Herätys: Aivovienti kiihtyy, äärioikeisto nousee hallitukseen Itävallassa ja sinisillä ensimmäinen puoluekokous

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aivovuodon kiihtyessä parhaat lähtevät, sanoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen. Kuva: Maud Stolpe / Yle

Aivovienti vetää, tutkijoita karkaa ulkomaille kiihtyvään tahtiin

Pitkälle koulutettujen ihmisten lähtö ulkomaille töihin on kiihtynyt viime vuosina. Tilastokeskuksen lukujen mukaan tutkijakoulutusasteen suorittaneita eli käytännössä tohtoreita lähti viime vuonna lähes 500.

Lähdön syynä ovat yliopistojen kehnot resurssit ja heikot uranäkymät. Siirtolaisuusinstituutin Tuomas Martikainen pitää kehitystä huolestuttavana, sillä yleensä lähtijät ovat parhaasta päästä.

180 astetta: Nuoret eivät välttämättä pelkääkään lapsiperhe-elämää

Tuore perhebarometri kertoo, että nuoret lykkäävät perheen perustamista muun muassa siksi, että heidän mielikuvansa perhe-elämästä on unettomia öitä ja muutenkin ankeutta.

Nuoriso-ohjaaja Kiia Bongi on päivät nuorten kanssa tekemisissä ja sanoo, että tilannetta ei voi yleistää. Hänen mukaansa ratkaisevaa on millaisesta perheestä nuoret tulevat. Jos taustalla on suuri perhe, on oman perheen perustaminen luontevaa. Toisaalta joskus keskustelu netissä voi himmentää lapsihaaveita.

Nuoriso-ohjaaja Kiia Bongin mielestä nuorten haaveet heijastelevat sitä ympäristöä, jossa he elävät. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sinisillä puoluekokous Tampereella

Perussuomalaisista irtautunut Sininen tulevaisuus pitää tänään ensimmäisen puoluekokouksensa Tampereella. Siniset kukittavat puheenjohtajakseen Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon. Tutkijan mielestä puolueen pitäisi esittää todella poikkeava vaihtoehto, jotta se erottautuisi muista puolueista.

Simon Elo, Timo Soini, Tiina Elovaara ja Sampo Terho Kuva: AOP

Äärioikeisto nousee Itävallassa hallitukseen

Konservatiivinen Itävallan kansanpuolue ÖVP ja äärioikeistolainen Vapauspuolue FPÖ muodostavat maahan uuden hallituksen kaksi kuukautta vaalien jälkeen. Liittokansleriksi nousee vasta 31-vuotias Sebastian Kurz, josta tulee näin yksi maailman nuorimmista johtajista. Vapauspuolue on ollut Itävallan hallituksessa viimeksi Jörg Haiderin johdolla 2000-luvun alussa. Silloin muut EU-maat asettivat Itävallalle pakotteita Haiderin Hitleriä ihannoivien lausuntojen vuoksi.

Itävallan ulkoministeri ja kansanpuolueen johtaja Sebastian Kurz (oik.) sekä äärioikeistolaisen vapauspuolueen Heinz-Christian Strache osallistuivat yhteiseen lehdistötilaisuuteen Wienissä. Kuva: Christian Bruna / EPA

Lapissa poutaa, etelässä sataa

Etelässä sataa lauantaina paikoin räntää tai vettä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan Lapissa on poutaa ja pakkasta 10-16 astetta. Maan eteläosassa mittari voi painua pakkasen puolelle illalla. Lisää säästä yle.fi/saa.

Kuva: Yle