Suomen poliisijärjestöjen liitto toivoo korkeimman oikeuden käsittelevän kuopiolaispoliisien saaman pahoinpitelytuomion

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ei usko, että poliisien tuomio nostaa poliisin kynnystä puuttua häiriökäyttäytymiseen.

poliisi
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toivoo, että kahden kuopiolaispoliisin hovioikeudesta eilen saama tuomio päätyy korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Rinteen mukaan nyt on sana sanaa vastaan ja korkeimman oikeuden pitäisi arvioida, mitä kuopiolaisputkassa kolme vuotta sitten todella tapahtui.

– Totuus löytyy tarvittaessa korkeimman oikeuden peräseinästä, hän kiteyttää.

Korkeimman oikeuden ratkaisua tarvitaan Rinteen mielestä niin kansalaisten kuin poliisienkin oikeusturvan vuoksi.

– Tuomioistuin viime kädessä arvioi näytön: mitä on todella tapahtunut.

Keskisormen näyttäjän lonkka meni sijoiltaan

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi eilen kaksi kuopiolaista poliisia sakkoihin ja korvauksiin pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hovioikeuden mukaan poliisit olivat vieneet keväällä 2014 keskisormea heille näyttäneen humalaisen miehen perusteettomasti putkaan ja pahoinpidelleet häntä. Poliisit kaatoivat miehen poliisiasemalla maahan, jolloin mieheltä meni lonkka sijoiltaan.

Hovioikeus tuomitsi ylikonstaapelin maksamaan sakkoa 2 720 euroa ja vanhemman konstaapelin 1 680 euroa. Poliisit joutuvat lisäksi korvaamaan putkaan viedylle miehelle 5 500 euroa kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta ja henkisestä kärsimyksestä.

Vaikuttaako tuomio työmoraaliin?

Hovioikeuden tuomio on jo tuoreeltaan herättänyt joissakin poliiseissa huolta siitä, että kiinniotetut voisivat jatkossa alkaa yleisesti syyttää poliisia vapaudenriistosta. Tällainen huoli saattaisi puolestaan johtaa siihen, että poliisien kynnys puuttua häiriökäyttäytymiseen voisi nousta.

Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ei usko, että tuomiolla olisi tällainen työmoraalia heikentävä vaikutus.

– Tietysti jos ei puuttuisi mihinkään, niin ei koskaan tekisi mitään väärääkään. Pitäisin kuitenkin huonompana sitä, että poliisi jättäisi täyttämättä tehtävänsä sen takia, että pelkää seuraamuksia.

Rinne kuitenkin muistuttaa , että myös poliisin on noudatettava lakia.

– Jos syyllistyy lainvastaiseen menettelyyn, siitä langetetaan tuomio.

Korjaus väliotsikkoon klo 16:05: Lonkka ei murtunut vaan se meni sijoiltaan.