Tuntemattoman lahjoitus lämmittää yksinhuoltajaperheen joulua: "Ei ole häpeä pyytää apua"

Joulu voi olla yksinhuoltajalle epävarmaa aikaa, jota joululahjakeräykset helpottavat. Kanta-Hämeessä tuhannet lapset saavat joululahjan tuntemattomalta.

joululahjat
Perhee leipoo pipareita.
Marika Tamminen on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Joulu on aikaa, jolloin perheen kireä talous joutuu koetukselle. Tuntemattomien lahja-apu helpottaa ahdinkoa. Pipareita äidin kanssa leipovat Venla (oik.) ja Nette Tamminen.Dalbir Ram / Yle

HämeenlinnaMoni odottaa jo malttamattomana joululomaa, kovia ja pehmeitä paketteja sekä notkollaan olevaa juhlaruokapöytää. Kaikissa perheissä tämä aika vuodesta ei ole iloinen.

Hämeenlinnan Iittalassa asuva kolmen lapsen yksinhuoltaja Marika Tamminen kertoo, että joulu on suuren epävarmuuden aikaa.

– Pystyn tarjoamaan lapsille ruuan ja katon pään päälle, perusjutut. Sitten kun on tällaista ylimääräistä, kuten joulu, se aiheuttaa melkein paniikkia.

Monet tahot Kanta-Hämeessä pyrkivät lieventämään vähäosaisten joulunajan ahdinkoa. Joululahjakeräysten kautta ainakin kolmetuhatta lasta ja nuorta saa joululahjan.

Nainen istuu pöydän ääressä.
Marika Tammiselle avuntarpeen myöntäminen ei ollut helppoa.Dalbir Ram / Yle

"Ajattelin, etten ansaitse tätä ollenkaan"

Tuntemattomien hankkimat avustuslahjat löysivät tiensä myös Tammisten rivitaloasuntoon. Avun saamiseksi täytyy sitä myös osata pyytää. Se ei ole helppoa.

– Aluksi ajattelin, etten ansaitse tätä ollenkaan. Varmasti joillain menee paljon huonommin. Ulkopuoliset kuitenkin saivat minut uskomaan, että me ansaitsemme tämän, eikä ole häpeä pyytää apua, Marika Tamminen kertoo.

Tammiset saivat lahja-apua Hope ry:n kautta. Paketit toimitti perille Hope Hämeenlinnan vapaaehtoistyöntekijä Jukkapekka Tiainen.

– Tämän työn parasta antia on juuri se, kun näkee lasten silmistä välittyvän ilon lahjoja viedessä. Tästä saa hyvää joulumieltä, ja näkee konkreettisesti sen, että apu menee perille.

Mies istuu joulukukka vierellään keittiöissä
Jukkapekka Tiainen toimitti joululahjoja Tammisten perheelle. Mies tekee vapaaehtoistyötä Hope Hämeenlinnassa.Dalbir Ram / Yle

Tuhansia lahjoja tarvitseville

Kanta-Hämeessä joululahjakeräyksiä järjestävät myös muut tahot.

Suurimman avunsaajajoukon tavoittavat nuorkauppakamarien Joulupuu-keräykset (siirryt toiseen palveluun), joihin myös yritykset osallistuvat. Pelkästään Hämeenlinnan Nuorkauppakamarista kerrotaan, että kokoon saataneen jopa 2 000 pakettia. Forssan Joulupuu tekee tänä vuonna ennätyksensä noin 600 keräyslahjalla.

Sp-Kodin, Lammin Säästöpankin ja seurakuntien keräys ilostuttaa 86 lapsen joulua. Hope Hämeenlinna auttaa alueellaan tänä jouluna 400:aa lasta.

– Kaikille lahjakeräyksille löytyy oma kohderyhmänsä. Yhtään lahjaa ei jää jakamatta, se on ihan varma, Jukkapekka Tiainen sanoo.

Yle kertoi viime viikolla, että monet vähävaraisille suunnatut joulukeräykset tekevät tänä vuonna todennäköisesti ennätyksensä, sillä suomalaisten halu auttaa kasvaa vuosi vuodelta.

Joulahjoja kasseissa.
Tammiset saivat kaksi kassillista lahja-apu jouluksi. Dalbir Ram / Yle

Joulupukki ei ehdi joka kotiin

Tammisten perheessä uskotaan vielä joulupukkiin. Äiti Marika on selittänyt 9- ja 10-vuotiaille Netelle ja Venlalle, ettei joulupukkikaan ehdi kaikkialle.

– Olen myös kertonut, että äiti on yksin perheessä eikä voi kaikkea hankkia. On ihania ihmisiä, jotka haluavat auttaa meitä. He ovat siitä aidosti onnellisia.

Joulu on lapsille muutakin kuin vain lahjojen saamista. Venla Tamminen tiivistää juhlan parhaat asiat kolmeen kohtaan:

– Joulukuusen koristelu, perheen kanssa oleminen ja pipareiden tekeminen.

*Lue myös: *

Joulun tärkein lahja ostetaan nyt tuntemattomalle – 7-vuotias Niklas Kröger valitsi paketin, joka pelastaa ikätoverin joulun