Suuri osa satakuntalaiskoulujen ruuasta on kotimaista – kala usein ulkomaista

Yle kysyi satakuntalaiskunnilta, mistä niiden kouluissa tarjottu ruoka on peräisin.

kouluruoka
Kouluruokailua.
Hanna Othman / Yle

Satakuntalaiset kunnat hankkivat pääosan kouluissa tarjotusta ruuasta kotimaasta. Erityisesti liha- ja kanatuotteissa kotimaisuus on vahvaa. Sen sijaan kalatuotteista merkittävä osa on ulkomaista alkuperää.

Kuntien ruokahankinnoissa vaikuttaa muun muassa saatavuus ja hinta. Osa kunnista pyrkii suosimaan jopa paikallisia eli oman maakunnan tai kunnan tuottajia ja elintarvikeyhtiöitä. Maitotuotteissa maakunnan oma meijeri Satamaito ei ole valta-asemassa, vaan myös muiden meijereiden maitoa käytetään.

Kysymykset ja vastaukset

Kysyimme satakuntalaisista kunnista:

1. Minkämaalaista lihaa, kanaa ja kalaa kuntanne kouluissa tarjotaan? Kuinka iso osa ruoasta on kotimaista?

2. Mistä kouluissa tarjotut juotavat maitovalmisteet hankitaan (Satamaito/muu suomalainen meijeri/ulkomainen meijeri)?

3. Millä perusteella kuntanne hankkii kouluissa tarjottavan ruoan?

Alla vastaukset kunnittain.

Eura

1. Sopimustuotteemme ovat Atrian tai Saarioisten liha-/kanatuotteita, jotka pääosin ovat kotimaista lihaa. Osa kalatuotteista tulee Findukselta ja ruokalistalla oleva uunikirjolohi tulee pääsääntöisesti tuoreena Pekan Kalapajasta Eurajoelta. Näistä mainituista raaka-aineista n. 20 % on ulkomaista tuotetta.

2. Juotavat maitotuotteemme ovat Satamaidon tai Arlan tuotteita.

3. Hankintalaki määrittää kynnysarvot, joten elintarvikekilpailutuksen kautta teemme sopimukset ja hankinnat. Kilpailutuksessa asetamme eri elintarvikkeille hyvän laadun täyttävät kriteerit, joiden pitää elintarvikkeen kohdalla täyttyä.

Eurajoki

1. Tuoreet lihat ja kanat tulevat Kivikylästä eli ovat kotimaisia. Tuore kala on lähes poikkeuksetta kirjolohta tai merilohta, toimittajanamme on Kala Valtanen. Tuorekalan alkuperä määräytynee saatavuuden mukaan.

2. Satamaito

3. Laadun painoarvo 60% ja hinnan 40%. Eri tuoteryhmille on määritelty laadulliset vähimmäisvaatimukset ja niiden lisäksi on pisteytettynä erilaisin painotuksin mm. seuraavia asioita: toimitusrytmi, toimitusaika, tilauspalveluun liittyvät asiat, lihapitoisuudet, laatuvastuu, tilausmäärät, MSC-sertifikaatti, omavalvonnan raportit, uusiutuvan energian käyttö, tuotetietojen saatavuus, tuoreus.

Harjavalta

1. Kuulumme Porin hankintarenkaaseen. Valtaosaltaan liha on suomalaista Atrialta ja Saarioisilta. Kala ei ikävä kyllä ole kuin joskus kotimaista.

2. Hankintarenkaan päätöksen mukaisesti maitotuotteet hankitaan Valiolta.

3. Kuulumme Porin hankintarenkaaseen/Kuntapro. Yhteistyössä syntyvät päätökset hankintapaikoista hankintalain mukaisesti.

Honkajoki

Ei vastausta.

Huittinen

1. Liha ja broileri ovat kotimaista. Lohella annospala Norjasta, samoin seikuutio. Lohisuikale on kotimaista, lihapyörykät ja -pihvit, broileripyörykät ja -pihvit ym. vastaavat kotimaisesta lihasta.

2. Maitotaloustuotteet tulevat Valiolta.

3. Huittinen kuuluu Kuntapron sopimukseen ja näin ollen sopimustuotteet tulevat sen kautta. Poikkeus on ruokaperuna , jonka Huittinen on kilpailuttanut itse. Sen toimittaja on paikallinen viljelijä.

Jämijärvi

1. 90% kotimaista.

2. Valio

3. Kuulumme kuntahankintarenkaaseen, kilpailutus tapahtuu siellä.

Kankaanpää

1. Pääosin kotimaista lihaa. Kotimaisuusaste lihan osalta 90%, kalassa prosentti on pienempi.

2. Valio

3. Juuri päättyneessä kilpailutuksessa hinta ratkaisi, mutta tuoteryhmille oli asetettu vähimmäisvaatimukset, joilla pyrimme nostamaan kotimaisuusastetta sekä laadullisia tekijöitä.

Karvia

1. Liha ja kana on 100 % suomalaista, kala noin 50 %.

2. Maito tulee Satamaidolta.

3. Kunta on mukana kuntahankintojen kilpailutuksessa, jossa on kilpailutettu tukkuliike. Erikseen on kilpailutettu maito. Lisäksi kilpailutuksessa on jätetty varauma, että leipää ostetaan myös paikallisesti, ja vihannekset ja juurekset ostetaan paikallisesti.

Kokemäki

1. Liha ja kana ovat kotimaista, tuore kala kotimaista, kalapihvit ja leikkeet osa kotimaisia, osa ulkomaalaisia, kotimaisuusaste on n. 95% kalan, lihan, broilerin ja maitotuotteiden osalta, kaikkien elintarvikkeiden osalta 85%.

2. Valio.

3. Olemme mukana Porin kaupungin yhteistoimintasopimuksessa elintarvikkeiden osalta. Hankinnoissa noudatetaan julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä. Kokemäellä käytämme mahdollisuuksien mukaan pääasiassa kotimaisia elintarvikkeita. Pohjana ruokalistasuunnittelussa noudatamme kouluruokasuosituksia ja vastuullisia hankintoja.

Merikarvia

1. Käyttämämme elintarvikesopimuksen tuoteryhmien kotimaisuusaste on esimerkiksi lihatuotteissa, lihavalmisteissa, kananmunavalmisteissa ja maitovalmisteissa 90–100%. Lihatuotteet tulevat suomalaisilta lihataloilta. Käytämme lisäksi paikallisilta kalastajilta saatavaa tuoretta kalaa. Käyttämämme kypsänä toimitettavat liha- ja kalatuotteet ovat pääsääntöisesti kotimaisia, pakastekalasta suurin osa on ulkomaista kalaa. Käyttämämme jauheliha ja broileri ovat aina kotimaisia. Kotimaisen lihan tuotanto vähenee koko ajan ja osa lihataloista on siirtynyt korvaamaan osan lihasta ulkomaisella lihalla (esim. tuotteesta on 96 % suomalaista lihaa). Joskus saatavuusongelmien vuoksi kotimainen lihatuote on lihatalon toimesta korvattu ulkomaisella lihatuotteella.

2. Juotavat maitovalmisteet tulevat Satamaidolta ja Arlalta. Kansallinen koulumaitotukijärjestelmä muuttui syksyllä niin, että tukea myönnetään pelkästään rasvattomille maitovalmisteille. Olemme sopineet koulun johtajan ja rehtorin kanssa, että tarjoamme oppilaille myös ykkösmaitoa. Satamaito on lopettanut ykkösmaidon novoannostelijapakkauksen valmistamisen, ja annostelijoissa on Arlan kotimainen ykkösmaito.

3. Keittiöiden elintarvikehankinnat on kilpailutettava. Merikarvian kunta kuuluu Porin kaupungin hankintatoimiston elintarvikesopimuksiin (leipomotuotteet, kuorittu peruna ja juures sekä elintarvikkeet). Hankintatoimisto kilpailuttaa elintarvikkeet ja tarjouspyynnöissä määritellään elintarvikkeiden vaatimukset.

Nakkila

1. Pääsääntöisesti kotimaista lihaa ja kanaa ja tuore kala kotimaista (Saarioinen, Atria, Hk). Muutama tuote poikkeuksena.

2. Satamaito ja Valio.

3. Porin hankintapalvelujen yhteistoiminta-alueena olemme mukana kilpailutuksissa (esim. elintarvikkeet, leipomotuotteet, pesuaineet ja välineet, kuljetukset, kuoritut perunat). Toimittajana ovat tukut.

Pomarkku

Ei vastausta.

Pori

1. Porin Palveluliikelaitos tuottaa ateriat Porin kouluille. alveluliikelaitos käyttää ruoanvalmistuksessa pääasiassa Saarioisten lihoja ja lihatuotteita, joiden kotimaisuusaste on lähes 100 % (pieni osa riippuvainen siitä, että tuotanto ei riitä aina kattamaan kysyntää Suomessa). Joitain Atrian ja HK:n tuotteita on myös satunnaisesti käytössä ja nekin aina kotimaisia. Käytössä olevat lihat ovat vähärasvaisia, sian ja naudan E-lajitelmia ja broilerista käytetään fileesuikaletta. Käytössä olevat jauhelihat ovat myös vähärasvaisia ja kotimaisia.

Palveluliikelaitoksella käytössä olevien valmiiden kalatuotteiden kalat (ulkomaista alkuperää olevat) on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla ja niissä on MSC-sertifikaatti. Lohi ruokalistoilla on yleensä tuoretta kotimaista kirjolohta, joskus satunnaisesti saatetaan käyttää Norjan merilohta(saatavuus). Tuoreet kalat Palveluliikelaitokselle toimittaa paikallinen Kala Valtanen Oy.

Ruokien kotimaisuusaste on yli 75%. Leivät tulevat Kylänpään leipomosta, peruna on kaikki lähtöisin Suomesta, pääosin Pohjanmaalta ja toimittajana on Porin Tuoretuote. Kypsän perunan osalta Palveluliikelaitos käyttää Jepuan Peruna Oy:n lisäaineettomia perunoita.

Kuiva-aineista ja hedelmistä osa tietenkin on ulkomaalaista, koska tarjontaa ei Suomesta löydy. Kuivista viljatuotteissa noudatetaan hankintasopimusta ja valmistajia on esim. hiutaleissa Myllyn Paras ja Raisio, sekä sokerissa Suomen Sokeri. Tuoreet salaattikomponentit ovat joko Apetitin, Salikon tai Vitarion tuotteita. Tuoreet kasvikset ovat satoaikana kotimaista, mutta tarjonnan vähentyessä ja hintojen noustessa siirrytään ulkomaiseen. Tuoreita kasviksia toimittavat Palveluliikelaitokselle Meira Nova sekä Porin Tuoretuote.

2. Nestemäiset maitotaloustuotteet ovat joko Valion tai Satamaidon valmistamia hankintasopimuksen mukaisesti pääsääntöisesti niin, että isoissa valmistavissa keittiöissä Valion ja pienemmissä palvelukeittiöissä Satamaidon tuotteet. Valion kuljettaa maitotaloustuotteet omilla kuljetuksilla ja Satamaidon maito kulkee MeiraNovan eli tukkurin kautta.

3. Elintarvikehankinnoissa noudatetaan voimassa olevia hankintasopimuksia ja valitaan sopimustuotevalikoimasta hinta–laatusuhteeltaan parhaat ja laadukkaimmat tuotteet, josta testatulla reseptiikalla ja nykyaikaisella ruokatuotantovälineistöllä luodaan maukasta, monipuolista ja laadusta kouluruokaa kustannustehokkaasti. Palveluliikelaitoksella on käytössä myös sydänmerkkiateriat kouluissa ja päiväkodeissa. Sydänmerkkikriteerit täyttäviä aterioita on tarjolla 2–5 kertaa viikossa.

Rauma

1. ja 2. Rauman ruokapalvelussa koululounaiden raaka-aineista kotimaisia ovat naudan- , sian- ja broilerinliha sekä lihavalmisteet, kaloista kirjolohi sekä juotavat maitovalmisteet, jotka ovat Hämeenlinnassa tai Sipoossa pakattuja. Kaikkien raaka-aineiden kotimaisuusaste on 85–90 %. Kotimaisuusaste vaihtelee ja on syksyllä korkeampi, sillä tuorekasviksista suurin osa on kotimaista.

3. Olemme KL-kuntahankintojen kilpailuttamassa elintarvikehankintasopimuksessa, jossa toimittajana on Kespro. Sopimuksessa kriteerinä on ollut mm. sosiaali – ja terveysministeriön suositus elintarvikehankintojen ravitsemuslaadusta (2010). Sopimuksessa on meidän käyttöön hyvin soveltuvia tuotteita niin laadun kuin hinnan puolesta.

Siikainen

Ei vastausta

Säkylä

1. Säkylän kouluissa syödään kotimaista lihaa ja kanaa. Ainoastaan kala on pyydetty suuremmista meristä (sei ja lohi). Valmiit kalaeinespyörykät ja -pihvit ovat omasta Pyhäjärvestämme pyydettyä kalaa (Apetitin einekset). Tarjottavasta ruuastamme on kotimaista n. 95 % (kaikki muut kalaa lukuun ottamatta).

2. Juotavat maitovalmisteet ovat pääosin Satamaidon tuotteita. Satamaito ei toimita 10 litran ykkösmaito-novoja, joten ne ovat Arlan tuottamia.

3. Otamme huomioon kotimaisuuden, hinnan, logistiikan ja myyntierien soveltuvuuden hankkiessamme tarjottavia ruokia. Lisäksi pyrimme käyttämään lähialueen tuotteita (perunat, etikkasäilykkeet, Apetitin vihannespakasteet).

Ulvila

1. Lihat, joita käytämme ovat kotimaista lihaa. Lihatuotteet, kuten leikkeleet ja muut vastaavat lihavalmisteet ovat 90% kotimaisia lihaa, muutamien kalkkunatuotteiden alkuperämaa on Saksa ja Puola. Tuore kala, jota käytämme on kotimaista ja pakasteena tullut kalavalmiste (kalapihvi, mantelikala, pestokala, kalapyörykkä jne.) on ulkomaista alkuperää, mutta ostamme vain sertifioituja ja sydänmerkillä varustettuja kalavalmisteita.

2. Satamaito ja Valio.

3. Ruokalistasuunnittelun perustana taloudellisuuden lisäksi on monipuolinen, terveellinen ateriakokonaisuus. Koululaisten toiveruokia toteutetaan säännöllisesti ja keräämme jatkuvasti palautteita. Otamme vuonna 2018 ruokalistoissamme sydänmerkkituotteet käyttöön.