Pekka Puska arvostelee kovin sanoin oman puolueensa toimintaa alkoholiäänestyksessä: "Vastoin keskustalaista ideologiaa"

Eduskunta päätti tänään perjantaina nostaa kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan 5,5 prosenttiin.

Alkoholilainsäädäntö
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (vas), edustaja Pekka Puska ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (vas), edustaja Pekka Puska ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko .Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Terveysvalistajana tunnettu kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) syyttää kokoomusta ja omaa puoluettaan keskustaa painostuksesta eduskunnan alkoholilakiäänestyksessä.

– Olen aika vakuuttunut, että jos kansanedustajat olisivat omantuntonsa mukaan äänestäneet, niin tässä olisi tullut huomattavan toisenlainen tulos, Puska sanoi Ylelle tänään perjantaina eduskunnassa ratkaisevan äänestyksen jälkeen.

Eduskunta äänesti tänään kaupoissa ja kioskeissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamisesta 5,5 prosenttiin. Äänestys oli täpärä. Täältä näet, miten kukin kansanedustaja äänesti.

Puska huomautti, että alkuperäisen sopimuksen mukaan hallituspuolueiden kansanedustajilla piti olla vapaat kädet prosenttirajaa koskevassa äänestyksessä.

– Kokoomuksella oli erittäin tiukka painostus, että kukaan ei saa poiketa ruodusta, Puska sanoi.

– Se mistä olen tietysti hyvin pahoillani, on että myöskin omassa puolueessani keskustassa johto aika voimakkaasti painosti tämän korkeamman puolesta, mikä on minun mielestäni vähän vastoin keskustalaista ideologiaa, Puska jatkoi.

Hänen mielestään prosenttirajan nosto on "vahvojen ihmisten ja rahan päätös".

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän erityisavustaja Timo Laaninen kiistää, että edustajiia olisi painostettu äänestyksessä. Laaninen kirjoittaa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että hän ei tiedä, että puolueen johto tai Sipilä olisi vedonnut, painostanut tai puhutellut edustajia.

Puska itse äänesti rajan nostamista vastaan. Hän uskoo, että alkoholin kokonaiskulutus tulee eduskunnan tämänpäiväisen päätöksen myötä nousemaan selvästi.

Lue myös:

Nelosolut tulossa ruokakauppoihin: Eduskunta äänesti prosenttirajan nostosta 5,5 prosenttiin

Täpärä äänestys ratkaisi nelosoluen tulon kauppoihin – Katso listasta, miten kukin kansanedustaja äänesti