Rakennusbuumi tuottaa jätevuoria – kierrätysfirman käsittelemän rakennusjätteen määrä on kolminkertaistunut parissa vuodessa

Pääkaupunkiseudun valtava rakentamis- ja saneerausbuumi näkyy selvästi rakennusjätettä kierrättävässä yrityksessä. Polttokelpoista jätettä joudutaan kuljettamaan jopa Viroon ja Ruotsiin asti.

rakennusjätteet
Robottikäsi nostaa rakennusjätteen kappaleita liukuhihnalta siiloihin.
Robottikäsi lajittelee rakennusjätteen kappalleet liukuhihnalta omiin siiloihinsa.Olli Koski / Yle

Helsingin Viikissä sijaitsevalle teollisuustontille ajaa useita kuorma-autoja, joiden lavat ovat täynnä rakennusjätettä. Autot kippaavat vessanpyttyjä, seinälevyjä, ikkunoita ja muuta taloista irrotettua materiaalia pressuhallin lattialle. Tämän jälkeen kaivinkone lajittelee suurimmat metalli-, puu-, kivi-, muovi-, lasi- ja eristevillakappaleet omiin pinoihinsa.

Pienemmät jätekappaleet jatkavat matkaansa liukuhihnalle, jota pitkin ne päätyvät robotin lajiteltavaksi. Lajittelurobotissa on tunnistimet ja kolme robottikättä. Nopealla vauhdilla kone tunnistaa materiaalin ja nostaa kappaleet omiin siiloihin.

– Meillä tulee 50–100 kuorma-autollista rakennusjätettä päivittäin eli vuositasolla tavaraa tulee 25 000 tonnia. Rakennusjätteen määrä on meillä parin kolmen vuoden aikana kolminkertaistunut. Kyllä rakentamisen ja saneeraamisen lisääntyminen näkyy, toteaa Remeo Oy:n aluejohtaja Kimmo Käenmäki.

Rakennusjätettä kasassa.
Rakennusjätteessä on usein sekaisin esimerkiksi villa, puu, lasi, muovi ja kiviaines.Olli Koski / Yle

Lisää lajittelua

Työmailla syntyvän rakennusjätteen lajittelu on haastavaa puuhaa. Materiaalien sekoittuminen ja likaantuminen estää osin uudelleen käytön.

Aluejohtaja Kimmo Käenmäki kertoo, että rakennustyömaita yritetään entistä enemmän kouluttaa syntypaikkalajitteluun niin, että erilaiset materiaalit menisivät jo rakennuksen purkupaikalla omille lavoilleen.

– Tämä on kuitenkin välillä vaikeaa. Varsinkin jos työmaalla on tilanahtautta, valottaa Käenmäki.

WC-istuin ja muuta rakennusjätettä
WC-istuin ja muuta rakennusjätettä kasassa.Olli Koski / Yle

Kierrätys ja poltto

Lajitellusta materiaalista esimerkiksi metalli ja lasi voidaan käyttää uudelleen. Myös kiviaines ja betoni päätyvät uusiokäyttöön maanrakennuskohteisiin. Puujäte puolestaan päätyy polttolaitoksiin eli energiaksi.

– Villan kanssa on ongelma. Likaista villaa ei voida kierrättää ja se päätyy tällä hetkellä kaatopaikalle. Jos villa on puhdasta, niin se voidaan kerätä talteen ja toimittaa eristysteollisuudelle uudelleen käytettäväksi, sanoo Kimmo Käenmäki.

Poltettava jäte aiheuttaa tällä hetkellä esimerkiksi Remeolle harmaita hiuksia, koska sekalaista polttojätettä on yhtiön mukaan pääkaupunkiseudulla tarjolla yli polttokapasiteetin. Remeo joutuu kuljettamaan jätettä poltettavaksi tällä hetkellä Viroon ja Ruotsiin.

– Tämä ei ole ympäristölle hyväksi, koska kuljetusmatkat pidentyvät. Polttokapasiteettia Uudellamaalla pitäisi lisätä, mutta polttojätteen määrää pitäisi myös pienentää tehokkaammalla lajittelulla, toteaa Kimmo Käenmäki.

Kasa rakennusjätettä jätteenlajitteluhallissa.
Rakennusjätteen seassa voi olla myrkkyjä. Hyperspektrikamera löytää ne silmänräpäyksessä.Olli Koski / Yle