Yhdessä pitäjässä viisi joululehteä – jalasjärveläisten lehdille löytyy tekijöitä ja tukijoita

Pienen Jalasjärven kylät taltioivat historiaansa vuosittain ilmestyviin joululehtiin. Tekijöitä ja mainostajia lehtiin löytyy, vaikka osin joudutaankin käymään samojen yritysten kukkaroilla.

kotiseutuyhdistykset
Marianne Hongisto toimittaa Ilvesjoen kylän Kajastus-lehteä ja Juhani Alakoski Keskikylän Joulua.
Marianne Hongisto toimittaa Ilvesjoen kylän Kajastus-lehteä ja Juhani Alakoski Keskikylän Joulua.Anne Elhaimer/Yle

Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla on oikein joululehtikeskittymä.

Siinä, missä monilla paikkakunnilla ilmestyy yksi, kenties kaksi joulu- tai kotiseutulehteä, Jalasjärvellä joululehtiä tehdään viisi: Jalasjärven joulu on koko pitäjän kotiseutuyhdistyksen eli Jalasjärvi-seuran toimittama julkaisu, mutta sen lisäksi omat lehtensä julkaisevat myös Ilvesjoen, Keskikylän, Ylivallin ja Koskuen kylät.

Jalasjärvellä on ollut ja on edelleen aktiivinen nuorisoseura lähes joka kylässä. Nuorisoseurantaloilla tehtiin jo vuosikymmeniä sitten seuralehtiä.

– Siitä on jäänyt perinne, joka on herätetty henkiin joululehden muodossa, sanoo Keskikylän Joulun toimituskunnassa oleva Juhani Alakoski. Myös kyläyhdistykset ovat nykyään mukana lehtien toimittamisessa.

Ilvesjoen kylän joululehti on jalasjärveläisten lehdistä ainoa, joka ei ilmesty joululehden nimellä. Silti se on juuri se, joka julkaistaan lehdistä viimeisenä. Lähinnä joulua.

– Se on perinteisesti tullut viimeisenä ja me pidetään perinteestä kiinni, naurahtaa lehteä toimittava Marianne Hongisto.

Lehdet ovat kylän muisti

Ilvesjoen kylän Kajastus-lehteä painetaan tänä vuonna 850 kappaleen painos. Keskikylän Joulua 500. Kaikki lehdet saadaan tavallisesti myytyä ja ne, joita ei saada jäävät esimerkiksi kyläyhdistyksen ”käyntikorteiksi” tuleville vuosille.

– Koululaiset kiertävät myyden Keskikylän Joulua ja Jalasjärven Joulua. Kun lehti tulee painosta, he jakavat niitä. Myös kyläyhdistyksen väki ja kaupat myyvät lehteä, Juhani Alakoski kertoo.

– Ilvesjoen nuorisoseura on päättänyt, että lehti jaetaan ilmaiseksi joululahjana kyläläisille. Tupia, joihin se jaetaan on suunnilleen 180, kertoo puolestaan Marianne Hongisto.

Kylä- ja joululehden sisällössä kylän ja kyläläisten arkisella elämällä on suuri rooli. Lehdet toimivat myös kylän historian muistina.

– Lehdessä on koko kylän tapahtumien kertaus, koululaisten kirjoituksia, kun meillä vielä on kyläkoulu, ja historiaakin. Se on joka vuosi vähän erilainen, Juhani Alakoski sanoo.

Innokkaita tekijöitä ja tukijoita

Marianne Hongisto iloitsee siitä, että Kajastusta tekemään on löytynyt aina väkeä. Myös nuorempia kyläläisiä. Kajastusta toimittaa lehtitoimikunta, mutta juttuja voidaan pyytää keneltä tahansa.

Myös Keskikylän Joulua tekemään on löytynyt innokasta porukkaa.

– Ensin päätetään raamit, kuka myy mainokset, keneltä kysytään juttuja ja millaisia juttuja tehdään. Pieni hässäkkä tulee aina lopussa. Huumorilla tehdään ja aina se lehti on syntynyt, Alakoski sanoo.

Hongisto ja Alakoski kehuvat sekä kylien aktiivisuutta että yhteistyötä Jalasjärvellä. Aktiiviset kylät kokoontuvat parin kuukauden välein koordinoimaan toimintaansa niin, etteivät näytelmät ja muut aktiviteetit osuisi aivan samaan aikaan.

Omat kiitoksensa joululehtien tekijöiltä saavat myös mainostajat, joita kuhunkin joululehteen tarvitaan. Pienen pitäjän yritysten ovia kolkutellaan vuorotellen.

– Jotenkin Jalasjärvellä on mainostajienkin osalta myönteinen henki. Kun kylillä on aktiivista toimintaa, sitä jotenkin yritysmaailmakin arvostaa, Alakoski toteaa.