1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäsenmaat hyväksyivät brexit-sovun: Neuvotteluissa voidaan siirtyä eteenpäin

Seuraavaksi neuvotellaan siirtymäkaudesta ja vapaakaupasta.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May kuvattuna saapuessaan Brysseliin 14. joulukuuta.
Britannian pääministeri Theresa May kuvattuna saapuessaan Brysseliin 14. joulukuuta. Emmanuel Dunand / AFP

BRYSSEL EU-maat ovat hyväksyneet Britannian EU-erosta neuvotellun alustavan sovun. Päätös tarkoittaa, että neuvotteluissa voidaan siirtyä puhumaan osapuolten tulevasta suhteesta eli käytännössä vapaakaupasta.

Jäsenmaat totesivat huippukokouksessaan Brysselissä, että brexit-neuvotteluissa voidaan siirtyä toiseen vaiheeseen, koska alkuvaiheen tärkeimmillä osa-alueilla on nyt saavutettu "riittävää edistystä".

Kokouksen puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti Twitterissä, että sopu on hyväksytty. Hän onnitteli Britannian pääministeri Theresa Mayta.

Alustava sopu julkistettiin viime perjantaina. Sen mukaan esimerkiksi Britanniassa asuvien EU-maiden kansalaisten asema ei muutu eron yhteydessä, ja Britannia maksaa EU:lle velvoitteitaan noin 40–45 miljardin euron edestä.

Lisäksi Britannia sitoutui löytämään ratkaisun, joka välttää rajatarkastusten palauttamisen Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliselle rajalle.

Toisen vaiheen neuvottelut alkavat siirtymäkaudesta. Pääministeri May on ilmoittanut hakevansa noin kahden vuoden siirtymäkautta, joka alkaa eropäivästä maaliskuussa 2019.

Siirtymäkauden ajan Britannia säilyy EU:n sisämarkkinoilla, maksaa maksuja ja soveltaa EU-lainsäädäntöä. Se ei kuitenkaan osallistu päätöksentekoon.

Siirtymäkausi tarvitaan, koska monimutkaisia neuvotteluita EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ei ehditä käydä valmiiksi ennen eropäivää.

Lue seuraavaksi