Ryanair tunnustaa ammattiliitot ensi kertaa historiassaan – taipuu lakoilla uhanneiden lentäjien edessä

Halpayhtiön lentäjia on uhannut lakkoilla Irlannissa, Portugalissa, Italiassa ja Saksassa.

halpalentoyhtiö
Ryanairin lentokone.
AOP

Halpalentoyhtiö Ryanair on joutumassa taipumaan lakoilla uhanneen henkilöstönsä edessä. Yhtiö kertoo ottaneensa yhteyttä ammattiliittoihin Irlannissa,Britanniassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Ryanair kutsuu liitot keskusteluihin ja aikoo ensi kertaa tunnustaa ne neuvottelukumppaneiksi lentäjien työehdoissa. Neuvotteluissa on kuitenkin huomioitava yhtiön lentäjien omat neuvotteluryhmät, joiden kanssa työehdoista on keskusteltu aiemmin.

– Ryanair muuttaa nyt pitkäaikaista politiikkaansa, jossa se ei ole tunnustanut ammattiliittoja. Tällä pyritään välttämään asiakkaille ja lentoihin kohdistuvat häiriöt jouluviikolla, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön lentäjiä on uhannut mennä lakkoon päiväksi 20. joulukuuta Irlannissa ja Portugalissa. Italiassa yhtiön henkilöstöä lakkoilee neljä tuntia tänään perjantaina. Saksassa joukko lentäjiä on hyväksynyt lakon, mutta yksityiskohdista ei ole vielä kerrottu.

Ryanairin johtaja Michael O’Leary kuvailee tiedotteessa ammattiliittojen tunnustamista merkittäväksi muutokseksi yhtiön linjassa. Hän huomauttaa yhtiön kuitenkin tehneen monia radikaaleja muutoksia aiemminkin. Tällaiseksi hän kuvailee muun muassa yhtiön 2013 alkanutta uudistusohjelmaa, jossa se on parantanut asiakaspalveluaan.

O’Learyn mukaan halpalentäjän asiakkaiden etu on, että yhtiö tunnistaa ammattiliitot ja näin toivoo välttyvänsä lentojen peruutuksilta yhtiölle tärkeällä jouluviikolla. Yhtiö ei ole tunnustanut ammattiliittoja neuvottelukumppaneikseen koko 32-vuotisen historiansa aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

*Lue myös *

Air Berlinin pilkkominen etenee: EasyJet sai jo osansa, Lufthansan ostoaikeet EU:n syynissä

Ryanair lisää lentojaan Lappeenrannasta – lennot Italiaan alkavat ensi keväänä

Lähteet: AFP, Reuters