1. yle.fi
  2. Uutiset

Sininen tulevaisuus aloittaa poikkeuksellisen puoluekokouksen – Paikka puoluekentästä haussa

Perussuomalaisista irtautuneet siniset kukittavat tänään puheenjohtajakseen Sampo Terhon. Tutkijan mukaan puolueen olisi esitettävä todella poikkeava vaihtoehto erottautuakseen muista.

Sininen tulevaisuus
sininen tulevaisuus.
Simon Elo, Timo Soini, Tiina Elovaara ja Sampo TerhoAOP

Tampereella on edessä harvinainen tapahtuma, kun perussuomalaisista kesällä irtautunut Sininen tulevaisuus pitää kaupungissa lauantaina ensimmäisen puoluekokouksensa.

Perussuomalaisten hajoaminen oli Suomen poliittisessa historiassa poikkeuksellinen tapahtuma, mutta poikkeuksellinen on myös uusi puolue, jolla on valmiiksi viisi ministerinpaikkaa.

Politiikan tutkija Rauli Mickelsson sanoo, että lähin vertailukohta Siniselle tulevaisuudelle löytyy 60 vuoden takaa, jolloin SDP:stä lohjennut oppositio meni V.J. Sukselaisen hallitukseen.

Erona on se, että SDP:n hajoamisen syynä olivat ideologiset syyt, mutta siniset sen sijaan joutuvat Mickelssonin mukaan kaivamaan edelleen oikeutusta olemassaololleen.

Siniset "toisten tontilla"

Perussuomalaisista lohjenneiden sinisten kannatus on kyntänyt sitkeästi alamaissa, eikä puolueelle ole ennakoitu kaksista tulevaisuutta kun hallituskausi lähenee loppuaan. Epäilyjen hälventämiseksi sinisten olisi kyettävä valaisemaan Tampereella suuntaa, johon puolue on menossa.

Lauantaina uutiset voivat tällä saralla jäädä ohuiksi, sillä puolueohjelmista päättämisen sijaan edessä on lähinnä evästyskeskustelu, jossa jäsenillä on mahdollisuus esittää toiveita puolueen ohjelmatyöhön.

Syksyn aikana siniset ovat kertoneet edustavansa keskiluokan verokapinaa ja listanneet erojaan muihin puolueisiin, mutta tutkija Mickelssonia tämä ei vakuuta. Hänen mukaansa siniset ovat ”toisten tontilla”, ja puolueella on vaikeuksia löytää lokeroaan puoluekentässä.

Mickelssonille on epäselvää havittelevatko siniset ääniä konservatiivisilta kokoomuslaisilta vai keskustalaisilta, ja myös kristillisdemokraatit on aika lailla samoilla jalanjäljillä kuin sinisetkin. Ainakaan puolue ei hänen mukaansa näytä kalastelevan maahanmuuton vastustajien ääniä, joiden avulla Timo Soinin perussuomalaiset sai vaalivoittoja.

– On aika jännittävää seurata, mihin suuntaan puolue lähtee menemään, Mickelsson sanoo.

Tutkija: Populistipuolue tarvitsisi uusia hahmoja

Selvää on, että siniset kukittavat puoluejohtajaksi iltapäivällä Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon, sillä muita ehdokkaita ei ole. Timo Soini saa nyt suosikkinsa sinisten johtoon, kun Jussi Halla-aho sotki suunnitelmat perussuomalaisten osalta.

Muille johtopaikoille on sen sijaan tunkua. Varapuheenjohtajaksi ovat tyrkyllä ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila, kansanedustajat Tiina Elovaara ja Kari Kulmala, nuorisojärjestön puheenjohtaja Tiina Ahva sekä Keski-Suomen piirin johtaja Juha Vimpari.

Sinisten puoluesihteerin paikkaa hakevat kansanedustaja Matti Torvinen, vantaalainen kaupunginvaltuutettu Juha Malmi ja Uudenmaan piirin johtaja Pekka Sinisalo.

Populismitutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sanoi perjantaina Ylen Ykkösaamussa, että erityisesti eliitinvastaiselle populistipuolueelle olisi tärkeää löytää johtoonsa uusia hahmoja, koska suurin osa nykyisistä näkyvistä hahmoista on ministereitä ja kansanedustajia.

Tutkija Mickelsson ei usko, että Terho vetoaisi äänestäjiin samalla tavalla kuin Soini parhaina aikoinaan perussuomalaisten kannattajiin.

Lue seuraavaksi