Syytöntä miestä vangittuna pitänyt poliisi tuomittiin vapaudenriistosta päiväsakkoihin

Pidätettyä miestä epäiltiin auton varastamisesta. Identiteettivarkauden kohteeksi joutunut mies todettiin kuitenkin syyttömäksi.

vapaudenriisto
Poliisimerkki Tampereen poliisitalon seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Pirkanmaalainen komisario on saanut tuomion vapaudenriistosta ja tuotamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 30 päiväsakkoon.

Pidätettyä miestä epäiltiin vuonna 2015 matkailuauton varastamisesta. Miehen ajokortti oli kuitenkin varastettu vuosia aiemmin ja matkailuauto vuokrattiin ja myytiin edelleen sitä käyttäen.

Pidätettynä ollessaan mies kuljetettiin pääkaupunkiseudulta Tampereelle. Hänet todettiin syyttömäksi kahden vuorokauden jälkeen. Pidätysajasta aiheutui hankaluuksia mm. pidätetyn työpaikalla.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan komisario oli tehnyt pidätyspäätöksen vapaapäivänään yhden puhelinsoiton perusteella. Pidätyspäätöstä tehtäessä olisi ollut käytettävissä kuulustelu, josta olisi ilmennyt pidätetyn väite joutumisesta identiteettivarkauden kohteeksi. Komisario ei kuitenkaan lukenut yhtään asiaan liittyvää asiakirjaa pidätyspäätöstä tehdessään.

Komisario kiisti syytteet. Hän vetosi muun muassa siihen, että hänellä oli toimimisvelvollisuus virkatehtävää hoitaessaan.

30 päiväsakon lisäksi komisario tuomittiin maksamaan reilun 300 euron todistelukustannukset.

Juttua on täydennetty. Kello 17.43 poliisin asema tarkennettu komisarioksi.