Perheet lahjoittavat perheille jouluapua –"Äiti, kun minä kasvan isoksi, minäkin haluan olla antamassa apua"

Ihmisten auttamishalu on tänä jouluna ollut erityisen anteliasta. Joulukeräykset somessa ovat saaneet yksityiset ihmiset ja yhteisöt tekemään hyvää.

joulu
Kati Turunen ja Anu Kopponen
Hirvilahden keräyksen puuhanaiset Kati Turunen ja Anu KopponenVarpu Mäntymäki / Yle

Hirvilahden kyläkauppaan on kokoontunut joukko joulupukin apulaisia käärimään lahjoja paketteihin. Jouluapua-keräys on saanut koko yhteisön liikkeelle.

Kääreisiin sujahtaa lämpimiä vaatteita kuten toppapuku, lapasia ja sukkia. Kovissa paketeissa on leluja. Kaupan kylmätiloissa odottavat jouluruuat aattoa, jolloin sekä lahjat että ruuat toimitetaan avustettavalle perheelle. Tavarat on saatu lahjoituksina yksityisiltä ihmisiltä.

Ajatus kerätä apua paikalliselle perheelle syntyi Jouluapua.fi-sivuston kautta, kertoo Anu Kopponen. Hän otti yhteyttä kauppias Kati Turuseen ja ehdotti, että voisiko kauppa toimia keräyspaikkana.

Joulumieli kohosi taivaisiin, kun keräys alkoi tuottaa tulosta.

Anu Kopponen

Kati kertoo miettineensä asiaa yön, mutta oli heti lämmennyt ajatukselle. Hänellä itsellään on myös kuusilapsinen perhe.

– Tiedän, mitä on, kun perheessä on paljon lapsia. Tarvitaan paljon ruokaa. Kun itsellä on kaikki hyvin, haluaa auttaa. Joskus voi olla myös omalla kohdalla, että asiat ei ole niin hyvin, silloin olisi kiva, kun saisi itsekin apua.

Anu kehuu Katin valtavaa innostusta auttaa järjestämään keräys.

– Kati oli kuin napalmia tähän juttuun. Joulumieli kohosi taivaisiin, kun keräys alkoi tuottaa tulosta.

Kati muistelee, kun hän laittoi ilmoituksen keräyksestä Facebookiin, oli tunnin aikana tullut heti parikymmentä kommenttia, että halutaan olla mukana. Kaikkiaan noin 60 ihmistä on ollut mukana lahjoittamassa.

Ihmisten auttamishalu yllätti

Nilsiäläislähtöinen, nykyisin Tanskassa asuva Heidi Miettinen on todella iloinen, että hänen vuonna 2013 perustamansa Jouluapua-sivusto on saanut niin monet ihmiset liikkeelle auttamaan vähävaraisia perheitä.

Jouluapua-sivuston perustaja Heidi Miettinen siskonsa tyttären kanssa
Jouluapua-sivuston perustaja Heidi Miettinen siskonsa tyttären kanssaHeidi Miettinen

Ajatus sosiaalisen median kautta tapahtuvasta auttamisesta heräsi Heidillä, kun hän luki pysäyttävän artikkelin, jossa kerrottiin, että Suomessa on 130 000 perhettä köyhyysrajan alapuolella. Hän alkoi miettiä, millainen joulu lapsilla näissä perheissä on. Toiveissa hänellä oli, että jospa nettiyhteisön välityksellä edes muutama perhe saisi apua.

– Ryhmä otettiin sitten tosi hyvin vastaan ja räjähti niin sanotusti käsissä. Meillä on Facebookissa 75 000 tykkääjää ja tänä vuonna apua menee 750 perheelle eri puolille Suomea.

Joululahjapaketti
Varpu Mäntymäki / Yle

Suurin toive perheillä on ollut yksinkertaisesti vain, että he saisivat ihan tavallisen joulun. Jouluruokaa, lämmintä vaatetta, lapsille leluja ja hygieniatarvikkeita toivotaan paljon, Heidi Miettinen luettelee.

Avuntarvitsijoiden määrä ja toiveet ovat vuosien aikana pysyneet hyvin samanlaisina. Tänä vuonna ihmisten auttamishalu on Heidin mielestä ollut suurempaa.

Ihmiset haluavat antaa vähästään.

Heidi Miettinen

– Tämä vuosi on ollut jotenkin positiivisempi kuin viime vuosi. Ihmiset on todella auttavaisia ja hyväsydämisiä. He haluavat antaa vähästään. En osaa kiittää tarpeeksi. On aivan uskomatonta, miten ihmiset haluaa auttaa ja olla tässä projektissa mukana. Olen todella kiitollinen.

Aivan äskettäin hän oli saanut puhelun, mikä jäi erityisesti mieleen.

Soittaja oli kertonut, kun he olivat vieneet avustettavan perheen jouluostoksille, heidän pieni poikansa oli kassalla todennut: "Äiti, kun minä kasvan isoksi ja menen töihin, minäkin haluan olla sitten apua antamassa niille, jotka sitä tarvitsee."

Anja Lapveteläinen
Anja Lapveteläinen toi työkaverinsa 6-vuotiaan pojan antaman lahjan avustettavalle perheelleVarpu Mäntymäki / Yle

Anja Lapveteläinen toi keräykseen jouluruokaa. Lisäksi hänellä oli mukana työkaverinsa 6-vuotiaan pojan lahja. Poika oli halunnut valita omista leluistaan lahjan saman ikäiselle avustettavan perheen pojalle.

– Tässä keräyksessä sytytti yhteisöllisyys. Oli hirveän hyvä idea, kun tuttu kyläkauppa lähti organisoimaan yhteistä tekemistä koko kylälle. Ainahan avun antamisessa myös pohtii, meneekö apu varmasti perille, tässä se on turvattu paremmin ja tekee tästä mielekkään, Lapveteläinen pohtii.

Jouluapua-keräyksessä otetaan huomioon avustettavan perheen toiveet. Kun tämän keräyskohteen perheen äidiltä oli kysytty lahjatoiveita, oli puhelun taustalta kuulunut pienen pojan ääni: " Onhan siellä rusinoita".

– Nyt niitä sitten varmasti on monta laatikkoa, Anu Kopponen lupaa naurahtaen.