Hyppää sisältöön

Sampo Terho valittiin sinisten puheenjohtajaksi – "Puolueen tilanne samanlainen kuin perussuomalaisilla oli"

Terholla ei ollut puheenjohtajavaaleissa vastaehdokasta Sinisen tulevaisuuden ensimmäisessä puoluekokouksessa Tampereella.

Sampo Terho Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Sininen tulevaisuus teki tänään odotetun ratkaisun. Puoluetulokas valitsi puheenjohtajakseen eurooppa-, kulttuuri-, urheiluministeri Sampo Terhon.

– Tehtävä on samantapainen kuin edellisellä puheenjohtajalla (Timo Soinilla) toisessa viiteryhmässä. Silloinkin lähdettiin prosentista liikkeelle, Terho sanoi pian valintansa jälkeen.

Terho löysi myös eroja verrattuna perussuomalaisten perustamiseen vuonna 1995. Hänen mukaansa puolueella on nyt paljon kokemusta taustallaan.

Sinisellä tulevaisuudella on viisi ministerin salkkua, kymmeniä valtuutettuja ja orastava kenttäorganisaatio. Terho kuitenkin myönsi, että puolueella on paljon haasteita edessään.

– Profilointi vie paljon aikaa. Siis se, että äänestäjät tietävät, mitä edustamme, Terho totesi.

Terhon valinta ei ollut suuri yllätys, sillä kukaan ei haastanut Terhoa kisassa. Terho ilmoitti marraskuun puolessa välissä, että hän hakee puheenjohtajan paikkaa.

Kokouksessa riittää jännitettävää

Puoluekokouksessa riittää vielä jännitettävää muissa valinnoissa. Puolue valitsee kolme varapuheenjohtajaa, joita tavoittelee yhteensä kuusi hakijaa.

Nimekkäimmät varapuheenjohtajaehdokkaat ovat työministeri Jari Lindström, peruspalveluministeri Pirkko Mattila, kansanedustaja Tiina Elovaara ja kansanedustaja Kari Kulmala.

Paikkoja tavoittelevat myös sinisten nuorten puheenjohtaja Tiina Ahva ja Keski-Suomen sinisten puheenjohtaja Juha Vimpari.

Puoluesihteerin paikasta kisaa kolme ehdokasta, joista kansanedustaja Matti Torvista (sin.) on pidetty vahvimpana. Torvisen lisäksi  paikkaa hakevat myös Vantaan kaupunginvaltuutettu Juha Malmi ja Uudenmaan sinisten puheenjohtaja Pekka Sinisalo.

Terho oli jo toista kertaa ehdolla

Ministeri Terholle puoluekokous ja puheenjohtajaehdokkuus oli jo toinen tänä vuonna. Terho haki kesäkuun puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

Vaalin voitti selvin luvuin Jussi Hallla-aho (ps.).

Pian puoluekokouksen jälkeen 20 kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Eronnut ryhmä jäi hallitukseen ja perussuomalaisten ministerinsalkut siirtyivät sinisille tulevaisuudelle.

Terho valittiin puolestaan ministeriksi jo ennen puoluekokousta huhtikuussa, kun Sipilän hallituksen ministerisalkkujen määrää kasvatettiin kolmella. Tätä ennen Terho on toiminut muun muassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana, kansanedustajana ja europarlamentaarikkona.

Koulutukseltaan Terho on historian maisteri ja hän julkaissut tutkimuksen kuolemanrangaistuksen historiasta. 

Sininen tulevaisuus rekisteröitiin puolueeksi marraskuun puolessa välissä. Tätä ennen Sinisen yhdistyksen aktiivit keräsivät noin neljä kuukautta puolueen perustamisessa vaadittavaa 5 000 kannattajakorttia.

.
.