Hyppää sisältöön

Mitä muutoksia saat tehdä kerrostaloasunnossasi? Lakimies vastaa 8 yleisimpään kysymykseen

Mikä kerrostalossa asuvaa osakasta askarruttaa? Kiinteistöliiton lakimies paljastaa kysymykset, joihin häneltä useimmin kysytään neuvoa.

Kuva: Jukka Uotila / AOP

Suomen kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen vastaa työkseen suomalaisten taloyhtiöiden asukkaiden kysymyksiin. Usein aprikoinnit liittyvät remontteihin, korjauksiin ja muutostöiden oikeuksiin.

Voinko osakkkaana tehdä kaikki haluamani muutokset?

Laki määrittelee oikeudet muutostöihin. Niiden edellytyksenä on, että muutos pysyy huoneiston sisällä eikä rakenteisiin kajota. Osakas saa esimerkiksi purkaa osakehuoneiston sisällä olevan väliseinän tai rakentaa uuden. Toisaalta ilmalämpöpumpun asentamista varten tarvitset luvan taloyhtiöltä.

Muutostyön on kuitenkin oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen. Osakkaan on myös huolehdittava siitä, että muutostyö tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

Saako osakas ladata sähköautoaan omistamansa autotallin pistokkeesta?

Yhtiö voi kieltää lataamisen, sillä auton lataaminen ei kuulu autotallin normaaliin käyttöön.

Voinko antaa kotini matkailijoille vuokralle?

Airbnb-vuokraamisesta on puhuttu paljon, mutta oikeuskäytäntöä meillä ei vielä asiasta ole. Periaatteessa kyse on vuokralaisesta, joka käyttää asuntoasi asumiseen. Se ei ole käyttötarkoituksen vastaista.

Toisaalta vuokralaisten vaihtuessa viikoittain tai sitäkin useammin, voimme pohtia, onko ihmisten vilkasta vaihtumista mahdollista rajoittaa. Yhtiöjärjestyksessä sitä on mahdollista rajoittaa, mutta silloin rajoitukseen vaaditaan osakkailta suostumus.

Miten taloyhtiöni ja omat vastuuni jakautuvat?

Vastuunjako on määrätty asunto-osakeyhtiölaissa. Nyrkkisääntö on, että rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät kuuluvat yhtiön vastuulle. Pinnat ovat osakkaan vastuulle.

Kiinteistöalan kustannuksen vastuunjakotaulukossa löytyy yksityiskohtaista tietoa. Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen määräykset kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä niissä voi olla omia rajauksia vastuunjakoon.

Vessanpönttö vuotaa - kuka maksaa?

WC-laite kokonaisuudessaan on osa perusjärjestelmää, josta taloyhtiö vastaa. Yhtiöjärjestyksessä voi olla tästäkin poikkeuksia.

Epäilen kosteusvauriota omistamassani kylpyhuoneessa, kuka maksaa selvityksen?

Asiasta pitää olla yhteydessä yhtiön isännöitsijään tai hallitukseen. Selvityksen kustannuksista on syytä sopia heidän kanssaan etukäteen. Pääsääntö on se, että yhtiö maksaa, jos tutkimuksissa selviää jotain yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa korjaustarvetta. Jos ei, niin kulut jäävät osakkaalle.

Mikä on yhtiöjärjestys?

Yhtiöjärjestys on ikään kuin asunto-osakeyhtiön oma sisäinen laki. Siihen kannattaa perehtyä jo ennen kuin ostat asunnon. Yhtiöjärjestyksessä luetellaan esimerkiksi huoneistojen pinta-alat ja niiden käyttötarkoitukset.

Taloyhtiöt voivat paikka paikoin poiketa yhtiöjärjestyksessään asunto-osakeyhtiölaista. Esimerkiksi kunnossapitovastuu voi poiketa eri taloyhtiöissä.

Miksi yhtiökokoukseen kannattaisi osallistua?

Kokouksessa tehdään tärkeimmät päätökset. Siellä myös kuulet, missä taloyhtiössä ollaan menossa. Voit esittää asumiseen liittyvät omat toiveesi ja keskustella niistä muiden kanssa.