Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Siikaisten kunnanvaltuuston puheenjohtajaa epäillään seksuaalirikoksesta, afrikkalaistaustaisesta verestä on pulaa

Kokosimme perjantain uutisaiheita Lounais-Suomesta.

Lounais-Suomi
Verenluovutusta.
Jyri Salonen / Yle

LOUNAIS-SUOMI: Veripalvelu kaipaa verta – erityisesti etnisten ryhmien verestä on pulaa

Veripalvelu toivoo verenluovuttajia luovuttamaan verta ennen joulun pyhiä.

Erityisesti etnisten ryhmien verta kaivataan. Varsinkin Suomessa syntyneitä afrikkalaistaustaisia luovuttajia toivotaan enemmän. Afrikkalaistaustaisilla henkilöillä esiintyy harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei ole suomalaisilla.

– Lue lisää

SIIKAINEN: Siikaisten kunnanvaltuuston puheenjohtajaa epäillään seksuaalirikoksesta

Siikaisten kunnanvaltuuston puheenjohtajaa Matti Tervakangasta epäillään seksuaalirikoksesta. Poliisi vahvistaa, että esitutkinta on alkanut. Asianomaista on jo kuultu.

Tervakangas itse ilmoitti torstaina vetäytyvänsä kunnallisista luottamustoimista toistaiseksi häneen kohdistuneen rikosilmoituksen takia. Siikaisten kunnanjohtajan Viveka Lannen mukaan asia ei aiheuta toistaiseksi muita järjestelyjä kunnassa.

Rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Tervakankaalla on myös lukuisia muita maakunnallisia luottamustoimia. Hän on mukana muun muassa Satasoten ja maakuntauudistuksen ohjausryhmissä. Tervakangas työskentelee Siikaisissa aluepalomestarina. Satakunnan pelastuslaitos selvittää hänen mahdollista pidättämistä virasta rikosepäilyn vuoksi. Yle Pori ei ole tavoittanut Tervakangasta kommentoimaan asiaa.

PYHÄRANTA: Tulipalo tuhosi varastorakennuksen

300 neliön suuruinen varastorakennus paloi eilen illalla ja yön aikana Pyhärannassa. Sammutustyöt jatkuivat yöllä kahteen. Varastorakennus tuhoutui täysin.

Liekit nielaisivat muun muassa renkaita, öljyä, polttopuita, metsäkoneita ja henkilöauton. Henkilövahingoilta säästyttiin. Lähellä sijainnut omakotitalo saatiin pidettyä liekkien ulottumattomissa.

SALO: Englannintaitoa ylläpidetään keskustelukerhossa

Salossa on herännyt innostus pitää englannin taitoa yllä keskustelukerhon avulla. Kansainvälisissä tehtävissä työskennelleet kokevat, että kielitaito hiipuu, jos sitä ei käytä.

Ryhmä puhujia kokoontuu Salon keskustan kahvilassa työpäivän jälkeen tiistaisin. Ilmaiseen tapaamiseen voi osallistua kuka tahansa noin kerran kuussa.

PORI: Sampolan uusi liikerakennus odottaa kaavoitusta

Sampolan kaupunginosan uusi liikerakennus odottaa vielä kaupungin kaavoitusta Porissa. Myös neuvottelut mahdollisten yrittäjien kanssa ovat kesken tai kokonaan aloittamatta. Sampolalaisia askarruttaa lähiön palvelujen tulevaisuus, sillä nykyinen liikekeskus puretaan lähivuosina.

Porin kaupungilla on esisopimus Sampolan liikerakennuksen rakentamisesta kiinteistösijoitusyhtiö Lea Investin kanssa. Yhtiön edustaja Ville Kotka arvioi, että rakennukseen tulevat tilat ainakin päivittäistavarakaupalle ja alueen kiinteistöhuoltoyhtiölle. Muilta osin neuvotteluja ei ole juurikaan käyty.

PÖYTYÄ: Yläneen Terveysaseman tulevaisuus huolettaa

Yläneläiset ovat huolissaan terveysasemansa tulevaisuudesta. Pelkona on, että pienempien yksikköjen palvelut heikkenevät sote-uudistuksen yhteydessä.

Kotiseutuyhdistys yhteistyökumppaneineen on kerännyt adressiin noin tuhat allekirjoitusta terveysaseman säilymisen puolesta. Vetoomuksessa todetaan, että palvelujen siirtyminen kauemmas vaikeuttaa erityisesti ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden elämää kohtuuttomasti. Adressi luovutetaan lauantaina Pöytyän Yläneellä vierailevalle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Palvan lossi
Palvan lossi.Paula Koskinen / Yle

NAANTALI: Velkualle halutaan parempi lossi

Naantali kaipaa kohennusta Velkualla liikennöivän Palvan lossin palvelutasoon. ELY-keskus kilpailuttaa lauttapaikan sopimuksen ensi keväänä. Naantalin saaristolautakunnan mielestä lossin konetehoa ja kapasiteettia pitäisi nostaa. Perusteluina ovat vakituisen ja loma-asutuksen sekä raskaskuljetusten lisääntyminen. Naantalin kaupunginhallitus käsittelee asiasta annettavaa lausuntoa maanantaina.