Facebook puolustautuu sosiaalisen median kritiikkiä vastaan: "Aktiivinen somen käyttö parantaa ihmisten hyvinvointia"

Maailman suurinta sosiaalisen median palvelu Facebookia on kritisoitu yllättäviltä tahoilta viime aikoina. Facebook puolustaa toimintaansa ja haluaa tehdä palvelusta paikan, joka vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämään.

Facebook-sovellus älypuhelimessa.
Nykyisin yleisin tapa käyttää Facebookia lienee älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella.Sascha Steinbach / EPA

Tekeekö sosiaalinen media meistä onnettomia?

Useat tutkijat ja IT-teknologian sisäpiiriläiset ovat viime aikoina puhuneet kriittisin äänenpainoin sosiaalisen median vaikutuksista ihmisten käyttäytymiseen ja tunneilmaisuun.

Nyt maailman suurin sosiaalisen median yhtiö Facebook puolustautuu kritiikkiä vastaan sanomalla, että sosiaalinen media on hyväksi ihmisen hyvinvoinnille, kun sitä käytetään "aktiivisesti" osallistuen – eli esimerkiksi viestien vaihtamiseen ystävien kesken sen sijaan, että seuraa somen uutisvirtaa passiivisesti.

Yhdysvaltalaistutkijoiden ryhmä julkisti maaliskuussa tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalisen median palveluiden runsas käyttö (yli 2 tuntia päivässä) liittyi lisääntyneeseen sosiaalisen eristäytymisen tunteeseen. Tutkijat ja monet Piilaakson sisäpiiriläiset ovat kehottaneet sosiaalisen median yrityksiä siirtymään pois toimintansa kehittämisestä suuntaan, jonka tarkoitus on koukuttaa ihmiset sosiaalisen median pariin.

Facebook on tunnustanut ongelmakohdat, mutta painotti, ettei se ole koko totuus.

– Olemme palkanneet sosiaalipsykologeja, yhteiskuntatieteilijöitä ja sosiologeja kehittääksemme parempaa ymmärrystä siitä, millainen sosiaalisen median käyttö aiheuttaa hyvinvointia ja vaikuttaa positiivisesti ihmisiin, Facebook sanoi julkisessa kannanotossaan, jonka oli allekirjoittanut muun muassa Facebookin tutkimusjohtaja David Ginsberg.

"Pelon ja vihan tunteisiin vetoava sisältö on kaikkein tuottoisinta yhtiölle"

Facebook julkaisi vastaväitteitä kritiikkiin myös aikaisemmin tällä viikolla. Tiistaina julkaistussa yhtiön lausunnossa Facebook muistutti, että yhtiön toimintaa julkisesti kritisoinut entinen johtotason työntekijä Chamath Palihapitiya on lähtenyt yhtiöstä kuusi vuotta sitten, eikä tiedä yhtiön viimeisistä parannuksista.

Palihapitiya on arvostellut julkisesti Facebookia kovin sanoin yhteiskunnan toiminnan tuhoamisesta (siirryt toiseen palveluun).

Palihapitiya veti sanojaan takaisin torstaina julkaisemalla Facebook-päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän ylisti Facebookin ihmisiä yhdistävää vaikutusta.

Pääomasijoittaja Roger McNamee, joka sijoitti Facebookiin sen alkuaikoina, kommentoi keskustelua sanomalla, että ainoa tapa muuttaa sosiaalisen median suuntaa, olisi kääntyä pois rahan lähteiltä.

– Facebookin yritysmalli perustuu ihmisten huomion vangitsemiseen, ja sisältö, joka vetoaa pelon ja vihan tunteisiin, on kaikkein tuottoisinta yhtiölle, McNamee kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: Reuters, The Guardian