Saksa ja Ranska aikovat luoda suunnitelman euroalueen uudistamiseksi

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Emmanuel Macron ilmoittivat muodostavansa yhteisen näkemyksen maaliskuuhun mennessä.

Ulkomaat
Macron ja Merkel EU-johtajien yhteiskuvassa. Macronilla on tumma puku, Merkelillä keltainen jakkuasu. Molemmat hymyilevät.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.Stephanie Lecocq / EPA-EFE

Ranska ja Saksa pyrkivät muodostamaan yhteisen kannan euroalueen uudistamiseen maaliskuuhun mennessä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat Brysselissä EU-huippukokouksen aikana.

Ajatuksena on, että Saksan uuden hallituksen pitäisi olla jo koossa maaliskuuhun mennessä. Saksan vaikeat hallitusneuvottelut ovat varjostaneet Saksan EU-politiikkaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Euroopan johtajien pitäisi sopia tiekartta euroalueen uudistamisesta ensi kesäkuuhun mennessä.

Vuoden 2009 lopulla puhjennut Euroopan velkakriisi herätti paljon kysymyksiä raha- ja talousliiton toimivuudesta.

Saksa ja Ranska ovat olleet eri linjoilla euroalueen uudistamisesta. Ranskan Macron katsoo, että euroalueen yhtenäisyyttä pitää syventää, kun taas Saksaa ja sen liittolaisia huolettaa joutuminen köyhempien euromaiden takuumieheksi.

Merkel kommentoi myös Britannian EU-erosta käytäviä neuvotteluja.

– Olemme ottaneet hyvän askeleen eteenpäin. Toinen vaihe voi alkaa – mutta sen myötä alkaa jopa kovempi työ kuin tähän asti, Merkel sanoi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters