Luvattomat lahjapaketit pitävät tullikoira Brunon kiireisenä

Ulkomailta tilattujen lääkkeiden ja luontaistuotteiden matka saattaa tyssätä tulliin. Pahimmillaan aineet vaarantavat käyttäjän terveyden.

tullilaitos
Bruno nuuhkii huumelähetyksiä joulun pakettivirrasta.
Bruno nuuhkii huumelähetyksiä joulun pakettivirrasta.Samuli Holopainen / Yle

TurkuHuumekoira Bruno nuuhkii häntä innokkaasti vipattaen paketteja kuljetusyhtiön tavaraterminaalissa Turun lentokentän kupeessa. Välillä tassulla hieman tuntumaa ottaen, kerran paketinkulmasta vähän näykkäisten.

Mutta hälytystä Bruno ei anna, koulutettu huumekoira ei havainnut paketeissa tällä kertaa mitään arveluttavaa.

– Huumausaineita jää jonkin verran kiinni, ja lääkkeitä enenevässä määrin viime aikoina. Dopingaineita on liikkeellä jonkin verran, summaa tutkinnasta vastaava päällikkö Stefan Aniszewski Turun Tullin valvontaosastolta.

Kiinastahan tulee kaikenkarvaista tavaraa.

Arto Kurkela

Vuodenvaihteen sesongin lähestyessä Turkuunkin saapuvista paketeista on paljastunut luvatta maahantuotuja ilotulitteita.

– Ihan viimeisin trendi on, että muutamia ilotulitteita on jäänyt meillä kiinni. Ei valtavasti, mutta sesonkihan on vasta alkamassa, joten jännityksellä odotamme, mitä tällaisten lähetysten osalta tapahtuu, kertoo Aniszewski.

Helsinki-Vantaan Lentotullissa löytöjä on tehty enemmänkin. Kaikkiaan Tulli on jo ottanut haltuun kymmeniä kiloja luvattomasti maahantuotuja ilotulitteita.

Luontaistuotteet voivat jäädä tulliin

Varsinkin Kaukoidästä tulee runsaasti paketteja ympäri vuoden, ja kiihtyvään tahtiin joulun alla.

Tulliylitarkastaja Arto Kurkelan mukaan niissä on paljon sellaistakin, jonka tuonti Suomeen on kiellettyä.

– Kiinastahan tulee kaikenkarvaista tavaraa. Muuntohuumeet ovat tietenkin hyvin vakava asia, ja myös tuoteväärennöksiin puutumme. Pääosin kyse on kuitenkin tavallisesta kuluttajien tilaamasta tavarasta, johon emme puutu millään tavalla.

Tullin pitäisi löytää luvattomat lähetykset hidastamatta pakettivirtaa kohtuuttomasti.
Tullin pitäisi löytää luvattomat lähetykset hidastamatta pakettivirtaa kohtuuttomasti.Samuli Holopainen / Yle

Nettikaupasta tilatun paketin kulku saattaa tyssätä Tulliin, vaikkei huumausaineita sisältäisikään.

– Yhdysvalloissa luontaistuotteet on hieman eri tavalla määritelty kuin meillä. Siellä vapaasti kaupassa myytävä luonteistuote saattaa Suomessa olla lääkelain alainen, ja siten sen tuonti on kielletty, kertoo Kurkela.

Selvästi on tullut esiin, ettei aina ole saatu sitä mitä on tilattu.

Stefan Aniszewski

Tulliylitarkastaja Arto Kurkela arvelee, että useimmiten tällaisia tuotteita tilataan hyvässä uskossa ja tietämättömyyttä. Ennen tilaamista kannattaa kuitenkin perehtyä Tullin sivuilta löytyviin ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun).

Lääkeväärennökset terveydelle vaaraksi

Varsinaiset lääkeväärennökset ovat oma ongelmansa. Lääkkeiden tilaamista ulkomailta on syytä harkita tarkkaan, varoittaa tutkinnan päällikkö Stefan Aniszewski Turun tullista.

– Etenkin kun lääkkeitä tilataan ETA-alueen ulkopuolelta, se on laitonta. Lähetämme niitä sitten tullilaboratorioon jatkotutkimuksiin. Selvästi on tullut esiin, ettei aina ole saatu sitä mitä on tilattu. Tämä on ollut hieman huolestuttava trendi.

Klaus Renfors ja Bruno ovat työpari.
Klaus Renfors ja Bruno ovat työpari.Samuli Holopainen / Yle

Stefan Aniszewski mainitsee esimerkkinä, että ulkomailta on tilattu lääkkeitä jopa sydän- ja verisuonitauteihin, mutta saatu malarialääkkeitä. Häntä huolestuttavat myös vanhemmat, jotka tilaavat ulkomailta lapsilleen lisäravinteita – niiden hopeapitoisuudet kun saattavat ylittää Suomen raja-arvot.

– Jos ne menevät läpi jostakin seulasta ja niitä käytetään, niin se ei ole näiden kuluttajien terveyden kannalta kovin optimaalinen tilanne.

Lisäksi tilaajaa saatetaan epäillä lääkerikkomuksesta tai -rikoksesta, suurempien erien ollessa kyseessä salakuljetuksesta. Rangaistusasteikko vaihtelee sakoista kahteen vuoteen vankeutta.

Luvattomat lähetykset poimittava vauhdissa pois

Tulli joutuu puuttumaan myös lähetyksiin, joiden arvoa on vilungilla viilattu tullausrajan alle.

Kaikkia paketteja ei ehditä valvoa ja aukoa, sillä logistiikkaketju rullaa vauhdilla – etenkin ihmisten odottaessa kuumeisesti tilaamiaan joululahjoja.

– Kyllä meidän täytyy löytää konsensus meidän toiminnan ja rahtiliikenteen nopeuden välillä, että se kulkee järkevässä suhteessa, sanoo tulliylitarkastaja Arto Kurkela.

Tulli tarkastaa tavaraterminaalien läpi kulkevaa pakettivirtaa.
Tulli tarkastaa tavaraterminaalien läpi kulkevaa pakettivirtaa.Samuli Holopainen / Yle

Kaikkiaan Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulee maahamme vuosittain yli 15 miljoonaa verkkokauppalähetystä.

Normaali joulupakettiliikenne ei sinänsä ole Tullille ongelma. Toki laittomien lähetysten löytäminen valtavista pakettivirroista tekee pelikentästä tavallista haastavamman.

– Laiton bisnes on nähdäkseni aika tasaista ympäri vuoden, ei siinä ole mitään ihmeempää piikkiä. Mutta en ole havainnut sellaista trendiä, että olisi erityisesti yritetty käyttää joulusesonkia laittoman tavaran tilaamiseen. Suomalaiset ovat kuitenkin aika lainkuuliaisia, suurin osa paketeista on täysin laillisia, toteaa tutkinnan päällikkö Stefan Aniszewski Turun Tullista.

Lue myös:

Tullin ohjeet netistä tilaajalle (siirryt toiseen palveluun)

Tulli: Muista nämä, kun ostat netistä lääkkeitä, ravintolisiä tai päihteitä

Jopa 90 % netistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä

Netistä tilatut lääkkeet ovat usein muuta kuin ostaja olettaa – potenssilääkkeet halutuimpia

Tulli huolestunut laittomien lääkelähetysten lisääntymisestä