1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehitysvammaisten hoivakodin yllättävä lakkauttaminen kuohuttaa Karjalohjalla: "Minun veljeni pysyy täällä"

Kehitysvammaisten hoivakoti Pipolan lakkauttaminen kuohuttaa omaisia ja kylän asukkaita Karjalohjalla. Rinnekoti-säätiö perustelee lakkauttamispäätöstä tappiollisella toiminnalla ja sillä, että toimitilat eivät vastaa nykysuosituksia.

Kehitysvammalaitokset
Karjalohjan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Pipolakodissa on 30 asukasta.
Karjalohjan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Pipolakodissa on 30 asukasta.Paula Tiainen / Yle

Espoolaisen Marika Heijarin veli on asunut Karjalohjan Pipolassa yli 30 vuotta. Paikka on muodostunut veljelle ja koko perheelle hyvin rakkaaksi.

– Tämä on turvallisessa paikassa. Vähän syrjässä, mutta tässä on kuitenkin kauppa, päivätoimintaa ja työkeskus lähellä. Täällä voi liikkua vapaasti pihapiirissä ja käydä pitkilläkin kävelyretkillä itsenäisesti.

Heijari on tavoittanut yli 20:n Pipolan asukkaan omaisen, ja kaikki he toivovat nykyasukkaiden saavan viettää loppuikänsä tutussa paikassa.

– Kyllä me omaisina olemme sitä mieltä, että tämä on juuri näille kehitysvammaisille se paras ja turvallisin paikka.

Espoolaisen Marika Heijarin veli on asunut Pipolassa yli 30 vuotta.
Espoolaisen Marika Heijarin veli on asunut Pipolassa yli 30 vuotta.Paula Tiainen / Yle

Hoivakodissa pitkän työuran tehnyt Marja Wuorinen muistelee puolestaan, että asukkaille on aikanaan luvattu sija Pipolasta niin pitkäksi aikaa kuin he haluavat siellä olla.

Rinnekoti puolustautuu: Tilat eivät täytä vaatimuksia

Rinnekoti-säätiö on selvittänyt vaihtoehtoja, joiden avulla Pipolan toimintaa voisi kehittää perhehoidon suuntaan. Se vaatisi kuitenkin mittavia remontteja, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että toiminta ei olisi kannattavaa.

– Emme lähde investoimaan kiinteistöjen kunnostamiseen, koska meillä ei ole mitään takuuta siitä, että meillä olisi tulevaisuudessa riittävästi asiakkaita, Rinnekoti-säätiön palveluliiketoiminnan johtaja Leila Rutanen kuvailee tilannetta.

Rutanen ymmärtää omaisten huolen, mutta muistuttaa myös, että jokaisen asukkaan kotikunta tekee päätöksen heidän sosiaalipalveluistaan.

– Kotikunta arvioi asiakkaan palvelutarpeen, päättää mitä palvelua asiakkaalle myönnetään ja missä se tuotetaan. Meillä on Pipolassa tällä hetkellä asukkaita yli kymmenestä eri kunnasta. Pidän kuitenkin hyvin epätodennäköisenä, että sinne enää muuttaisi uusia asukkaita ilman valmiita sidoksia Karjalohjan suuntaan, Leila Rutanen arvioi.

Pipola sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Puujärven rannalla.
Pipola sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Puujärven rannalla. Paula Tiainen / Yle

Kunnat noudattavat palveluita kilpailuttaessaan mielellään muun muassa THL:n antamaa suositusta asumispalveluasiakkaiden henkilökohtaisista vessoista ja suihkutiloista.

Pipolassa jokainen pesutila jaetaan viiden asukkaan kesken. Aluehallintovirasto on kuitenkin hyväksynyt tilat nykyiseen käyttöön puutteista huolimatta.

Omaisten toiveissa on uusi palveluntarjoaja

Rinnekoti-säätiö tarjoaa Pipolan asukkaille paikkoja muista yksiköistään Uudellamaalla. Omaiset toivovat puolestaan uutta palveluntarjoajaa Pipolan tiloihin.

– Totta kai olemme valmiita tekemään yhteistyötä uuden toimijan kanssa, jos sellainen löytyy, Rinnekoti-säätiön Rutanen lupaa.

Niin tai näin, Marika Heijarin viesti on varsin selvä.

– Minun veljeni ei lähde täältä minnekään. Tämä on hänen kotinsa. Uskon, että toiminta jatkuu ilman Rinnekotiakin.

Juttua muokattu 16.12.2017 klo 11:30. Lisätty Pipolan pesutiloja kuvaava kappale.

Lue seuraavaksi