikkailun johtajana, kuten hänet useasti urallaan nähtiin.

Vuosikymmenien arvostetun uran tehnyt Williams kärsi masennuksesta ja teki itsemurhan vuonna 2014. Hänen perintönsä on kuitenkin jäänyt elämään myös nuoremmassa näyttelijäpolvessa. Black tunnustaa Williamsin suurimmaksi esikuvakseen.

– Muista nähneeni hänet ensimmäisen kerran Onnen päivät -sarjassa 70-luvun lopulla näyttelemässä avaruusolentoa. Hänestä tuli tähti yhdessä yössä. Hän teki valtavan vaikutuksen minuun ja seurasin hänen uraansa siitä lähtien.

Robin Williams kuvattuna Happy Feet 2 -elokuvan promomatkalla Sydneyssä, Australiassa 5. joulukuuta 2011.
Jack Blackin esikuva Robin Williams teki monipuolisen uran.Tracey Nearmy / EPA

Mallia Robin Williamsin urasta

Blackin suosikkeja Williamsin roolitöistä ovat elämää suuremmat, energiset hahmot.

– Hänen oma olemuksensakin oli kuin olennolla toiselta planeetalta. Sellaista on hauska katsella. Myös hänen hahmonsa Jumanjissa oli herkullinen. Hän esitti Alan Parishia, joka oli ollut viidakossa vankina 25 vuotta.

Jumanjin lisäksi Williamsin tunnettuja koko perheen elokuvia ovat esimerkiksi Mrs. Doubtfire -isä sisäkkönä, Night at Museum ja Kapteeni Koukku.

– Olen muovannut urani Robin Williamsin inspiroimana. Hänen lahjansa tulivat erityisesti tarpeeseen lastenelokuvissa. Tunnen itse samalla tavalla. Roolit elokuvissa kuten Kung Fu Panda ja Goosebumps ovat tulleet minulta luonnostaan. Minulla on lapsellista energiaa ja huumoria, Black kertoo.

Blackin ura todellakin muistuttaa esikuvastaan. Hän on esiintynyt niin lasten- ja nuortenelokuvissa, mutta toisaalta Williamsin tavoin kerännyt kiitosta myös mustissa komedioissa ja vakavissa draamarooleissa. Black naurattaa komiikallaan ja koskettaa herkkyydellään.

Koko maailman tuntema pääosatähti Black ei kuitenkaan ole. Ja se näyttää maistuvan näyttelijälle, joka toteuttaa toista intohimotaidettaan eli musiikkia bändinsä kanssa. Eniten taiteentekoon inspiroi muiden lahjakkaiden ihmisten esimerkki.

Ja taiteesta Black rakastaa puhua. Hänen mielestään sille ei anneta tarpeeksi arvoa.

– Ei ole mitään muuta niin inspiroivaa kuin taide. Siksi taiteet ovat niin tärkeitä. Ihmiset eivät anna niille aina tarpeeksi arvoa. Monien mielestä matematiikka ja talous ovat tärkeitä, mutta taiteet eivät. Minusta taide on tärkeää, koska se on kaiken luovuuden lähde ja syy elää.

Jumanji: Welcome to the Jungle -seikkailuelokuvan lehdistökuva.
CTMG
Lue seuraavaksi