Hyppää sisältöön

Maalaismaiseman idyllinen jouluvalotalo hohtaa tunnelmaa 10-tielle asti: "Joku oli luullut, että täällä on tulipalo"

Kivistöjen vanha mummonmökki ja sauna saavat jouluksi valokoristelun, joka on joka jouluinen paikallinen nähtävyys. Värivaloista pariskunta ei perusta.

Mies lumisateessa vanhan navettarakennuksen vieressä jouluvalojen kanssa
Esko Kivistö valoista tehdyn joulukuusen äärellä.

YPÄJÄ Tuula ja Esko Kivistön tilaa ei tarvitse Ypäjällä kauaa etsiä. Sankassa lumisateessakin pihapiiriin viritetyt lukuisat jouluvalot näkyvät hohtavana 10-tielle saakka.

Nämä jouluvalot ovat paikallinen kuuluisuus. Niiden syttymisestä tiedetään, että joulu lähestyy, vaikka maa olisi kuinka musta.

Kivistöjen pihapiirissä on kolme rakennusta U-muotoon sijoitettuna. Mummonmökin ja saunarakennuksen yhdistelmä on tunnelmallinen hirsirakennus, jonka koristeluun on satsattu. Sen muotoja ja ikkunapieliä kiertävät ja koristavat lukuisat led-valot.

Sisällekin syttyy ajastimella tunnelmavalaistus.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ajastimet ohjaavat valoja

Tuula ja Esko Kivistö ostivat tilan 1990-luvun alussa ja 2000-luvulla he alkoivat innostua jouluvaloista.

– Niitä on sitten pikku hiljaa lisätty. Ensin oli vain pääty tuosta mummonmökistä, mutta sitten täytyi lisätä niitä seiniin, kertoo Esko Kivistö.

Ypäjän Forssantien varrella valot lävähtävät päälle illansuussa klo 16:n aikoihin ja sammuvat taas illalla klo 22. Aamulla valot kytkeytyvät loistamaan klo 6.30 ja ovat päällä klo 9:ään asti.

Turhan päiten ei pariskunta halua valoja polttaa, vaan aina silloin, kun ohikulkevalla tielläkin on eniten liikennettä.

Valoissa on ehditty nähdä tekniikan kehittyminen. Ensin oli hehkulamppuja, joita täytyi jatkuvasti korjata ja uusia. Sitten tulivat muoviputken sisällä olevat valot, mutta nekin pätkivät.

– Nyt nämä ledivalot ovat jo melko kestäviä. Ne ovat olleet paikallaan jo useamman vuoden, samalla sähkölaskutkin pienenivät.

Kuin joulupukin kotitalo

Vuosien varrella Kivistöjen valoisa pihapiiri on tullut Lounais-Hämeessä jo hyvin tutuksi, mutta joillekin ohikulkijoille se on yhtäkkiä pimeästä esiin ponnistava iloinen yllätys.

Ypäjän edesmennyt kirkkoherra Risto Ahti kertoi aikoinaan Kivistöille tapauksesta, jonka hän oli kuullut istuessaan ohimenevässä bussissa.

– Tässä kohtaa eräs pikkupoika oli huudahtanut, että tuolla on joulupukin talo, Esko Kivistö naurahtaa.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ennen kuusiaidan kasvamista valot näkyivät 10-tielle nykyistä paremmin. Jopa niin hyvin, että ohikulkija oli tehnyt valojen takia turhan hälytyksen.

– Joku oli luullut, että täällä on tulipalo, tuossa rakennuksessa, kertoo Esko Kivistö.

– Usein ihmiset myös kyselevät, että koska valot taas syttyvät. He haluaisivat ne päälle jo aikaisemmin. Sytytämme ne vasta pikkujoulujen aikaan, marras-joulukuun vaihteessa, toteaa Tuula Kivistö.

Värivalojen sijaan kirkasta, kiitos

Kivistöt suosivat selvästi kirkasta tai tavallista keltaisen sävyistä valoa. Värivaloja heillä ei näy.

– En pidä niistä värillisistä. Värieroja näissä kirkkaissakin on, on vähän sinisempää, kirkasta ja tuollaista luonnonvalkoista, Tuula selventää.

Tuula ja Esko Kivistöä jouluvalot ilahduttavat pimeimpään vuodenaikaan. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Mitä jouluvalot sitten teille antavat?

– No, kun on muutenkin niin mustaa ja synkkää, niin onhan mukavaa, että on jotain valoja. Tavalliset pihavalot me sammutamme siksi aikaa, kun on nämä jouluvalot.

Keltainen päärakennuskin on koristeltu. Ulko-ovea kiertää vihreä havuköynnös, jossa on pienet kirkkaat valot.

Ikkunoissa roikkuvat jääpuikkovalot ja ikkunoiden väliin on laitettu pieniä, valkoisia led-valopuita.

– Niitä ei ole enää useana vuotena saanut, Tuula Kivistö pahoittelee. Ikkunassa roikkuu kauniisti hehkuva valokranssi.

Joulukuusesta tulikin pensas

Kun keittiön pöydän äärestä katsoo ulos, näkyy muotoon leikattu valoilla koristeltu joulukuusi. Sisälle ei kuulemma joulukuusta tuoda.

– Siitä tippuisi vain neulasia, olisi muutenkin vaivaa. Kun katsoo tuosta ikkunasta kuusta, niin se tekee saman vaikutuksen kuin olisi kuusi sisällä, Esko Kivistö myhäilee.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Vanhan navettarakennuksen vieressä kasvoi pihamaalla vielä vuosi sitten toinenkin kuusi. Pihtakuusen muotoon leikkaaminen meni kuitenkin sen verran pieleen, että se päätettiin kaataa. Puusta tuli vahingossa pensas.

– Siinä ei ollut latvaa enää ja se oli liian leveä. Kun Eskolla oli kuitenkin kuusta varten valot, niin hän veti valot pitkin navetan seinää, Tuula Kivistö kihertää.

Kivistöjen jouluvalot sammuvat yleensä tammikuun puolessa välissä.

.
.