The Voice of Germany teki Samu Haberista supertähden Saksassa – "Der Finne" kertoi saksalaisille miten junan vessa toimii

Kulttuurivieras sanoo, että musiikin ulkomaille viemisessä yhdistyvät älyllinen analyysi ja sula hulluus. Juttu on julkaistu joulukuussa 2017.

Samu Haberista tuli Saksassa tv-julkkis Voice of Germanyn tuomarina. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

BERLIINI Samu Haber seisoskelee ylävartalo paljaana berliiniläisen studiotalon takahuoneessa. Suomen suurin rocktähti Saksassa on valmistautumassa The Voice of Germany -ohjelman semifinaalin harjoituksiin.

Pitkässä vaaterekissä on valtavaa tv-tuotantoa ajatellen yllättävän arkisia vaatteita: tummia kauluspaitoja ja vaaleita farkkuja. Maassa lojuu läjä valkoisia tennareita.

Nelikymppinen Haber valittelee väsymystään. Hänen yhtyeensä Sunrise Avenue julkaisi syksyllä viidennen albuminsa Heartbreak Centuryn, joka nousi Saksan albumilistan ykköseksi. Sitä seurasi parin kuukauden pituinen miltei loppuunmyyty, 15 maata kattava kiertue, josta monet olivat suuria areena-keikkoja.

– Kun promoaa levyä, valmistautuu kiertueeseen, on tv-kuvauksia ja istuu jossain aamu-tv:n lämpiössä ja joku tunkee puuteria silmään, en ole se jätkä, jolle kannattaa tulla ehdottelemaan hyviä ideoita, Haber sanoo.

Silti Haber jaksaa vihellellä matkalla miljoonien tv-katsojien eteen. Pesti The Voice of Germanyn tuomarina on tehnyt hänestä Saksassa "Der Finnen", joka päästelee suustaan outoja juttuja rallisaksalla.

– Tämmöinen ohjelma tuo tunnettuutta lisää, ja on tietenkin pääsyy siihen, miksi tätä teen. Se on taas tuonut Sunrise Avenuelle lisää kuulijoita.

- Tiedätkö kuka on Olli Lindholm? Samu Haber kysyy saksalaismeikkaajalta. - Hän on suomalainen seksijumala, Haber veistelee. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Suurempi Saksassa kuin Suomessa

Samu Haber on luonteeltaan myyntimies. Kun Sunrise Avenue aloitti, hän asetti tavoitteen: ensimmäistä levyä myydään Suomessa kultalevyn verran ja ulkomailla tehdään ainakin pari keikkaa.

Nämä tavoitteet ylittyivät yli odotusten. Sunrise Avenue on ollut alusta lähtien isompi yhtye Saksassa kuin kotimaassaan. Yhtyeen ensimmäinen albumi On The Way To Wonderland julkaistiin vuonna 2006. Albumin suurin hitti oli Fairytale Gone Bad, joka soi myös suomalaisradioissa tiuhaan. Saksassa kappale oli koko vuoden soitetuin.

Hyväntuulinen naapurinpoikarock vetosi saksalaisiin, ja Sunrise Avenue lähti valloittamaan maata berliiniläisklubi kerrallaan. Yhtyeen jäsenten oli vaikea käsittää onneaan, kun ihmiset olivat valmiita pulittamaan keikkalipuista yli kymmenen euroa - vaikka heitä olisi ollut paikalla vain kourallinen.

Pikku hiljaa klubit vaihtuivat isommiksi keikkapaikoiksi.

– Täällä Keski-Euroopassa tykätään edelleen bändeistä. Olemme varmaan osanneet olla hyvässä valossa ja sanomassa hyviä juttuja ihmisten edessä, Haber sanoo.

The Voice of Germanyn semifinaalin suora lähetys kestää kolme tuntia. Mainoskatkot ovat jopa yhdeksän minuutin mittaisia. - Mahtavaa nähdä Pinkin esitys muutaman metrin päästä, Samu Haber hehkuttaa. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Suomessa Sunrise Avenue on ollut tähän asti vain yksi bändi muiden joukossa, mutta Saksassa se on noussut stadionluokan yhtyeeksi. Syynä siihen on ennen kaikkea se, että Samu Haber on maassa kaikkien tuntema tv-julkkis.

The Voice of Germany on Keski-Euroopan suurimpia viihdeohjelmia, sitä seurataan Saksan lisäksi esimerkiksi Itävallassa ja Sveitsissä. Ohjelma on ollut tänä vuonna aikaisempaa suositumpi. Kisaan haki 10 000 laulajaa eri puolilta maailmaa. Yhdellä lähetyksellä on katsojia yli neljä miljoonaa.

Näkyvyys kiinnostaa myös maailmantähtiä. The Voice of Germanyn semifinaalissa esiintyy kilpailijoiden lisäksi yhdysvaltalainen Pink. Panokset kovenevat finaaliin, jolloin esiintymässä ovat Ed Sheeran, Kelly Clarkson, Beth Ditto, Rita Ora ja James Blunt - sekä tietenkin Samu Haberin Sunrise Avenue.

Outo suomalainen televisiossa

Samu Haber päätyi Saksan Voice-ohjelmaan puolivahingossa vuonna 2013. Sunrise Avenue oli jo iso nimi Saksassa. Ohjelman tuottajat luulivat, että Haberin isä on saksalainen, ja olettivat hänen osaavan saksaa.

Casting-haastattelu tehtiin Skypen välityksellä. Haber sai sanottua riittävän monta sanaa saksaksi ja tuli valituksi ohjelmaan. Ansiot rocktähtenä painoivat vaakakupissa enemmän.

– Ensimmäinen kausi oli aivan kamala. Osasin vain noin kymmenen sanaa. Gut, nicht gut, sehr gut ja ganz gut - hyvä, ei hyvä, erittäin hyvä ja aika hyvä.

Neljättä kautta ohjelmassa mukana oleva Haber opiskelee saksaa yksityisopettajan kanssa, mutta kertoo, ettei kielitaito ole paljoakaan parantunut. Kuvauksissa menee paljon ohi, mutta se ei tunnu Haberia kovasti haittaavan.

Hän on osannut kääntää kielitaidon puutteen edukseen ja puhuu lähetyksessä saksan ja englannin sekoitusta, joskus suomeakin. Se on yleisön mielestä hauskaa.

Kerran Haber sanoi kilpailijan esityksen toimivan kuin “junan vessa”, mikä oli saksalaisille hämmentävää. Monen saksalaisen mielessä junat eivät toimi kovinkaan hyvin, saati sen vessa.

"Der Finne" -lempinimen saaneen suomalaisen sutkauksia alettiin jopa odottaa. Saksaksi ovat kääntyneet myös sanonnat “parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla” ja “iho menee kananlihalle”. Jälkimmäinen oli saksalaisten mielestä erittäin huvittava, sillä englantilaisten tapaan myös heillä iho menee hanhenlihalle.

Haberista on tullut saksankielisessä Euroopassa eräänlainen Suomi-lähettiläs. Viime vuonna Suomen itsenäisyyspäivälle osuneessa ohjelmassa liehuivat Suomen liput ja yleisölle tarjottiin lakkalikööriä.

The Voice of Germanyn juontajat Lena Gercke (vas) ja Thore Schölermann ovat julkkiksia Saksassa. Samu Haber on antanut vinkkejä Gerckelle, joka aikoo tulla yöpymään Lapin Kakslauttasen lasi-igluun. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Markkinamies myy

– En ole muusikko, eikä minusta sellaista koskaan tule. Minulla ei ole siihen mitään pätevyyttä, sillä en ole koskaan opiskellut musiikkia, Samu Haber sanoo.

Haber pitää itseään laulaja-lauluntekijänä ja tarinankertojana, artistina ja taiteilijana - ja hänen mielestään taiteilijan täytyy osata olla myös markkinamies: kaupallisuus ei heikennä taiteellista tuotetta tai sisältöä.

Haber myös markkinoi itseään. Hän oli esimerkiksi tarkkana, mitä kuvia tässä jutussa julkaistaan.

Samu Haber on myös tuonut eri puoliaan esille julkisuudessa.

Haber on kertonut (siirryt toiseen palveluun) peruneensa häänsä saatuaan kansainvälisen levytyssopimuksen. Hän on puhunut (siirryt toiseen palveluun) uupumuksestaan Eeva-lehdessä. Viime keväänä Haber kertoi Nelosen Vain elämää -sarjassa, kuinka hän myi (siirryt toiseen palveluun) Espanjassa 1990-luvun lopussa lomaosakkeita huijarifirmassa ja sai kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

– Lehdistö kohtelee meitä niin kuin ansaitsemme, Haber sanoo.

Hän kertoo, että Saksassa lehdistö ei ole kiinnittänyt niin paljon huomiota hänen tai muiden Sunrise Avenuen jäsenten yksityiselämään.

Nuoruuden sekoiluja selittää ehkä se, että Haber etsi paikkaansa pitkään ennen Sunrise Avenuen suosiota. Espoossa varttunutta Haberia ei koulu kiinnostanut vaan aika kului lätkätreeneissä ja kitaraa soitellen. Lukion suorittamiseen meni kahdeksan vuotta. Haber pyrki Kauppakorkeakouluun, mutta ei päässyt sisään. Kaverin kanssa perustetusta Sunrise-duosta muodostui vuonna 2002 Sunrise Avenue - ja Haberin ammatti.

The Voice of Germany -kilpailun tuomarina Haber jakaa tiiminsä laulajille neuvoja, joista on ollut ilmeisesti hyötyä hänelle itselleenkin.

– Vetää vaan täysillä ja sydämellä. Nauttii matkasta ja yrittää olla oma itsensä. Ei esitä mitään. Ei pidä funtsia, mitä muut ajattelevat. Tekee paljon duunia ja on valmis haastamaan itsensä. Löysin rantein tulee paras.

Haastetta peliin!

Fuck! Samu Haber sanoo suorassa tv-lähetyksessä. Kaksi hänen tiiminsä kilpailijoista putoaa The Voice of Germanysta. Hän kipuaa lavalle halaamaan suojattejaan.

Sunrise Avenuella ei ole kykykisataustaa, toisin kuin monilla nykyisillä kansainvälisillä menestyjillä, esimerkiksi Saara Aallolla ja Almalla, joka tosin aloitti nykyisen uransa vasta vuosia Idolsiin osallistumisensa jälkeen. Haber sanoo, että kilpailijoiden yleinen virhe on olettaa, että miljoonayleisö takaa artistiuran. Kuinka käy esimerkiksi Saara Aallon?

Kun Samu Haber lähti valloittamaan Saksaa Sunrise Avenuen kanssa yli kymmenen vuotta sitten, maailmalla kiersi suomalaisbändejä kuten The Rasmus, HIM ja Nightwish. Nyt mennään biisit ja biisintekijät edellä. Hyvänä esimerkkinä on Alman menestys.

Lähtisikö Samu Haber uudestaan samaan leikkiin? Vastaus on kyllä, sillä hän pitää haasteista.

– Vientiponnistelut ovat mielenkiintoinen yhdistelmä älyllistä analyysiä ja sulaa hulluutta.

- Kotona odottavat perunat ja ruskea kastike, huokaa Samu Haber tyytyväisenä The Voice of Germany -rupeaman jälkeen. Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

Haber on nyt 41-vuotiaana uransa huipulla ja sanoo, ettei voisi enempää pyytää, ellei sitten kustantajaa elämäkerralleen. Haber on jo muutaman vuoden ajan kirjannut ylös muistoja uran varrelta.

Haber asuu Helsingissä ja sukkuloi Keski-Euroopassa töissä niin kuin kuka tahansa kaupparatsu. Aika kotona on jäänyt parin viime vuoden aikana vähiin, mutta hän aikoo korjata asian. Jääkiekko on yhä harrastus, ainakin katsomossa.

Tämän vuoden The Voice of Germanyn finaali on sunnuntaina, ja Saksan-hommat ovat hetkeksi siinä.

– Kun valot sammuvat sunnuntaina studiosta, olen uhonnut, että lähden bailaamaan Berliinin yöhön. Todennäköisesti menen kuitenkin hotelliin, avaan oluen, katson hetken ikkunasta maisemaa ja nukahdan sohvalle, Haber sanoo.

– Sitten menen kotiin leipomaan pipareita.