Itävallassa äärioikeisto nousee hallitukseen

Itävallan kansanpuolueen johtaja, "ihmelapsi" Sebastian Kurz kertoo muodostavansa uuden hallituksen maahanmuuttovastaisen Vapauspuolueen kanssa. Itävalta on ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, jossa äärioikeisto nousee hallitukseen.

Itävalta
Itävaltalaispoliitikot Sebastian Kurz (oik.) ja Heinz-Christian Strache.
Itävallan ulkoministeri ja kansanpuolueen johtaja Sebastian Kurz (oik.) sekä äärioikeistolaisen vapauspuolueen Heinz-Christian Strache osallistuivat yhteiseen lehdistötilaisuuteen Wienissä.Christian Bruna / EPA-EFE

Itävallassa konservatiivit ja äärioikeisto muodostavat uuden hallituksen kaksi kuukautta vaalien jälkeen.

Vaalit voittaneen Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) johtaja, liittokansleriksi nouseva Sebastian Kurz kertoi perjantaina löytäneensä yhteisen sävelen äärioikeistolaisen Vapauspuolueen (FPÖ) kanssa.

– Haluamme vähentää veronmaksajien taakkaa – ja ennen kaikkea haluamme taata turvallisuuden, taistelemalla laitonta maahanmuuttoa vastaan, Kurz lausui.

Kurz kertoi ilmoittavansa tulevan hallituksen kokoonpanosta ja asialistasta Itävallan presidentille lauantaina.

Sebastian Kurzia kutsutaan Itävallassa lempinimellä "ihmelapsi", sillä toimiessaan maan ulkoministerinä vuosina 2013–2017 hän oli Euroopan unionin historian nuorin ulkoministeri. Nyt 31-vuotiaasta Kurzista tulee Itävallan liittokanslerina myös maailman nuorin johtaja.

Maahanmuuttoaalto tiukensi asenteita

Itävalta järjesti lokakuun puolivälissä ennenaikaiset vaalit, kun Kurz riitautui hallituskumppaninsa, sosialidemokraatti Christian Kernin kanssa. Vapauspuolue FPÖ ja sosialidemokraatit olivat vaaleissa tasaväkisiä, mutta Kurz ei halunnut jatkaa hallitusyhteistyötä sosialidemokraattien kanssa, vaan valitsi FPÖ:n. Heinz-Christian Strachen johtama FPÖ sai vaaleissa 26 prosenttia äänistä tullen kolmanneksi.

FPÖ on ollut Itävallan hallituksessa viimeksi Jörg Haiderin johdolla 2000-luvun alussa, silloinkin yhdessä konservatiivisen ÖVP:n kanssa, jota Kurz nyt johtaa. Silloin muut EU-maat asettivat sanktioita Itävallalle Haiderin Hitleriä ihannoivien lausuntojen vuoksi. Lopulta puolue hajosi.

Vuonna 2015 yli miljoonan pakolaisen saapuessa Eurooppaan, Itävalta oli yksi eniten siirtolaisia vastaanottanut maa. Strache ja Kurz aikovat nyt rajoittaa maahanmuuttoa rajoittamalla uusien tulijoiden pääsyä sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin. FPÖ saattaa saada merkittäviä ministerisalkkuja, mahdollisesti ainakin sisäministerin ja puolustusministerin salkut.

Äärioikeisto on saanut jalansijaa muissakin Länsi-Euroopan maissa tänä vuonna. Saksassa äärioikeisto nousi parlamenttiin ja Ranskassa presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Lähteet: Reuters, AP, AFP