1. yle.fi
  2. Uutiset

Hokit hevosen tiellä pitää – kengät valitaan käytön mukaan

Ravihevosten kenkäpakko jatkuu maaliskuulle saakka.

hevonen
Hevosenkengät hokeilla
Talvella hevosenkenkiin laitetaan nastoja eli hokkeja. Petra Ristola / Yle

TurkuHarri Koivusen ravitallilla, Turun Metsämäen raviradan vieressä, on aamupuuhat käynnissä. Hevoset on syötetty, osa viedään ulos, osa menee treeneihin.

Jukka Lintula laittaa 5–vuotiaalle suomenhevosruuna Lenteleelle rautakengät alle. Lintula asentaa Lenteleen kenkiin myös nastoja eli hokkeja, jotta liukkaalla kelillä pito on parempi.

– Neljä hokkia ei riittänyt, laitetaan vähän enemmän. Metsälenkillä on sen verran mutkia, mäkiä ja liukkaita kohtia, että kengät pitää olla kunnossa.

Näin talvisaikaan ravitallin vakiohommiin kuuluu hevosten kenkien ja hokkien kunnon tarkistus.

– Se on omaa tyhmyyttä, jos on huonot hokit ja hevonen liukastuu. Pahimmassa tapauksessa hevonen saa liukastuessaan jalkavamman. Vähintä mitä voi tehdä on tarkastaa, että kenkä ei heilu ja niissä on hokit, sanoo ravitallin työntekijä Stefan Willstedt.

Mies kengittää hevosta.
Jukka Lintula laittaa Lenteleelle uudet kengät ja lisää hokkeja.Petra Ristola / Yle

Kenkäpakko koskee ravihevosia

Ravihevosten on nykyään kilpailtava talvisaikaan aina kengät jalassa. Suomen Hippoksen asettama kenkäpakko (siirryt toiseen palveluun) ajoittuu 15.11.–15.3. väliselle ajalle.

Ravihevosen kohdalla samoilla kengillä ja hokeilla ei ajeta koko ajan, vaan niitä vaihdetaan vallitsevan kelin ja raviradan mukaan. Hevosen valmentaja osaa etsiä parhaimmat mahdollisimmat kengät hevoselle.

– Tehdään sitä kontrollia koko ajan. Onko pitävä vai löysä rata, onko jää alla? Aamulla saatetaan lähteä raveihin joillakin kengillä, jotka sitten iltapäivällä vaihdetaan toisiksi, sanoo Stefan Willstedt.

Ja valinnanvaraa löytyy. Hevosenkengän materiaali vaihtelee. Tarjolla on esimerkiksi alumiinia, rautaa ja muovia. Perinteisen hevosenkengän lisäksi mallivalikoimaakin riittää. On päärynäkenkää, fläppikenkää ja rengaskenkää. Ja kun hokkien pituudet ja koot vaihtelevat, on säätämisen mahdollisuus melkoinen.

Erilaisia hokkeja purkeissa.
Hokkeja on erilaisia.Petra Ristola / Yle

Kengät ja hokit käyttötarkoituksen mukaan

Kengitysseppä Rauno Puronen kertoo, että hevosille ja poneille kenkä valitaan käyttötarkoituksen, liikkumisen ja kelin mukaan. Ravihevosella kengitysväli on keskimäärin 4–5 viikkoa ja ratsuhevosella 6–8 viikkoa.

– Toiset tarvitsevat enemmän pitoa kuin toiset. Kaikki ovat yksilöitä. Jokaiselle on haettava sopivin ratkaisu.

Hokkien määrä kengässä vaihtelee 2–12 välillä. Purosen mukaan ravurilla olisi hyvä olla se 6–12 hokkia per jalka.

– Pito on tärkeä asia. Ravihevonen menee kovaa. Jos kengät lipsuvat, kipeytyy hevonen helposti.

Mutta sataprosenttinen pito ei saa koskaan olla.

– Luonnollinen liukuma jalkaan täytyy jäädä. Jos se tökkää joka askeleella, on se hirveä rasitus hevosen nivelille ja jänteille, sanoo Puronen.

Suomenhevonen
Suomenhevosruuna LentelePetra Ristola / Yle
Lue seuraavaksi