1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet

Ylittyykö 605 euron lääkekatto ennen vuodenvaihdetta? – maksat loppuvuonna reseptilääkkeistä vain 2,50 euron omavastuun

Jos olet tänä vuonna ostanut paljon reseptilääkkeitä, kannattaa käydä nyt katsomassa Kelan sivuilta tai kysyä apteekista, millainen summa sinulle on itse maksamastasi osuudesta kertynyt.

lääkkeet
Apteekkari esittelee Kontulan apteekissa kakkostyypin diabeteksen lääkkeitä, joiden Kela-korvaus on laskenut
Juha Kivioja / Yle

Nyt on aika tarkistaa, onko sinulla tarvetta hankkia lääkkeitä vielä tämän vuoden puolella. Jos lääkekatto eli 605 euroa ja 13 senttiä ylittyy tänä vuonna, maksat loppuvuonna ostamistasi reseptilääkkeistä pelkästään kahden ja puolen euron omavastuun.

Tämä näkyy myös apteekeissa vuoden lähestyessä loppuaan.

– Kyllä kieltämättä loppuvuodesta on sellaista muutaman prosentin kasvua näkyvissä reseptien osalta. Tämä on aikaisempina vuosina painottunut tuonne joulukuun loppuun, johtava proviisori Mikko Käenmäki Helsingin keskustan Yliopiston Apteekista kertoo.

Kelan lääkekatto eli reseptilääkkeistä maksettu omavastuuosuus ylittyi viime vuonna 185 000 suomalaisella. Erikoistutkija Leena Saastamoinen Kelasta ei lähde vielä tässä vaiheessa veikkailemaan, kuinka monen suomalaisen reseptilääkkeiden ostot tänä vuonna rikkovat lääkekaton.

– Mutta kyllä tässä vaiheessa näyttää siltä, että lisäkorvausten eli lääkekaton ylittämisen jälkeen maksettavien korvausten saajien määrä on suurempi kuin viime vuonna.

Diabeteslääkkeiden korvausten supistus lisää lääkekaton ylittäjiä

Yksi syy lisäkorvausten kasvuun on tämän vuoden alussa voimaan tullut muutos diabeteslääkkeiden korvattavuudessa. Muuta diabeteslääkitystä kuin insuliinia käyttävien Kela-korvaus pieneni tämän vuoden alusta sadasta 65 prosenttiin. Tästä joukosta löytyy monia, joilla omavastuu on kasvanut niin paljon, että se ylittää lääkekaton.

Saastamoinen muistuttaa, että markkinoille tulee myös jatkuvasti uusia ja entistä kalliimpia lääkkeitä.

– Lääkekustannukset kasvavat sitä kautta ja varmasti niin on tapahtunut myös 2017. On tullut uusia asiakkaita, jotka käyttävät jotain kallista lääkettä, ja voi olla, että lisäkorvausten määrä kasvaa sen takia.

Alkuomavastuun takia iso osa jää vaille korvauksia

Suomalaisista 785 000 osti viime vuonna lääkkeitä alle 50 euron alkuomavastuun. He jäivät kokonaan ilman Kela-korvauksia.

– Meillä on aika paljon niitä, jotka ostavat vain yhden antibioottikuurin tai kipulääkepakkauksen vuodessa, ja silloin alkuomavastuu ei täyty, Saastamoinen sanoo.

Kallista lääkettä voi ensi vuonna ostaa kerralla vuosiomavastuun ylittävän määrän

Vuonna 2018 ei ole Saastamoisen mukaan tulossa suuria muutoksia lääkekorvauksiin. Vuosiomavastuu on sama kuin tänä vuonnakin eli 605,13 euroa ja alkuomavastuu on yhä 50 euroa.

– Yli tuhat euroa maksavista erityisen kalliista lääkkeistä saa edelleen korvauksen vain kuukauden tarvetta vastaavasta määrästä kerrallaan. Ensi vuoden alusta kallista lääkettä voi kuitenkin ostaa yhdellä kertaa määrän, jolla lääkekustannusten vuosiomavastuu eli lääkekatto ylittyy.

Lue seuraavaksi