1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EMU

Eteläisten maiden ongelmaluotot jarruttavat EU:n pankkiunionin etenemistä

Pohjoisen vakaat pankkimaat eivät halua huonojen pankkien takuumiehiksi.

EMU
Monte dei Paschi di Siena -pankki
Italian valtio pelasti horjuvan MPS-pankin loppuvuodesta 2016. Italian pankeissa on yli 170 miljardia euroa järjestelemättömiä luottoja.MATTIA SEDDA/EPA

*BRYSSEL *Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk halusi aamun huippukokouksessa tilannekatsauksen siitä, millaiset halut jäsenmailla on edistää EU:n talous- ja rahaliiton kehittämistä.

Käytännössä rahaliiton uudistukset eivät etene, ennen kuin pohjoisen vakavaraisten pankkien maat ovat tyytyväisiä huonompien pankkien riskien vähenemiseen.

Rahaliittoasiassa EU on jakautunut pohjoiseen ja etelään. Pohjoista leiriä edustavat Saksa, Hollanti, Suomi ja muut Pohjoismaat, jotka korostavat kaikessa omaa vastuuta.

– Ei haluta lähteä toisten takapihoja siivoamaan, kuuluu talousasiantuntijan arvio.

Eteläistä joukkoa ovat mm. Kreikka, Italia ja Kypros. Ne vaativat innokkaimmin uudistuksia ja suurempaa yhteisvastuuta, koska niiden pankeilla on ongelmia.

Riskien aleneminen kestää vuosia

Huonojen pankkimaiden ryhmän ei tarvitse olla pysyvä. Suomenkin pankkikriisi on vielä tuoreessa muistissa.

Suomen ja muun pohjoisen leirin kanta on, että ennen muita uudistuksia pankkiunioni täytyy viimeistellä valmiiksi.

Jäljellä on vielä euroalueen laajuisen talletussuojan luominen.

Pankkiunionissa taas voidaan edetä vasta, kun EU-maiden pankit ovat tervehdyttäneet taseitaan ja putsanneet riskiluottoja pois.

Maat eivät halua työntää hyväkuntoisia pankkejaan huonojen takuumieheksi.

Pankkien kuntoon saattaminen voi kuitenkin kestää vuosia ellei vuosikymmeniä, vaikka EU:ssa odotetaan hallitusten pakottavan pankkeja siivoukseen.

Hyvä suhdanne helpottaa

Jos rahaliitossa halutaan edetä nopeammin, Suomi ja muut samanmieliset maat joutuvat joustamaan.

Siihen kunnollisten pankkimaiden ryhmällä ei ole mitään tarvetta. EU:n yhtenäisyyden lisääminen tuskin kantaa taloudellisten realiteettien ohi.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan pankkien riskien kuromisessa on kuitenkin päästy eteenpäin.

– Hyvä taloustilanne näkyy niin, että ongelmaluotot ovat pienentyneet 16–19 prosenttia tämän ja viime vuoden aikana.

Eteenpäin on menty mutta ei riittävästi meidän mielestämme, Sipilä sanoi EU-johtajien kokouksen jälkeen.

Hän myönsi, että ongelmaluottojen putsaaminen vie aikaa.

– Itse vaadin, että euroryhmän pitää tehdä selkeät askelmerkit riskien vähentämiseksi ennen kuin pankkiunionissa voidaan mennä eteenpäin.

– Niistä on sovittu, mutta kyse on toimeenpanosta.

Saksan hallitusneuvottelut ratkaisevat

Vasta pankkiunionin valmiiksi saattamisen jälkeen päästäisiin keskustelemaan muista talous- ja rahaliiton uudistuksista kuten Euroopan investointirahastosta tai kriisirahastosta. Komission esittämä EU:n valtiovarainministeri on vielä kaukaisempi asia.

Etelän maat Italian johdolla haluaisivat viedä uudistuksia eteenpäin jo riskien alentamisen rinnalla. Italian vaatimuksia siivittävät lähestyvät vaalit.

Painetta rahaliiton uudistusten vauhdittamiseen voi tulla Saksasta, jos uuteen hallitukseen nousee sosialidemokraatit ja puolueen hyvin Eurooppa-henkinen puheenjohtaja Martin Schulz.

EU:n voimakaksikon toinen osapuoli Ranska on jo presidenttinsä Emmanuel Macronin johdolla kaiken EU:n tiivistämisen kannalla.

Lue seuraavaksi