Mikä tappoi ja sairastutti kyhmyjoutsenet Helsingissä? – Evira selvittää, mitä viime kesän poikasille tapahtui

Laajasalosta löydettiin eilen yksi kuollut ja kolme huonokuntoista lintua, jotka jouduttiin lopettamaan. Kyse ei ollut lintuinfluenssasta.

Eläinten kuolema
Kyhmyjoutsen
Kuvan kyhmyjoutsen ei liity tapaukseen.Raine Martikainen / Yle

MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että useita kuolleita tai erittäin huonokuntoisia joutsenia vietiin eilen tutkittavaksi Korkeasaaren villieläinsairaalaan ja Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Ylen saamien tietojen mukaan Helsingin Laajasalosta löydettiin torstaina yksi kuollut ja kolme huonokuntoista kyhmyjoutsenta.

Yksi elossa olevista linnuista vietiin Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaan. Kuraattori Ville Vepsäläisen mukaan lintu lopetettiin siellä.

Muut kolme lintua toimitettiin Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Kaksi niistä oli vielä elossa, mutta ne lopetettiin niiden huonon kunnon vuoksi, kertoo eläinsairaalan johtaja Jussi Anttila.

Tänä aamuna linnut siirrettiin Viikin yliopistollisesta eläinsairaalasta Eviran tutkittavaksi.

– Jos löydetään useampia kliinisesti sairaalta vaikuttavia vesilintuja, on yleinen käytäntö, että lintuinfluenssan mahdollisuus tutkitaan, Anttila sanoo.

Lintuinfluenssa voi tulla tähän aikaan vuodesta.

Eviran laboratoriopäällikkö Pia Vennerström

Iltapäivällä valmistuneiden tutkimusten mukaan joutsenista ei löytynyt lintuinfluenssaa. Eviran ylitarkastaja Tiia Tuupanen kertoo, että tutkimuksia jatketaan ensiviikolla.

Lintuinfluenssaa esiintyy Suomessa

– Lintuinfluenssa voi tulla tähän aikaan vuodesta, viime vuonna sitä löydettiin marraskuussa, sanoo Eviran laboratoriopäällikön Pia Vennerström.

Vennerströmin mukaan korkeapatogeeninen H5N8-lintuinfluenssa todettiin vuosi sitten marraskuussa ensimmäisen kerran Suomessa, minkä jälkeen sitä on ilmennyt pitkin talvea ja tämän vuoden kevättä. Viimeisin Suomen tapaus oli kesäkuussa 2017.

– Se on aiheuttanut paljon ongelmia ympäri maailmaa. Sen vuoksi sitä tutkitaan ja seurataan säännöllisesti, kun tapahtuu luonnonvaraisten lintujen kuolemia.

Vennerströmin mukaan menehtyneet kyhmyjoutsenet olivat viime kesän nuoria poikasia.

– Tietysti on mahdollista, että ne ovat vain olleet jotenkin heikkoja.

Juttua muokattu 16:40. Lisätty tieto siitä, ettei joutsenista löydetty lintuinfluenssaa.