1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Virtuaalilasit päässä ruisleipä voi maistua yhtä hyvältä kuin suklaa

Se, millainen sää ulkona on tai millaisessa ympäristössä evääsi syöt, saattaa vaikuttaa siihen, kuinka nautinnolliseksi ateriasi koet.

Virtuaalitodellisuus
Ruisnachoja ja suklaata lautasilla kauniin maiseman edessä
VTT:n tutkimukseen osallistujille tarjottiin virtuaalipiknikillä ruissipsejä ja suklaata.Anna Sirén / Yle

TamperePiknik-retki alkaa kävelyllä kauniilla vuorenrinteellä. Aurinko paistaa, ja kävelyn taustalla soi hiljaa rauhoittava musiikki. Korkealta kuusikon lomasta laskeudutaan pikkuhiljaa aukealle niitylle, jolla päivänkakkarat huojuvat tuulessa ja jonka edessä kohoaa rivi jylhiä vuorenhuippuja. Tähän pysähdytään, ja kohta alkaa evästarjoilu.

Tampereen yliopistolla CAVE-ympäristöksi kutsutussa huoneessa, virtuaalisessa alppimaisemassa istuu koehenkilö piuhat päässään. Hänen ympärillään kolmella seinällä pyörii kaunis maisemavideo. Tilannetta tarkkailevat Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat, jotka tuovat virtuaaliretkeilijälle seuraavaksi syötävää. Tarjolla on terveelliseksi miellettyjä ruissipsejä ja epäterveellisenä pidettyä suklaata.

Aivosähkökäyrä piirtyy koko ajan, ja eväiden nauttimisen jälkeen koekaniini myös pohtii maistiaisten miellyttävyyttä. Sitten jatketaan retkeä.

Tällä kertaa piknik menee pieleen, ja niitylle päästyä sininen taivas peittyykin pilviin. Kukat huojuvat rajummin ja vuoret jäävät sateen taakse. Kun evästarjoilu nyt toistetaan, tuntuu suklaa koehenkilöistä erityisen houkuttelevalta.

Lounasruokalaan virtuaalilasit päässä?

VTT:n erikoistutkijat Kyösti Pennanen ja Johanna Närväinen merkitsevät koehenkilön vastaukset ja aivoissa näkyvät reaktiot tyytyväisinä muistiin. Kauniin sään aikana ruissipsikin syötiin hyvällä halulla, eli rentoutuneena terveellisempi eväs näyttäisi ajavan saman asian kuin syntisempi herkku.

– Ihmiset kokivat selviä muutoksia syömistilanteen miellyttävyydessä. Aurinkoisessa säässä oltiin positiivisella mielellä, mutta sateisella ilmalla esimerkiksi huolestuneisuuden ja yksinäisyyden tunteet lisääntyivät, mikä vaikutti myös syömisestä saatuun nautinnon kokemukseen, Kyösti Pennanen sanoo.

Erikoistutkijat Kyösti pennanen ja Johanna Närväinen VTT:ltä
Erikoistutkijat Kyösti Pennanen ja Johanna Närväinen veivät koehenkilönsä virtuaalipiknikille kauniisiin alppimaisemiin. Tutkijoiden luupin alla oli koekaniinien palaute tarjotuista eväistä.Anna Sirén / Yle

Todistettu näyttö siitä, että virtuaalisellakin ympäristöllä voidaan vaikuttaa ihmisen tunnetiloihin, tarkoittaa todennäköisesti myös sitä, että sillä voidaan vaikuttaa ihmisen tekemiin valintoihin.

Villeimmissä visioissa syömään tulijan tunnetila voitaisiin tunnistaa ja luoda sitten oikeanlainen syömisympäristö sen pohjalta.

Johanna Närväinen

VTT:n tutkimus antaa osviittaa siitä, miten esimerkiksi työpaikan lounasravintolaa voitaisiin tulevaisuudessa muokata virtuaalitodellisuuden avulla sellaiseksi, että terveellinen valinta syntyisi omasta halusta ilman, että ruokailija kokisi jääneensä paitsi nautinnosta.

Käytännössä tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi projektoritekniikalla tuotettua lisättyä todellisuutta ravintolaympäristöön tai ruokailemista virtuaalilasit päässä.

– Perusruokala ei ole kovin yksilöllinen, mutta ruoan kuluttaminen sen sijaan yksilöllistyy koko ajan. Tulevaisuudessa saatetaan pohtia, voitaisiinko jokaiselle syöjälle tuottaa oma personoitu syömisympäristö. Villeimmissä visioissa syömään tulijan tunnetila voitaisiin tunnistaa ja luoda sitten oikeanlainen syömisympäristö sen pohjalta, Johanna Närväinen kuvailee.

Terveellinen maistuu herkulta

Vaikka tulevaisuuden ravintolaympäristö voi poiketa nykyisestä radikaalisti, saattaa linjaston sisältö olla suhteellisen ennallaan. Oleellista ei ole se, että kaikki tarjolla oleva on terveellistä, vaan se, mitä ihminen saadaan lautaselleen valitsemaan.

– Tarkoitus on tehdä hyviä valintoja houkuttelevammaksi ja sellaiseksi, että ne tuottavat nautintoa. Nautinto voi olla yhtä aitoa, vaikka eväässä ei olisikaan sokeria ja rasvaa, Johanna Närväinen sanoo.

Olisiko sama toteuttettavissa kotioloissa niin, että dieettipäivänä pistäisi keittiön seinälle plasmaruudulle otolliset maisemat ja odottaisi niiden vaikutusta salaatista saatavaan nautintoon? Miksipä ei, toteavat tutkijat. Tosin tietoinen suggerointi ei ehkä ole yhtä tehokasta kuin alitajuinen vaikutus.

Tunnetiloja voi tuupata

Salavihkainen puuttuminen yksilön hyvinvointiin ja valintoihin ei ole täysin uusi keksintö. Esimerkiksi työpaikat ovat ryhtyneet ns. tuuppaamaan työntekijöitään kohti terveellisempää elämää. Hitaampi hissi saattaa ohjata valitsemaan mieluummin portaat, ja pienempi lautanen saa meidät ottamaan vähemmän ruokaa.

Nautinto voi olla yhtä aitoa, vaikka eväässä ei olisikaan sokeria ja rasvaa.

Johanna Närväinen

Koska voi, kerma ja sokeri ovat taikasanat monen herkun taustalla, on ruokatuuppailussa vielä paljon kehitettävää. Tulevaisuudessa saatamme kuitenkin herkkuhimoissamme rouskuttaa ruissipsejä ilman, että suklaa käy edes mielessä.

– Maku on ruoassa todella keskeinen seikka. On todella kiinnostavaa nähdä, voidaanko makukokemusta parantaa muokkaamalla vain tunnetiloja. Minua kiinnostaisi myös ruokatuotteen fyysisen ominaisuuden muokkaaminen. Voidaanko ruissipsi saada näyttämään suklaalta ja näin lisätä terveellisten elintarvikkeiden kulutusta, Kyösti Pennanen visioi.

Lounasseuraa mistä vaan

Toimittajassa herää huoli siitä, nirhaako virtuaalilasit päässä ruokaileminen lounashetkestä sosiaalisen puolen pois. Tutkijoiden mielestä uusi teknologia voi päinvastoin jopa lisätä sosiaalisuutta.

– Juttuhetki ei mahdollisista laseista häiriinny, ehkä jopa päinvastoin. Sosiaalinen kanssakäyminen on mielihyvän tuottamisen päätekijöitä, ja uuden teknologian avulla voisi kenties vaikka tuoda kollegoita toisesta kaupungista virtuaalisesti saman pöydän ääreen lounastamaan, Kyösti Pennanen maalailee.

On todella kiinnostavaa nähdä, voidaanko makukokemusta parantaa muokkaamalla vain tunnetiloja.

Kyösti Pennanen

Johanna Närväinen uskoo, että personoidut kokemukset voisivat toimia keskustelun herättäjinä ja lisätä ruokailun sosiaalista aspektia.

– Ravintolassa jokainen tilaa yleensä eri ruokaa, ja sitten annoksia vertaillaan ja niistä jutellaan. Tulevaisuudessa voitaisiin kenties vertailla ruoan lisäksi erilaisia syömiskokemuksia, tutkija pohtii.

Tulevaisuus on virtuaaliympäristöissä

Nyt käynnissä olevan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laajalla skaalalla. Villeimmät visiot ovat kuitenkin toistaiseksi kaukana todellisuudesta.

– Laitteet eivät ole kuluttajamarkkinoilla lähivuosina, mutta tutkimusta varten teknologia on olemassa. Kaupallisia lisätyn todellisuuden sovelluksia on toki jo kehitettykin: on olemassa esimerkiksi ravintola, jossa pieni kokki valmistaa annoksen lautasella. Kun hän on valmis, oikea annos tuodaan, Kyösti Pennanen kuvailee.

Sitä, miten keho ja aivot käyttäytyvät virtuaalitodellisuudessa, ei toistaiseksi ole tutkittu kovin paljon.

– Terveellistä ruokaa pyritään koko ajan muokkaamaan hedonisemmaksi ja nautintoa tuottavaksi. Meidän tutkimuksemme tuottama ymmärrys siitä, mitä ihmisessä tapahtuu kun hänen ympäristöään muokataan, on välttämätön, jotta tätä kehitysprosessia voidaan ohjailla, Johanna Närväinen sanoo.