Veripalvelu kaipaa luovuttajia – afrikkalaistaustaisesta verestä on erityisesti pulaa

Veripalvelu rekrytoi etenkin Suomessa syntyneitä afrikkalaistaustaisia luovuttamaan verta.

verenluovutus
Verenluovutus Jyväskylän veripalvelutoimistossa
Eveliina Matikainen / Yle

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu toivoo verenluovuttajia luovuttamaan verta ennen joulun pyhiä. Tulevat arkipäivät ovat tärkeitä päiviä, jotta sairaalat saavat verivarastot täytettyä.

– Erityisesti verihiutaleet, joita syöpäpotilaille käytetään, säilyvät vain viisi päivää, sanoo Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen.

Veripalvelussa kaivataan erityisesti etnisten ryhmien verta. Varsinkin Suomessa syntyneitä afrikkalaistaustaisia luovuttajia toivotaan enemmän. Afrikkalaistaustaisilla henkilöillä esiintyy harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei suomalaisilla ole.

– Tarvitsemme lisää afrikkalaistaustaisia luovuttajia, sillä heillä on harvinaisia veriryhmiä, joita yritämme luovuttajien joukosta seuloa.

Afrikkalaistaustaisten potilaiden määrä Suomessa lisääntyy ja heille on myös erikoistilanteissa löydyttävä sopivia verivalmisteita verenvuotojen ja anemian hoitoon.

Kaikki luovuttajat ovat ennen joulun pyhiä tervetulleita, sillä joka päivä tarvitaan eri veriryhmiä. Veripalvelun nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy ajankohtainen tieto, mikä on veren tarve.

– Tarvitsemme keskimäärin noin 800 verenluovuttajaa joka arkipäivä, sanoo Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen.

Tapaninpäivänä kaikki Veripalvelun toimistot ovat avoinna.