Joulukuusi suihkuun ja latvaan steariinia – näillä vinkeillä neulaset eivät ropise ennen joulua

Joulukuusi hankitaan nykyisin jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Kuusiasiantuntija neuvoo, miten neulaset pysyvät puussa eivätkä ropise jo ennen aattoa. Siihen tarvitaan kylmää vettä ja kynttilää.

joulukuuset
jalkaa sahataan
Yle

Mitä tuoreempi joulukuusi, sitä paremmin se säilyy. Kuusikauppiaalta kannattaakin kysyä, milloin puu on kaadettu.

– Jos kuusi on odottanut myyntihetkeä ensin varastossa ja sen jälkeen marketin pihalla yhteensä toista kuukautta, en antaisi takuuta sen säilymiselle, muistuttaa Joulupuuseuran (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Juha Ruuska. Hän antaa muitakin hyödyllisiä vinkkejä joulukuusen ostajille.

1. Kuusi pakettiin kotiinkuljetuksen ajaksi.

Miten kuusi kannattaa kuljettaa kotiin, etteivät neulaset varise jo autoon?

– Jos kuusen vie kotiin autolla, se on kuljetettava pakattuna verkkoon tai jätesäkkiin. Kuusi ei kestä ilman suojaa pitkää aikaa auton katolla. Yli sadan kilometrin mökkimatka, on liian pitkä, jos kuusta ei ole hyvin suojattu. Muuten auton vauhti on rasite neulasille.

– Peräkärryssäkin kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.

*2. Kuuselle kylmä suihku. *

Kotona suojaverkko pois ja joulukuusi jalkaan, niinkö?

– Jos kuusi on jäässä, sitä pitäisi sulattaa ennen lämpimään viemistä. Kuuselle on suuri stressi, jos se tuodaan pakkasesta suoraan yli 20 lämpöasteeseen.

Joulukuusta kannattaa lämmitellä vuorokausi puolilämpimässä autotallissa. Jos se ei ole mahdollista, kuusen voi viedä kylmään suihkuun. Runkoa ja neulastoa suihkutellaan kylpyhuoneessa kylmällä vedellä, jotta kuusi alkaa sulaa.

Mikäli puu on pakattu verkkoon, se poistetaan vasta sulatuksen jälkeen.

*3. Sahaa pala, mutta älä pilko *

Voiko puukolla vuolla kuusen tyveä kapeammaksi?

– Tärkeintä on, että joulukuusen tyvestä sahataan noin kolmen senttimetrin kiekko ja siten saadaan tuore imupinta. Älä poista kuorta, koska kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Kuusen tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Se lisää kuivahtamisen riskiä, jos puuta pitää vuolla tai kirveellä pilkkoa.

*4. Steariini auttaa, ettei kuusi kuolee janoon *

Millä keinoilla neulaset eivät ropise lattialle, auttaisiko sokeripala vedessä?

– Jos se tuntuu kivalta ajatukselta, voi veteen toki sokeriakin panna, ei siitä mitään haittaakaan ole. Tärkeintä on, että laittaa kuusen heti veteen ja sen täytyy saada huoneenlämpöistä vettä tarpeeksi. Kuusi saattaa ensimmäisinä vuorokausina imeä todella paljon. Vesisäiliötä ei saa päästää tyhjenemään.

Pihalla kuusi näyttää paljon pienemmältä kuin sisään vietynä. Kuuselle varattu tila kannattaakin mitata ennakolta.

Jos joulukuusi on liian korkea ja sitä joutuu lyhentämään ylhäältä, suosittelen valuttamaan latvaan kynttilästä steariinia. Siten kuusi ei haihduta latvan kautta vettä, Juha Ruuska sanoo.

*5. Joulukuusi ei tykkää pienistä jaloista ja pattereista *

Mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joilla joulupuu muuttuu neulattomaksi rangaksi ennen aikojaan?

– Vanhat kuusenjalat on usein tarkoitettu pienille metsäkuusille ja ne ovat liian ahtaita kasvatetuille nykykuusille. Niiden vesisäiliöihin ei mahdu tarpeeksi vettä.

Joulukuusta ei kannatta myöskään sijoittaa lämpöpatterin viereen, vaikka siinä olisikin se kodin paras paikka. Kuumana hehkuva patteri rasittaa kuusta.

Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska lohduttaa, että joulukuusi kestää vain tietyn ajan, vaikka mitä konsteja kokeilisi. Useimmille riittää, että aito joulukuusi säilyy loppiaiseen.

Lue myös:

Joulupuu-keräyksen suosio kasvaa – Jyväskylässä odotetaan ennätystä