Miten pidät vatsahapot kurissa, anopin aisoissa ja lahjastressin vähissä? – Tällä ohjekimaralla selviät joulusta kunnialla

Mitä jouluna pitää varoa ja muut hyvät neuvot kaikkien aikojen jouluun.

joulu
Joulukuusi.
Henrietta Hassinen / Yle

Jouluun on viikko ja pieni paniikki saattaa jo iskeä, jos jouluvalmistelut ovat aivan levällään. Ei syytä huoleen! Vuosien varrella Yle on tehnyt lukuisia juttuja siitä, miten joulusiivouksesta, jouluruoista ja jopa sukulaisista selviää kunnialla uuteen vuoteen.

Näillä ohjeilla tuot valon pimeään, vaikka aattoilta pitkä on ja taival ehkä vielä tässä vaiheessa näyttää valottomalta.

Joulusiivousta.
Miisa Jääskeläinen / Yle

Pirtti on jo pesty puhtoinen

Useimmat meistä haluavat, että koti on puhdas jouluna. Martat ja muut asiantuntijat ovat jo vuosikausia lohduttaneet syksyn työrupeaman uuvuttamia kansalaisia vakuutellen, että lattiasta kattoon ulottuva suursiivous on turhaa, perusteellinen viikkosiivous riittää hyvin. Tässä asiantuntijoiden vinkit helppoon jouluvalmisteluun.

Kun kuitenkin tartut mopin varteen ja vessaharjaan, varmista, että osaat siivota oikein. Moni meistä tamppaa mattoja ja läträä pesuaineiden kanssa ihan liikaa. Sen sijaan mattojen kylvettäminen pakkaslumessa kannattaa: matot raikastuvat, mutta eivät kostu. Lue seitsemän vinkkiä oikein tehtyyn siivoukseen.

Joululahjoja kuusen alla.
Henrietta Hassinen / Yle

Hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli

Joulu on muistamisen ja antamisen aikaa. Mutta mitä antaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Tässä muutama pikavinkki: hieronta, manikyyri, kieli- tai kokkikurssi, taideteos, pyörähuolto.

Ja jos rahat on vähissä, lahjoita aikaa. Ideoiden määrä on loputon: lupaa syysretki sienimetsään, lautapeliturnaus, yhteinen saunailta, lupaa hoitaa lahjan saajan lapsia.

Jos päädyt tavaralahjaan, niin huokeampikin tuote muuttuu yleelliseksi oivaltavalla ja kauniilla paketoinnilla. Näillä trendikkäillä paketeilla teet vaikutuksen ja annat joulumielen.

Hyvästä tarkoituksesta huolimatta lahja voi mennä pieleen: väri ei miellytä, koko on väärä tai lapsi saa monta kappaletta samaa lelua. Kannattaa siis jo ostaessa kysyä palautusoikeudesta. Virheettömän ja käyttämättömän tavaran palauttaminen on mahdollista monissa kaupoissa, mutta velvollisuutta siihen ei ole ja palautusehdoissa on eroja.

Jouluun kannattaa valmistautua niin, ettei tammikuussa ole taloudellisesti liemessä. Pidä lahjojen hankkimisessa ja muissakin jouluhankinnoissa pää kylmänä. Luo budjetti ja aseta itsellesi rajat jos rahat ovat tiukilla.

Pikavippeihin ei kannata talous- ja velkaneuvojan mielestä sortua, vaan "parempi on mennä avustusjärjestön kuin pikavippifirman asiakkaaksi".

Hyasintti.
Ewa Rejmer / AOP

On taas aika hyasinttien

Joulukuusi on monelle se tärkein kodin joulumielen tuoja. Kuusikin tarvitse oikeanlaista hoitoa, jotta se ei varise neulattomaksi karahkaksi ennen kuin uuden vuoden raketit poksahtelevat. Näillä vinkeillä voit nauttia kuusen tuoksusta aina loppiaiseen saakka ja ylikin.

Myös hyasintin tuoksu kuuluu monen jouluun. Kauniit, perinteiset joulukukat luovat nekin kotiin joulutunnelmaa. Hyasintti, joulutähti, amaryllis ja jouluruusu pysyvät kauniina pitkään, kun niitä hoitaa oikein. Hyasinttia ei kannata laittaa talon lämpimimpään paikkaan tai kastella joulutähteä litimäräksi päivittäin, ellet halua, että kukkaloistosta nauttiminen jää lyhytaikaiseksi iloksi.

ihmisiä joulupöydässä
AOP

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Kinkku on edelleen monen kodin joulupöydän kunkku, joten sen paistaminen kannattaa tehdä huolella. Tunnetun joulukinkkugurun, Ylen toimittaja Olli Ihamäen ohjeilla et voi epäonnistua.

Huomaavainen emäntä tai isäntä huomioi myös kasvissyöjät ja vegaanit. Nykyisin tarjolla on jo monenlaisia kasvissyöjille soveltuvia reseptejä ja kaupanhyllyltäkin saatavien kasvisvaihtoehtojen kirjo on runsas. Kuutisen vuotta sitten Ylen sivuilla julkaistiin Turun kirjakahvilan seitankinkun resepti .

Sopivan ruokajuoman valinta jouluherkkujen kyytipojaksi voi olla hankalaa. Täyteläistä punaviiniä kannattaa ainakin Aamu-tv:n haastatteleman asiantuntijan mukaan välttää. Itse asiassa valkoviini voi olla joulupöydän tarjontaan sopivampi vaihtoehto.

Ja jos ei ole viinin ystävä vaan olut maistuu joulupöydässä paremmin, sopii vaalea olut kalalle ja tumma kinkulle.

Riisipuuro.
Henrietta Hassinen / Yle

Voi kuinka isi syö, isiltä loppuu vyö

Kohtuus on hyve monessa asiassa, myös joulupöydässä. Kaikkea perinteistä jouluruokaa ei ole pakko valmistaa eikä edes syödä, vaikka kaikkea tarjolla olisikin. Jouluna kannattaa satsata lempiruokiin – erilaisia salaatteja unohtamatta. Tässä viisi vinkkiä siihen, miten pyhien herkuttelusta voi nauttia hyvällä omalla tunnolla ja ilman huonoa oloa.

Jos nyt kuitenkin menee överiksi, niinkuin tietenkin menee, voi joulunärästys yllättää. Tässä ohjeet joulunärästyksen välttämiseen ja hoitoon. Kannattaa lukea jo etukäteen, jotta osaat välttää vaaran paikat.

Kello löi jo viisi, lapset herätkää!

Monen pariskunnan ja perheen joulurutiineihin kuuluvat vierailut sukulaisissa. Ja mikäpä sen mukavampaa kuin viettää joulua rakkaiden ihmisten seurassa.

Mutta eripuraakin voi syntyä muun muassa siitä, kumman vanhempien luona pyhät vietetään. Lapsuudesta tutut jouluperinteet voivat olla aikuisellekin yllättävän tärkeitä. Puhumalla siitä selviää, ja mielummin hyvissä ajoin etukäteen. Ja aina voi luoda omia, uusia perinteitä. Niskojen nakkelu ja mielenosoituksellinen käyttäyminen pilaa vain kaikkien joulumielen.

Sukulaisten kanssa toimeen tuleminen vaatii sekin joskus pitkää pinnaa ja rentoa mieltä. Jouluna lapsuudenkodissa aikuinenkin saattaa taas taantua, kun iäkkäiden vanhempien tai sisarusten kanssa palataan vanhoihin rooleihin ja jopa riitaannutaan. Jokainen voi pohtia omaa käytöstään, ja avoin keskustelu auttaa usein tässäkin. Moni ikävä tilanne voi olla seurausta väärinkäsityksestä, virheellisestä oletuksesta, että toinen osapuoli odottaa toiselta jotain.

Jouluun liittyvät tunteet ja odotukset voivat kärjistyä entisestään jos perheellä on takana tuore avioero. Silloin joulunvietto kannattaa suunnitella erityisesti lapsia kuunnellen. Sopuisasti eronnut perhe voi kriisintyöntekijän mukaan viettää joulun yhdessäkin, jos siltä tuntuu, vaikka suku ihmettelisikin. Tavallisin tapa on kuitenkin viettää joulu vuorovuosin toisen kanssa, tai osa joulusta toisen ja osa toisen luona.

Muista, että oma käyttäytymisesi säteilee myös muille hyvässä ja pahassa. Näillä vinkeillä onnistut pilaamaan joulumielen itseltäsi ja kanssajuhlijoita.

Kynttilöitä palaa.
Henrietta Hassinen / Yle

Joulu on vaarallinen

Jouluna on monia vaaran paikkoja: steariini polttaa palohaavan, kissaa kaataa kynttilän ja sytyttää tulipalon, taapero maistaa jouluruusua ja koira ahmii pöydälle jääneen konvehtirasian, piilotettu manteli menee väärään kurkkuun.

Varoittelujournalismin jouluperinteitä kunnioittaen tässä yksi lista joulun vaaroista, joka kannattaa käydä läpi huolellisesti ennen jouluaattoa. Kuumottavia tilanteita voivat aiheuttaa muun muassa väärän vaatekoon valitseminen puolisolle tai lasten ahmimat liköörikonvehdit.

Ja näiden mahdollisesti stressiä aiheuttavien ohjeiden lopuksi on hyvä varoittaa jälleen kerran, että kaikista tärkeintä on varoa stressiä.