Sissijohtaja tuomittiin miljoonakorvauksiin – pakotti Kongossa siepatut lapset sotilaiksi

Uhreiksi tunnistettiin 425 lasta, mutta todellisuudessa heitä oli jopa tuhansia.

Ulkomaat
Thomas Lubanga
UPC-sissijärjestön perustaja Thomas LubangaJerry Lampen / EPA

Kansainvälinen rikostuomioistuin Haagissa (ICC) on määrännyt historiansa suurimmat vahingonkorvaukset lapsisotilaille.

Tuomion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kongossa siepatuille lapsille pitäisi maksaa kaikkiaan kymmenen miljoonaa dollaria eli noin 8,5 miljoonaa euroa.

Lapset siepattiin sissijärjestö UPC:n riveihin, jossa monet heistä pakotettiin joko taistelijoiksi, henkivartijoiksi tai seksiorjiksi.

ICC:n tuomion mukaan maksajaksi joutuu lapsisotilaita värvännyt sotapäällikkö Thomas Lubanga. Tuomioistuin joutui kuitenkin toteamaan, että korvauksia tuskin maksetaan, sillä vangittuna oleva Lubanga on todettu varattomaksi.

Niinpä korvauksia tullaan maksamaan osittain ICC:n omasta rahastosta, joka puolestaan pyytää Kongon demokraattista tasavaltaa osallistumaan korvaussumman kartuttamiseen.

Lubanga tuomittiin vuonna 2012 vankeuteen 14 vuodeksi sotarikoksista, joihin hän syyllistyi maan mineraalirikkaan koillisosan taisteluissa vuosina 2002–2003, mutta uhrien vahingonkorvauksista päätettiin vasta nyt.

Avustusjärjestöt ovat arvioineet, että sisällissota ja sen seuraukset johtivat Kongossa vuosina 1998–2007 noin 5,4 miljoonan ihmisen kuolemaan, mikä on enemmän kuin missään muussa sodassa toisen maailmansodan jälkeen.

Rahoilla psykologista tukea ja ammattikoulutusta

Vahingonkorvauksilla on tarkoitus rahoittaa psykologista tukea ja ammatillista koulutusta aluksi niille 425 uhrille, jotka pystyttiin nimeämään oikeudenkäynnin yhteydessä. Henkeä kohti laskettu korvaussumma on vajaat 7000 euroa.

Konfliktin aikana he kaikki olivat alle 15-vuotiaita.

Todellisuudessa sotapäälliköt sieppasivat paljon suuremman määrän lapsia. ICC:n lausunnon mukaan Lubangan sotarikosten uhriksi joutui satoja tai jopa tuhansia muitakin lapsia.

Suurin osa korvaussummasta onkin varattu myönnettäväksi niille uhreille, jotka selvitetään myöhemmin.

Lubanga kärsii vankeustuomiotaan kongolaisessa vankilassa.

Maaliskuussa ICC tuomitsi toisen kongolaisen sotapäällikön Germain Katangan maksamaan uhreilleen miljoona dollaria.

Lähteet: Reuters, AFP