Pienpanimoliitto uudesta alkoholilaista: Hyvä uudistus, vaikka hopeamitalilta tuntuukin

Uuteen alkoholilakiin jäi pienpanimoiden mielestä vielä tarpeetonta byrokratiaa ja paljon korjattavaa.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja, porilaisen Beer Hunter's-panimoravintolan Mika Tuhkanen. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pienpanimoliitossa ollaan iloisia hallituksen esityksen läpimenosta, mutta aivan ylitsevuotavaa kuohua uusi alkoholilaki ei aiheuta. Pienpanimoliiton puheenjohtajan Mika Tuhkasen mukaan olo on kuin hopeamitalistilla.

– Onhan tämä tosi hyvä asia. Se on vähän niin kuin olisi saanut hopeamitalin. Osittain tuntuu voitolta ja osittain häviöltä. Voitolta siksi, että iso osa pienpanimoista vihdoin ja viimein reippaan 20 vuoden taistelun jälkeen sai ulosmyyntioikeuden, mutta hopeamitalilta sen takia, että kaikki ei sitä saanut, Tuhkanen sanoo.

Uuden lain mukaan kaikki, jotka valmistavat olutta alle 500 000 litraa, saavat myydä omia tuotteitaan ulos, vaikka niiden alkoholipitoisuus on jopa 12 prosenttia. Ne jotka tuottavat yli 500 000 litraa, saavat toki myydä myös oluitaan, mutta vain tavallisen kaupan tavoin vahvuudeltaan 5,5 prosenttisia juomia.

Keinotekoinen litraraja

Lakitekstiin ympättiin Tuhkasen mukaan keinotekoisesti "käsityöläispanimon" käsite. Se on siis panimo, jonka vuosituotanto jää alle 500 000 litran. Nyt kaiken sallivan ulosmyyntiluvan ulkopuolelle jää edelleen muutamia suomalaispanimoita, jotka määritelmällisesti ovat kuitenkin pienpanimoita. Pienpanimostatuksen saavat kaikki alle 15 miljoonaa litraa vuodessa tuottavat panimot.

Suomessa on nykyään 90 pienpanimoa, joista viisi tuottaa yli puolen miljoonan litran rajan ja muutama, jotka ovat kiikun kaakun tuon maagisen rajan tuntumassa. Tuhkanen harmittelee rajaa siksikin, että se on monelle panimolle selvä este tulevia investointeja mietittäessä.

Muitakin ongelmakohtia lakiin on jäämässä.

– Täytyy vielä miettiä, kuinka homma käytännössä toimii. Vaikka piti olla normien purkutalkoot, niin nyt esimerkiksi aluehallintovirasto ryhtyy käsittelemään ja valvomaan vähittäismyyntiä eli periaatteessa tähän tuli vielä yksi valvova viranomainen lisää.

Myyntipaikka panee miettimään

Selkeä epäkohta on myös se varsinainen ulosmyyntilupa. Myyntiluvan voi saada ainoastaan yhden per valmistuslupa ja valmistusluvalla voi olla useampia valmistuspaikkoja.

– Esimerkiksi on muutamia sellaisia suomalaisia panimoyrityksiä, joilla on kaksi valmistuspaikkaa, vaikka on yksi valmistuslupa. Ne valmistavat esimerkiksi olutta myös panimoravintolassa, niin kuin me. Meillä on panimoravintolassa omat laitteistot ja sitten meillä on isompi laitteisto muualla. Nyt me joudumme valitsemaan näiden kahden välillä, että kumpaan me se myyntipaikka tehdään, Porissa Beer Hunter's panimoa ja panimoravintolaa pyörittävä Tuhkanen kertoo.

Jotain norminpurkuakin uusi laki tuo.

– Kaikilta poistuu elintarvikevelvollisuus – toivottavasti. Tähän asti kaikkien on pitänyt hakea elintarvikemyyntilupa, johon on sisältynyt myös oluen myynti ja siinä alkoholin myynti ei ole saanut olla suurin osa myynnistä.

– Sehän on ollut tietysti aivan hullua. Onhan se nyt päivän selvä asia, että jos panimo haluaa pistää myyntipisteen pystyyn, niin onhan se olutta, mitä siellä halutaan myydä eniten – eikä esimerkiksi hernekeittopurkkeja, Tuhkanen sanoo.