Onko majatalossa tilaa? Betlehem valmistautuu jouluun poliittisen kuohunnan keskellä

Betlehemiin saapuu tuhansia turisteja viettämään joulua. Palestiinalaisviranomaiset pelkäävät määrän jäävän jopa 20 prosenttia tavoitteesta.

Betlehem
Betlehemin keskustaan on jo pystytetty joulukoristeet. Kaupunkiin odotetaan tuhansia ihmisiä joulunpyhiksi.
Betlehemin keskustaan on jo pystytetty joulukoristeet. Kaupunkiin odotetaan tuhansia ihmisiä joulunpyhiksi.Aishi Zidan / Yle

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano.. [...] Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Näin kristittyjen jouluevankeliumi kertoo tiivistettynä Jeesuksen syntymästä Betlehemistä. Joulun juhlimisella palestiinalaisalue Länsirannalla sijaitsevassa Betlehemissä onkin aivan oma uskonnollinen latauksensa.

Juhlan uskonnollisen merkityksen lisäksi joulu on Betlehemin asukkaille taloudellisesti merkittävää aikaa. Kaupunkiin saapuu nimittäin tuhansia turisteja juhlimaan joulua. Noin 30 000 asukkaan kaupungissa se on suuri asia.

Tänä vuonna jouluun valmistautumista on varjostanut poliittinen kuohunta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti tunnustavansa vain muutamien kilometrien päässä Betlehemistä sijaitsevan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Betlehemin keskustaan oli pystytetty joulukuusen lisäksi poliittinen viesti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.
Betlehemin keskustaan oli pystytetty joulukuusen lisäksi poliittinen viesti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.Aishi Zidan / Yle

Päätös on saanut kiitosta Israelissa, mutta palestiinalaiset ovat olleet ilmoituksesta järkyttyneitä, sillä israelilaisten tavoin myös he pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Siksi Länsirannalla ja myös Betlehemissä on nähty mielenosoituksia Trumpin julistusta vastaan. Israelin turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kumiluoteja, kyynelkaasua ja ajoittain kovia ammuksia mielenosoitusten taltuttamiseen. Palestiinalaiset ovat taas heitelleet kiviä ja molotovin koktaileja. Yli tuhat palestiinalaista on loukkaantunut.

Betlehemissä protestit ovat usein Israelin rakentaman muurin kupeessa.

Kaupunkilaiset pelkäävät, että turistit säikähtävät poliittista kuohuntaa. Turismi on Betlehemille tärkeä elinkeino. Kyselimmekin, onko Betlehemin majataloissa tänä jouluna tilaa. Eli ovatko hotellit yhä täynnä jouluna vai onko poliittinen tilanne säikyttänyt turistit?

Majataloissa täyttä, mutta joulu huolettaa

Lähellä paikkaa, jossa kristityt uskovat Jeesuksen syntyneen, sijaitsee nykyajan majatalo Manager Square Hotel. Kiiltäväksi vahatussa aulassa seisoo joulukuusi, mutta asiakkaita ei iltapäivällä näy. Hotellin johtaja Luay Tawil hymyilee kuitenkin rauhallisesti.

– Joulukuu on hiljaista kautta joulua lukuun ottamatta. Siksi juuri joulun päivät ovat niin tärkeitä meille, hän sanoo.

Kun kysyn, onko Betlehemistä mahdollista löytää vielä jouluksi majapaikkaa, Tawil naurahtaa.

– Oletko ollut ikinä jouluna Betlehemissä? Onnea vain etsintään, Tawil toivottaa.

Betlehemiläisen Manger Square -hotellin johtaja Luay Tawilin mukaan hotellille ei ole tullut jouluksi peruutuksia.
Betlehemiläisen Manger Square -hotellin johtaja Luay Tawilin mukaan hotellille ei ole tullut jouluksi peruutuksia.Aishi Zidan / Yle

Hänen hotelliinsa ei ole tullut vielä peruutuksia joulunpyhiksi. Muille päiville peruutuksia on kuitenkin tullut, sillä turismi on hyvin herkkä ala. Joulun sujuminen nähdään vasta lähempänä itse pyhiä.

– Ihmiset saattavat joskus perua aivan viime hetkellä poliittisen tilanteen ja uutisten vuoksi, Tawil sanoo.

Toisessa majatalossa, hotelli Intercontinentalissa palestiinalaisten hotelliyrittäjien järjestön puheenjohtaja Elias al-Arja vahvistaa saman: Majapaikkaa on vaikea löytää. Joulun pyhinä Betlehemin hotellit ovat pääosin jo täynnä, vaikka muille päiville peruutuksia on tullut.

– Jouluna nähdään, miten käy, al-Arja sanoo.

"Trump teki isoa vahinkoa"

Joulun alla arki-iltapäivänä Betlehemin keskustassa on hiljaista. Suuri joulukuusi koristaa keskustaa ja sen takana on vaaleasta kivestä rakennettu Jeesuksen syntymäkirkko.

Betlehemin keskusaukiolla rakennetaan kovaa vauhtia jouluseimeä. Mariaa, Joosefia, paimenia ja lampaita esittävät nuket seisovat rykelmässä maassa, kun maltalaiset rakentajat maalaavat seimen seiniä ja hiovat lautoja. Jeesusta esittävä nukke odottaa vielä laatikossa.

Palestiinalaisten vähemmistö on kristittyjä, enemmistö muslimeja. Molemmat ovat olleet vihaisia Trumpin ilmoituksesta.

Jerusalemissa sijaitsevat uskonnollisesti tärkeät paikat niin juutalaisille, kristityille kuin muslimeillekin. Yleisen kansainvälisen kannan mukaan Jerusalemin asema pitäisi päättää rauhanneuvotteluissa.

Maltalainen ryhmä rakensi seimiasetelmaa Betlehemin keskustaan joulua varten.
Maltalainen ryhmä rakensi seimiasetelmaa Betlehemin keskustaan joulua varten.Aishi Zidan / Yle

Pääaukion kulmassa seisoo Betlehemin kunnantalo, ja sen parvekkeella pormestari Anton Salman kertoo Trumpin julistuksen vaikuttaneen joulun tunnelmaan. Palestiinalaiset pelkäävät, mitä julistus tarkoittaa heidän asemalleen tulevaisuudessa.

– Trump teki isoa vahinkoa. Tämä on vaikuttanut ihmisten mielialaan. Ihmiset ovat huolissaan siitä, mitä hän teki, Salman sanoo.

Jeesuksen kotikaupunkina pidetyssä Nasaretin kaupungissa joulutapahtumia on peruttu protestina Trumpille, kertoi uutistoimisto Reuters. Myös Betlehemissä yksi joulunalustapahtuma on peruttu. Joulunpyhiä vietetään Salmanin mukaan kuitenkin tavalliseen tapaan.

– Meillä on oikeus osoittaa mieltämme Trumpin ilmoitusta vastaan ja oikeutemme on myös juhlia joulua. Siksi aiomme tehdä molempia, Salman sanoo.

Betlehem ja Länsiranta ovat Israelin miehittämää aluetta. Miehitys heijastuu Betlehemin elämään monella tapaa, myös turismiin. Betlehemiin saavutaan Israelin puolelta tarkastuspisteen läpi, usein Israelin puolelta toimivien matkanjärjestäjien busseilla vain lyhyelle piipahdukselle. Ala on hyvin voimakkaasti israelilaisten käsissä.

Seimiaseteleman suunnitellut maltalainen taitelija Manuel Grech kertoi, että työllä on hänelle erityinen hengellinen merkitys, kun se on esillä Betlehemissä.
Seimiaseteleman suunnitellut maltalainen taitelija Manuel Grech kertoi, että työllä on hänelle erityinen hengellinen merkitys, kun se on esillä Betlehemissä.Aishi Zidan / Yle

Betlehemin joulu on pitkä

Matkamuistokauppias Nadim Michel muistuttaa, että turismin menestys vaikuttaa Betlehemissä moneen perheeseen. Turistien väheneminen näkyy välittömästi niin hotelleissa, ravintoloissa kuin matkamuistomyymälöissä.

– Jos turistit tulevat ja ostavat asioita, se auttaa elämää ja taloutta täällä, Michel sanoo.

Joulukausi kestää Betlehemissä pitkään. Se alkaa tavallisesti jo joulukuun alkupuolella erilaisina joulumarkkinoina ja jouluvalojen sytyttämistapahtumilla. Juhlinta jatkuu tammikuuhun asti, sillä ortodoksien ja armenialaisten joulunjuhlinta on vasta myöhemmin.

Pelkästään viikon päästä juhlittaviin joulunpyhiin toivottiin saapuvaksi jopa 12 000 ihmistä palestiinalaisten turismiministeriön mukaan. Ministeriön mukaan määrä voi jäädä nyt 20 prosenttia pienemmäksi tavoitteesta. Suuria ryhmäperuutuksia ei ole vielä tullut, mutta yksittäiset ihmiset ovat peruneet matkojaan.

– Joulu on taloudellisesti tärkeä meille, mutta Jerusalem on vielä tärkeämpi. Se on kansallinen kysymys, pormestari Salman sanoo.

– Jerusalemista puhuttaessa kyse on palestiinalaisten tulevaisuudesta ja oikeuksista.

Mies kaupassa.
Aishi Zidan / Yle

Yhdysvaltain varapresidentille majapaikkaa ei löydy

Yhdelle vieraalle Betlehemistä ei tällä hetkellä löydy majapaikkaa varmastikaan, vaikka hotellit olisivat tyhjillään. Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen oli määrä vierailla joulun alla Betlehemissä.

Varapresidentin keskiviikkona alkavan vierailun ohjelma on kuitenkin mennyt uusiksi. Trumpin Jerusalem-julistuksen jälkeen palestiinalaiset ovat antaneet ymmärtää, ettei palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas aio tavata Penceä.

Yhdysvaltain varapresidentti ei ole myöskään tervetullut Betlehemiin. Kaupungin pääaukiolle on nostettu juliste ilmoittamaan, ettei Penceä haluta tänne. Toisessa julisteessa taas Jerusalem julistetaan palestiinalaisten pääkaupungiksi.

Betlehemin keskustassa oli kyltti, jonka mukaan Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei ole tervetullut kaupunkiin. Pencen oli määrä vierailla Betlehemissä joulun alla.
Betlehemin keskustassa oli kyltti, jonka mukaan Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei ole tervetullut kaupunkiin. Pencen oli määrä vierailla Betlehemissä joulun alla.Aishi Zidan / Yle

Pääaukiolla käyskentelee muutamia turisteja. Saksalaisturistit Christiane Boehme ja Joana Hellmig kertoivat jännittäneensä ensin Betlehemiin saapumista. Saksan televisiossa näytetyt uutiskuvat hermostuttivat, mutta paikalliset tuttavat olivat vakuuttaneet, että kaupunkiin voi mennä rauhallisin mielin.

Samaa asiaa olivat pohtineet malesialaiset turistit, jotka kulkevat ryhmässä poispäin Jeesuksen syntymäkirkosta. Heille vierailu on ennen kaikkea uskonnollinen.

– Olimme aluksi hieman huolissamme, mutta uskomme, että jumala pitää meistä huolta. Sitten jatkoimme vain rukoilemista, ensimmäistä kertaa Betlehemissä vieraileva Gertrude Cosmas sanoo.

Saksalaiset turistit Joana Hellmig ja Christiane Boehme jännittivät kaupungissa vierailua poliittisten jännitteiden vuoksi.
Saksalaiset turistit Joana Hellmig ja Christiane Boehme jännittivät kaupungissa vierailua poliittisten jännitteiden vuoksi.Aishi Zidan / Yle