Roskapönttöihin kerätään turhaan kallista ilmaa - Yksinkertainen oivallus: puristimella voit litistää roskapussit

Kotitalouksien jäteastioissa kokeillaan uudenlaista roskapussin puristinta. Jäteastian kanteen ruuvattava puristin litistää roskapussit ja painaa niistä ilmaa pois.

jätehuolto
Jäteastia, johon on kiinnitetty jätepusristin kokeilukäyttöön.
Jätepuristin painaa roskien seasta ilmaa pois ja tekee roska-astiaan lisää tilaa.Tommi Parkkinen / Yle

ImatraPihapiirien jäteastioihin kertyy roskien lisäksi paljon ilmaa. Esimerkiksi kirsikkatomaattien muovipakkaus vie roskapussissa ison tilan, joka on täynnä ilmaa. Ilma täyttää käytetyt ketsuppipullot ja monet muut kotitalouksien tyypilliset roskat. Mikä mahtaa olla eniten ilmaa sisäänsä keräävä kotitalousjäte?

Kun alkaa tarkemmin ajatella ilman säilömistä roska-astioissa, havahtuu homman järjettömyyteen. Ja kalliiseen hintaan.

Tähän havaintoon perustuu jätepuristimen kehittäneen Pasi Hyytisen liikeidea.

– Nuukana miehenä yritin painaa oman pihan roskapöntön sisältöä tiiviimmäksi, milloin harjanvarrella, milloin pomppimalla roskien päällä, Hyytinen kertoo muutaman vuoden takaisista ajatuksistaan jätepuristimen keksimisen aikoihin.

Ilmat pihalle

Hyytisen patentoima jätepuristin on yksinkertaiseksi pelkistetty laite, jonka voi helpommillaan ruuvata suoraan pihassa seisovan jäteastian kanteen. Kehittelyssä on myös sellaisia jäteastioita, joihin puristin on kiinnitetty jo valmistusvaiheessa ja itse asiassa puristimesta on kehitelty hieman erilaisia malleja erityyppisiä jäteastioita ajatellen.

Perusidea on kaikissa sama. Kun roskapusseja on heitelty jäteastiaan niin, että se alkaa olla melkein täynnä, käännetään kammesta. Jätepuristimella varustetun jäteastian kannen ulkopuolella on kampi, jota käyttämällä kannen alapuolinen puristuslevy painaa pöntön sisältöä tiukempaan. Kertapuristus painaa jätteitä noin 30 senttiä alemmas.

– Sitten on taas tilaa täyttää jäteastiaa. Eli vain muutaman kerran astian täyttymisen loppuvaiheessa tarvitsee puristinta käyttää, Hyytinen tarkentaa.

Jätepuristimen kehittäjä Pasi Hyytinen MPH-Logistics -yhtiöstä on parannellut ja testannut laitetta vuosia, osin yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. Onnistuneen testaamisen jälkeen hän puhui kokeiluun mukaan Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n.

Yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan jätehuollosta vastaava yhtiö antoi puristimia koekäyttöön runsaalle kymmenelle työntekijälleen. Koekäyttäjät asuvat Imatralla ja Lappeenrannassa.

– Kyllä tämä pelaa. Tämä tuo pitemmän päälle kuluttajille hyötyä ja etenkin ilmastohyötyä koko ihmiskunnalle, sanoo logistiikkapäällikkö Kimmo Pöllänen Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:stä.

Kolme kertaa enemmän roskapusseja

Puristimen avulla jäteastiaan saa mahtumaan yli kolme kertaa enemmän roskapusseja kuin ilman puristamista. Samalla vähenee astian tyhjennystarve, joka puolestaan vähentää jätteenkuljetuksen kustannuksia ja siitä aiheutuvia ilmastopäästöjä.

– Teemme Etelä-Karjalassa noin miljoona jäteastian tyhjennystä vuodessa. Jätepuristin vähentää tyhjennysten tarvetta eli roskan ajo vähenee, sanoo toimitusjohtaja Mika Suomalainen Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:stä.

Se, kuinka paljon tyhjennyksen tarve tulee vähenemään, riippuu arvion antajan näkökulmasta. Mika Suomalainen heittää miljoonan vuosittaisen tyhjennyksen vähenevän noin parilla sadallatuhannella tyhjennyksellä.

Laitteen kehittäjän Pasi Hyytisen mukaan tyhjennykset vähenevät huomattavasti enemmän.

Eniten kokonaisuus riippuu tietenkin siitä, miten kuluttajat innostuvat jätepuristimia hankkimaan.

Jätepuristimien käyttöä on nyt seurattu kuukauden ajan. Erityisesti huomiota on kiinnitetty jäteastian tyhjentämiseen. Normaalin noin 14 kilon jäteastian sijaan jäteauton kuljettajan on raahattava yli 40 painavaa astiaa. Pasi Hyytisen mukaan jätteen saisi tarvittaessa puristettua niin tiukkaan, että astiaan mahtuisi 60 kiloa jätettä.

– Hiukan raskaampaa se sitten kuljettajalle on, koska käsinhän näitä siirrellään. Tosin se tyhjennysmäärä kaiken kaikkiaan vaikka viikon sisällä tulee myös alenemaan, Kimmo Pöllänen sanoo.

Ongelmana laiskat lajittelijat

Täysin ongelmaton jäteastian pidentyvä tyhjennysväli ei ole. Ohjeistuksesta huolimatta Etelä-Karjalan alueella sekajätteestä on biojätettä noin neljännes. Kesäkuumalla se tietää hygieniaongelmaa.

– Kyllä se pieni ongelma voi olla mutta aivan voitettavissa. Se on ihmisten omasta käytöksestä kiinni, logistiikkapäällikkö Pöllänen miettii.

Neljännes biojätettä sekajätteessä on Etelä-Karjalan Jätehuollon Mika Suomalaisen ja Kimmo Pölläsen mukaan koko maan mittakaavassa hyvä tulos. Monilla kaupunkiseuduilla kotitaloudet lajittelevat biojätteen pois sekajätteestä huomattavasti haluttomammin.

Muovinkeräysastiassa tila täyttyy ilmalla vielä paljon sekajätettäkin enemmän. Tyhjät muovipakkaukset sisältävät ilmaa isot määrät.

– Jopa 90 prosenttia muovinkeräysastiassa on ilmaa, Pasi Hyytinen sanoo.

Vähenevään ilman määrään roska-astioissa eivät tietenkään suhtaudu suopeasti ne alan yritykset, joiden tulo perustuu jäteastioiden tyhjennyskertojen lukumäärään.

– Varmasti on kovaa vastustusta luvassa, kun puristimen käyttöaluetta lähdetään Suomessa laajentamaan, toteaa laitteen kehittäjä Pasi Hyytinen. Hänen mukaansa ensimmäiset jätepuristimet tulevat myyntiin vuoden alussa. Hinta kuluttajalle on noin 200 euroa.

Juttua korjattu 16.12. klo 9.11: Jutusta ja otsikosta poistettu viittaus jätteenkuljetusauton kyydissä kulkevasta turhasta ilmasta.